Skocz do zawartości
pebbl9

Proc, Pamiec I Fsb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pewne watpliwosci co do dzialania mojego proca i pamieci. Pamiatki sa 800mhz, generalnie jestem troche w tyle z technologia i chcialbym by ktos mnie uswiadomil czy czasem nie mam czegos zle w biosie ustawionego.

Dołączona grafika

z gory thx za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko w porządku - jeżeli masz jedną kość pamięci. Bo działa jednokanałowo zamiast dwu. DRAM Frequency pokauje rzeczywistą częstotliwość pamięci którą sie mierzy razy 2 i to wiadomo od czasów wejścia DDR1.

Jeżeli masz dwie kostki to powinieneś je wsadzić obok siebie aby uzyskać dual channel to zyskasz na wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rób z tego reguły! Na niektórych płytach właśnie w opisany przez Ciebie sposób otrzymamy single-channel.

Nie robię z tego reguły ale wyraźnie widać że on ma AMD a na AMD sie przeważnie wsadza obok siebie czyli slot 1 i 2 bądź 3 i 4.

A tak jak Ty masz na myśli jest przeważnie na płytach z chipsetem Intela że w slot 1 i 3 sie wkłada.

Lepiej napisać że..aby uzyskać DualChannel powinno się mieć kości w jednakowo kolorystycznie bankach ;] Chyba że producent się pomyli czy coś i wtedy jest odstępstwo od reguły.

To też nie jest żadna reguła bo wcale nie jest tak mało płyt, w które aby uzyskać dual channel sie wsadza w banki o różnych kolorach ;) Nawet moja tak ma że o różnych kolorach sie wsadza :) Jeżeli źle napisałem no to po prostu niech zajrzy w instrukcje swojej płyty bądź poprzekłada kostki tak aby sie załączył dual. Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi