LuKe Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 WITAM zmieniam neta z radiowego na lacze z kabla telefonicznego http://mirbit.pl/szybki_internet.html i teraz tak chcem zakupic ten router/modem http://allegro.pl/item535190829_linksys_wa...dsl_gratis.html do ktorego bede mial podpiety router http://allegro.pl/item542721324_ovislink_a...ma_ss_wroc.html a od niego rozprowadzone lacze do 4 kompow podlaczenie tych dwoch routerow odbedzie sie za pomoca kabla rj45 podlaczajac w modemie (czyli linksysa) do zwyklego portu a do routera (airlive) przez wejscie WAN czy do zwyklego portu?? czy to bedzie w ogule dzialac? pytanie tez mam czy net dodatkowo bedzie dzialal bezprzewodowo do dwoch laptopow od tego linksysa czy airlive? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 po co ci 2 routery? nie lepiej kupić jeden i do niego wpiąć net i od niego rozprowadzić net na 4 kompy kablowo i radiowo bodajze 250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 nie nie bo router airlive mi zostaje na strychu (wiec go nie kupuje) i od niego juz sa rozprowadzone kable do wszystkich 4 kompow po domach a i tak musze kupic modem z aneksem A zeby podlaczyc sie do gniazdka na tel, do niego podlaczyc kabelek rj45 ktory idzie do mnie i juz reszte kompow powinien miec net a tak to bym na nowo musial rozprowadzac kable a moj komp bezposrednio bym podlaczyl do modemu... jeden krociutki kabelek i wsio powino dzialac, a tak jak ty mowisz musial bym na nowo rozprowadzac kable po domach to mi nie idzie na reke, wiec dlatego pytam czy takie rozwiazanie jak ja sie pytam zadziala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 nie nie bo router airlive mi zostaje na strychu (wiec go nie kupuje) i od niego juz sa rozprowadzone kable do wszystkich 4 kompow po domach a i tak musze kupic modem z aneksem A zeby podlaczyc sie do gniazdka na tel, do niego podlaczyc kabelek rj45 ktory idzie do mnie i juz reszte kompow powinien miec net a tak to bym na nowo musial rozprowadzac kable a moj komp bezposrednio bym podlaczyl do modemu... jeden krociutki kabelek i wsio powino dzialac, a tak jak ty mowisz musial bym na nowo rozprowadzac kable po domach to mi nie idzie na reke, wiec dlatego pytam czy takie rozwiazanie jak ja sie pytam zadziala? ja bym puścił "wsio" przez Wifi, sam mam 2 kompy kablowo do routera i brat z lapkiem jak przyjezdza to juz moze sie podłączyć radiowo, jak na strychu to kupisz antenke 8dbi i w calym domu masz net :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 ee tam, jeden komp mam osobno w ogule w innym domu, moze zasiegu nie byc, pozatym po co kombinowac jak kabelki sa juz porozprowadzane mam nadzieje ze tak jak ja to napialem bedzie net dzialal, a jak nie bedzie to dzialalo to zakupiony modem wywale na strych i pociagne tam kabla telefonicznego i musi hulac... wszystko sie skupia wokol strychu bo tam do routera sa doprowadzone wszystkie kable od wszystkich kompow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Zobacz może sobie nowszego brata wag54g2. Zakupiłem go z racji że wag200g jest ciężko dostępny a jak już jest to ceny zaporowe. Bałem się o zasięg ale jest ok. Router mam na 2 piętrze a na samym dole mam zasięg, ba nawet na dworzu dookoła domu jest zasięg(może nie we wszystkich miejsacach ale w takich gdzie można z lapkiem usiąść działa:P). