Sillo Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam, sądze iż mój problem jest dość nietypowy więc postaram się go opisać najdokładniej jak tylko potrafie. Jestem posiadaczem procesora e2180, płyty głównej p31-ds3l, pamięci 2gb 800 Patriot, zasilacz Pentagram 460W i karty graficznej geforce 9600GSO od galaxy. Około pół roku temu w 3dmarku 2006 około 9000p bez OC. Potem ustawiłem procesor na 2660mhz, przetestowałem go OTHOS'em, wszystko było sprawne. Jakiś czas później przetestowałem komputer 3dmarkiem 2006 i wynik drastycznie spadł do około 6,500p. Testowałem innymi 3dmarkami i we wszystkim widziałem bardzo słabe osiągi. Na forach przeczytałem, żeby się tym nie przejmować i tak też zrobiłem. Jednakże niedawno zauważyłem, że mam chyba zaniską wydajność w grach. Postanowiłem to sprawdzić dzisiaj i zauważyłęm że cpu-z pokazywał mi mnożnik ustawiony na 6x i nie zmieniał się on na 10x wraz z obciążeniem procesora. Wszedłem do biosu ustawiłem mnożnik na 10x na stałe i cpu-z pokazywał wszystko ok. Ale po włączeniu 3dmarka 2006 wydajność spadła do ok. 5000p. Wtedy ustawiłem mnożnik spowrotem na 6x i wydajność wskoczyła spowrotem na 7000p. Po jakimś czasie udało mi się włączyć tryb oszczędnościowy i wtedy podczas obciażenia wynik w 3dmarku spowrotem wynosił około 5000p. Na końcu postanowiłem całkowicie wyłączyć OC i zauważyłem juz na samym początku 3dmarka znaczny spadek klatek. To by było na tyle, nie wiem co moge zrobić ale na mnożniku 6x mój PC ma duzo lepsze osiągi niż na 10x. Bardzo mi zależy na odwrotnej sytuacji więc byłbym wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Pamięci - jak były ustawiane przy oc ? Jakieś problemy ze sterownikami mogą być od grafy. albo płyta uwalona. Sugeruję przywrócić ustawienia domyślne - Load optimized defaults w biosie. Jak nie pomoże wyczyścić driver cleanerem stery od GF. Krótki opis podkręcania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sillo Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Najpierw na 2x266 potem zwiększyłem na 3x266 z niczym innym w pamięciach się nie bawiłem. Kurcze będę mógł sprawdzić czy twój sposób podziałał dopiero po następnym tygodniu, wtedy napisze czy ruszyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Jaki masz BIOS? Powinieneś pisać w temacie o płycie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sillo Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 informacje z everest home odnośnie biosu: Typ BIOS'u Award Modular Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.00PG Informacja z BIOS'u Award Intel P31 BIOS for P31-DS3L F8 Data BIOS'u systemowego 12/25/07 Data BIOS'u wideo 05/09/08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...