Skocz do zawartości
KitKat

Kolejność Podkręcania Komponentów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że nie znalazłem takiego tematu, postanowiłem taki stworzyć. Mam pytanie. W jakiej kolejności powinno się podkręcać sprzęt?

Na przykład u mnie komputer składa się z części:

Intel Core 2 Quad Q9550,

DFI Lanparty DK P45 Plus,

Gigabyte Radeon HD 4870x2,

Antec EarthWatts 650 W,

2x WD AAKS 640 GB(RAID 0),

Antec Nine Hundred,

+ system:

Vista Home Premium

Zastanawia mnie teraz w jakiej kolejności powinno się podkręcać. Czytałem, że grafikę lepiej podkręcać kiedy procek jest na default, podkręcić do maksimum możliwości(Tak, żeby chłodzenie wyrabiało), po czym spuścić taktowanie o 5 MHz od tych wartości w celu utrzymania stabilności. Jeśli chodzi o grafikę. Taktowanie rdzenia fabryczne: 800 MHz,

Taktowanie pamięci: 1800 MHz.

Od czego zacząć? Pamięci czy rdzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szuka mi maksymalnych stabilnych taktowań? Gdzie takie coś jest? :)

Ja czytałem, że najlepiej jest zająć się najpierw pamięciami(Podkręcić do maksimum i 5 MHz w dół), po czym podkręcić rdzeń, bo te oba parametry są ponoć od siebie zależne, Niekiedy na maksymalnie podkręconym, ale stabilnym rdzeniu, nie można już tak stabilnie podkręcić na max pamiątek.

Lepiej zacząć od procesora czy karty graficznej? Tu znów słyszałem, że od grafy, ale obie informacje pochodzą z forum, a jak wiadomo, niestety niektórzy userzy chcą się popisać totalną głupotą.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ważne od czego zaczniesz. Jeżeli system jest stabilny po podkręceniu procesora to dlaczego ma to misć jakiś wpływ na maksymalne taktowania karty graficznej.

Co do szukania maksymalnych taktowań w ATT to prawy klawisz na ikonie ATT - Hardware - Overclocking Settings, pokaże ci się okno z suwakami gdzie można zmieniać taktowanie rdzenia i pamięci. Kliknij przycisk Show 3D Render, to spowoduje że uaktywnią się przyciski Find Max for GPU, MEM. Jak znajdziesz ustawienia maksymalne dla jednego i drugiego to sprawdź w grach czy nie masz artefaktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. ;) Gdyby ktoś chciał coś dodać, to proszę bardzo, dzięki za wszelkie informacje. ;)

Grzesiek... A to od razu wrzucić te maksymalne taktowania, które są wykryte, czy zbliżać się do nich małymi krokami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi