Skocz do zawartości
LuKe

Podlaczenie Routera Do Modemu

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

zmieniam neta z radiowego na lacze z kabla telefonicznego

http://mirbit.pl/szybki_internet.html

i teraz tak

chcem zakupic ten router/modem

http://allegro.pl/item535190829_linksys_wa...dsl_gratis.html

do ktorego bede mial podpiety router

http://allegro.pl/item542721324_ovislink_a...ma_ss_wroc.html

a od niego rozprowadzone lacze do 4 kompow

podlaczenie tych dwoch routerow odbedzie sie za pomoca kabla rj45 podlaczajac w modemie (czyli linksysa) do zwyklego portu a do routera (airlive) przez wejscie WAN czy do zwyklego portu?? czy to bedzie w ogule dzialac?

pytanie tez mam czy net dodatkowo bedzie dzialal bezprzewodowo do dwoch laptopow od tego linksysa czy airlive?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie bo router airlive mi zostaje na strychu (wiec go nie kupuje) i od niego juz sa rozprowadzone kable do wszystkich 4 kompow po domach

a i tak musze kupic modem z aneksem A zeby podlaczyc sie do gniazdka na tel, do niego podlaczyc kabelek rj45 ktory idzie do mnie i juz reszte kompow powinien miec net a tak to bym na nowo musial rozprowadzac kable

a moj komp bezposrednio bym podlaczyl do modemu... jeden krociutki kabelek i wsio powino dzialac, a tak jak ty mowisz musial bym na nowo rozprowadzac kable po domach to mi nie idzie na reke, wiec dlatego pytam czy takie rozwiazanie jak ja sie pytam zadziala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie bo router airlive mi zostaje na strychu (wiec go nie kupuje) i od niego juz sa rozprowadzone kable do wszystkich 4 kompow po domach

a i tak musze kupic modem z aneksem A zeby podlaczyc sie do gniazdka na tel, do niego podlaczyc kabelek rj45 ktory idzie do mnie i juz reszte kompow powinien miec net a tak to bym na nowo musial rozprowadzac kable

a moj komp bezposrednio bym podlaczyl do modemu... jeden krociutki kabelek i wsio powino dzialac, a tak jak ty mowisz musial bym na nowo rozprowadzac kable po domach to mi nie idzie na reke, wiec dlatego pytam czy takie rozwiazanie jak ja sie pytam zadziala?

ja bym puścił "wsio" przez Wifi, sam mam 2 kompy kablowo do routera i brat z lapkiem jak przyjezdza to juz moze sie podłączyć radiowo, jak na strychu to kupisz antenke 8dbi i w calym domu masz net :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee tam, jeden komp mam osobno w ogule w innym domu, moze zasiegu nie byc, pozatym po co kombinowac jak kabelki sa juz porozprowadzane

mam nadzieje ze tak jak ja to napialem bedzie net dzialal, a jak nie bedzie to dzialalo to zakupiony modem wywale na strych i pociagne tam kabla telefonicznego i musi hulac...

wszystko sie skupia wokol strychu bo tam do routera sa doprowadzone wszystkie kable od wszystkich kompow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz może sobie nowszego brata wag54g2. Zakupiłem go z racji że wag200g jest ciężko dostępny a jak już jest to ceny zaporowe. Bałem się o zasięg ale jest ok. Router mam na 2 piętrze a na samym dole mam zasięg, ba nawet na dworzu dookoła domu jest zasięg(może nie we wszystkich miejsacach ale w takich gdzie można z lapkiem usiąść działa:P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze by i moglby byc glownym ale musialbym kabel telefoniczny prowadzic na strych

a ja ten modem chcialbym miec u siebie w pokoju zebym mogl zmieniac sobie co chwile na inne IP, bo mi to jest potrzebne a na strych co chwile zeby go resetowac by mi sie latac nie chcialo...

P.S

to ktory lepszy ten wag54g2 (do kupienia nowy za 210zl) czy WAG200 (nowy za 235zl) ??

Edytowane przez LuKe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) No ale przecież może być głównym i postawisz go tam, gdzie chcesz. Ważne, żeby połączyć go kablem z Ovislinkiem.

Żeby zmienić IP nie trzeba go resetować fizycznie, można to zrobić zdalnie poprzez panel z dowolnego kompa w sieci. Ja bym brał WAG200, pewny i sprawdzony. Ten nowy moze miec jeszcze jakies bugi...

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz pisalem ze chcac go umiescic na strychu musialbym doprowadzac kabel tel na strych, a chac go umiescic w pokoju musialbym doprowadzac wszystkie kable od kazdego kompa do mojego pokoju...zbedna rzecz skoro na strychu mam router (do ktorego wszystkie kompy sa juz podlaczone) a w domu umieszcze sobie wlasnie tego modema linksa podlaczajc go do tel nastepnie kablem rj45 do routera ze strychu do wejscia WAN i nie bede musial dodatkowych kabli ciagnac

to chyba prostrze rozwiazanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) No ale przecież może być głównym i postawisz go tam, gdzie chcesz. Ważne, żeby połączyć go kablem z Ovislinkiem.

Żeby zmienić IP nie trzeba go resetować fizycznie, można to zrobić zdalnie poprzez panel z dowolnego kompa w sieci. Ja bym brał WAG200, pewny i sprawdzony. Ten nowy moze miec jeszcze jakies bugi...

jak mozna zmienic IP - chodzi o np jak to ma miejsce w neo zmienne zewnętrzne IP, bo ja mam multimo i tp-link'a a jak chce zmienic ip to musze odlączyc go z prądu - jest jakaś łatwiejsza/wygodniesza opcja zmiany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz pisalem ze chcac go umiescic na strychu musialbym doprowadzac kabel tel na strych, a chac go umiescic w pokoju musialbym doprowadzac wszystkie kable od kazdego kompa do mojego pokoju...zbedna rzecz skoro na strychu mam router (do ktorego wszystkie kompy sa juz podlaczone) a w domu umieszcze sobie wlasnie tego modema linksa podlaczajc go do tel nastepnie kablem rj45 do routera ze strychu do wejscia WAN i nie bede musial dodatkowych kabli ciagnac

to chyba prostrze rozwiazanie...

Co ty pierdzielisz chłopaku...

Łączysz dokładnie tak jak piszesz, Linksys tam gdzie ci wygodnie i ciągniesz jeden kabel do Ovislinka. Różnica polega na tym, że nie podłączasz się pod WAN tylko LAN. W ten sposób głównym routerem jest WAG200, a Ovislink robi tylko za switcha i AP.

jak mozna zmienic IP - chodzi o np jak to ma miejsce w neo zmienne zewnętrzne IP, bo ja mam multimo i tp-link'a a jak chce zmienic ip to musze odlączyc go z prądu - jest jakaś łatwiejsza/wygodniesza opcja zmiany?

W panelu WAG200 (i w innych Linksysach z wbudowanym modeme ADSL też) jest opcja relase/renew lub reconnect. Klikasz, modem się rozłącza i łączy ponownie. W TD-8840 też jest pewnie taka opcja (teraz nie pamiętam), szukaj gdzieś w zakładce Status...

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi