Skocz do zawartości
westgate

Plyta Glowna Pod E5200

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam plyty glownej kompatybilnej z dual core e5200, myslalem cos o msi lub asus, ofc musi byc ona niezawodna i co najwazniejsza sprawdzona pod wzgledem 'niezawodnosci'. Procka bede podkecal, lecz nie dla rekordow. Jeszcze jedno, co ma w sobie drozsza neo2-fr czego nie ma neo3-fr, oraz czym sie roznia modele z FR i FIR? Z gory dzieki

edit: nie jak najtaniej bo chce dobre mobo za dobra cene, mysle ze do 500zl.

ta gigabyte odpada bankowo, pamiec mozna rozbudowac tylko do 4gb i to p31, a szukam czegos pod p45

Edytowane przez westgate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre mobo w rozsądnej cenie, z porządnym zasilaniem wystarczających nawet do mocnego oc quadów, na chipie P43, z mostkiem ICH10R (raid)), z dobrym o/c, niezawodne i przede wszystkim stabilne to

ASUS P5QL-E

czyli dokładnie to co mam w sygnaturce

Jak nie potrzebujesz RAIDa - kup P5QL PRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS P5QL-E jeszcze niedawno znajdowal sie na mojej liscie mobo do kupienia, ale skreslilem go po tym jak zobaczylem gdzie jest umiejscowione zlacze zasilania 24pin, oraz po przeczytaniu kilku testow gdzie podobno te 'ladne wygladajace radioatory' nie sprawdzaja sie. Popraw mnie jezeli jest inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że jest inaczej. Faktycznie wadą tej płytki jest kiepskie umiejscowienie gniazda 24pin. Ale to chyba jedyna wada jaką dostrzegam.

Gdyby radiatory się nie sprawdzały, to płytka nie chodziła by u mnie do testów na FSB 353 bez podbijania napięcia FSB, NB, przegrzewałoby się coś.

Obecnie na codzień pracuję przy ustawieniach jak w sygnaturce, 2 razy zostawiałem procesor w full stresie na 24h na tej płytce - nic się nie przegrzewa, nie zawiesza etc. Dodam, że w BIOSie mam ustawione wszystkie wentylatory w tryb silent, co oznacza że pracują w idlu przy 900 do 1100rpm, pod obciążeniem wentyl na procku osiąga około 1800rpm.

Nie wiem jak dalej mam uzasadniać, że płytka jest dobra :)

Jak nie będziesz mocno podkręcał powinna zainteresować Cię funkcja EPU-6 - rewelacja dla ludzi którzy nie kręcą więcej jak kilkanaście %. Można w tym ustawić procka np. na 6x100Mhz co daje 600Mhz przy napięciu poniżej 1 volta - pobór mocy przez procesor = około 8-9W. W tym trybie można wyłączyć wentylatory obudowy, ustawić wentylator procesora na ~700 obrotów - jedyne co słychać wtedy to dysk twardy :) Oczywiście można też podkręcać przez ten program, jednak możliwości zmiany napięcia w górę są mocno ograniczone.

Drugi użyteczny program - do którego przekonałem się wczoraj to AI Nap. Co to robi? Otóż załóżmy, że np. chcesz zostawić włączony komputer na noc, w tle ma się coś tam ściągać, albo po prostu nie chcesz wyłączać komputera jak gdzieś idziesz na chwilkę etc. Jednym kliknięciem komputer przechodzi w taki stan, gdzie wyłączona zostaje karta graficzna, dźwiękowa, wentylatory obudowy, wszelkiego rodzaju zbędne rzeczy takie jak diody, procesor jest ustawiany na max. oszczędność energii, ale... działa dysk twardy, działa ram, działa system operacyjny - pliki w nocy się ściągają, jest cichutko, energooszczędnie... Jak dla mnie Rewelacja przez wielkie R

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi użyteczny program - do którego przekonałem się wczoraj to AI Nap. Co to robi? Otóż załóżmy, że np. chcesz zostawić włączony komputer na noc, w tle ma się coś tam ściągać, albo po prostu nie chcesz wyłączać komputera jak gdzieś idziesz na chwilkę etc. Jednym kliknięciem komputer przechodzi w taki stan, gdzie wyłączona zostaje karta graficzna, dźwiękowa, wentylatory obudowy, wszelkiego rodzaju zbędne rzeczy takie jak diody, procesor jest ustawiany na max. oszczędność energii, ale... działa dysk twardy, działa ram, działa system operacyjny - pliki w nocy się ściągają, jest cichutko, energooszczędnie... Jak dla mnie Rewelacja przez wielkie R

Brzmi naprawdę rewelacyjnie ale TO nie wydaje sie być blef i te AI Nap to chyba jedna wielka Lipa przez wielkie L. Natomiast sama płyta godna polecenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...