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 WAG200G niech będzie głównym i jedynym routerem. Do Ovisa podłącz się pod gniazdko LAN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) moze by i moglby byc glownym ale musialbym kabel telefoniczny prowadzic na strych a ja ten modem chcialbym miec u siebie w pokoju zebym mogl zmieniac sobie co chwile na inne IP, bo mi to jest potrzebne a na strych co chwile zeby go resetowac by mi sie latac nie chcialo... P.S to ktory lepszy ten wag54g2 (do kupienia nowy za 210zl) czy WAG200 (nowy za 235zl) ?? Edytowane 12 Lutego 2009 przez LuKe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) :) No ale przecież może być głównym i postawisz go tam, gdzie chcesz. Ważne, żeby połączyć go kablem z Ovislinkiem. Żeby zmienić IP nie trzeba go resetować fizycznie, można to zrobić zdalnie poprzez panel z dowolnego kompa w sieci. Ja bym brał WAG200, pewny i sprawdzony. Ten nowy moze miec jeszcze jakies bugi... Edytowane 12 Lutego 2009 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 juz pisalem ze chcac go umiescic na strychu musialbym doprowadzac kabel tel na strych, a chac go umiescic w pokoju musialbym doprowadzac wszystkie kable od kazdego kompa do mojego pokoju...zbedna rzecz skoro na strychu mam router (do ktorego wszystkie kompy sa juz podlaczone) a w domu umieszcze sobie wlasnie tego modema linksa podlaczajc go do tel nastepnie kablem rj45 do routera ze strychu do wejscia WAN i nie bede musial dodatkowych kabli ciagnac to chyba prostrze rozwiazanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 :) No ale przecież może być głównym i postawisz go tam, gdzie chcesz. Ważne, żeby połączyć go kablem z Ovislinkiem. Żeby zmienić IP nie trzeba go resetować fizycznie, można to zrobić zdalnie poprzez panel z dowolnego kompa w sieci. Ja bym brał WAG200, pewny i sprawdzony. Ten nowy moze miec jeszcze jakies bugi... jak mozna zmienic IP - chodzi o np jak to ma miejsce w neo zmienne zewnętrzne IP, bo ja mam multimo i tp-link'a a jak chce zmienic ip to musze odlączyc go z prądu - jest jakaś łatwiejsza/wygodniesza opcja zmiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) juz pisalem ze chcac go umiescic na strychu musialbym doprowadzac kabel tel na strych, a chac go umiescic w pokoju musialbym doprowadzac wszystkie kable od kazdego kompa do mojego pokoju...zbedna rzecz skoro na strychu mam router (do ktorego wszystkie kompy sa juz podlaczone) a w domu umieszcze sobie wlasnie tego modema linksa podlaczajc go do tel nastepnie kablem rj45 do routera ze strychu do wejscia WAN i nie bede musial dodatkowych kabli ciagnac to chyba prostrze rozwiazanie... Co ty pierdzielisz chłopaku... Łączysz dokładnie tak jak piszesz, Linksys tam gdzie ci wygodnie i ciągniesz jeden kabel do Ovislinka. Różnica polega na tym, że nie podłączasz się pod WAN tylko LAN. W ten sposób głównym routerem jest WAG200, a Ovislink robi tylko za switcha i AP. jak mozna zmienic IP - chodzi o np jak to ma miejsce w neo zmienne zewnętrzne IP, bo ja mam multimo i tp-link'a a jak chce zmienic ip to musze odlączyc go z prądu - jest jakaś łatwiejsza/wygodniesza opcja zmiany? W panelu WAG200 (i w innych Linksysach z wbudowanym modeme ADSL też) jest opcja relase/renew lub reconnect. Klikasz, modem się rozłącza i łączy ponownie. W TD-8840 też jest pewnie taka opcja (teraz nie pamiętam), szukaj gdzieś w zakładce Status... Edytowane 12 Lutego 2009 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKe Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) dokladnie to samo pisalem, ales my sie niezrozumieli... piszez zeby podpiac sie do LAN, a jesli bym podpial do WAN to by wag2000 nie byl glownym routerem? Edytowane 12 Lutego 2009 przez LuKe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Zależy jak na to by spojrzeć, teoretycznie nadal by był, ale za nim stałby jeszcze Ovislink, niepotrzebnie miałbyś podwójny nat itd. Skonfiguruj tylko WAG200... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...