Skocz do zawartości
Włodi

Nagrywarka Nec Nd-3500ag

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu mam problem z nagrywaniem płyt DVD-R i double layer na mojej nagrywarce NEC 3500AG.

Gdy zaczynam nagrywać klikając "Zapis" wyświetla mi sie komunikat: "Wykonanie polecenia Rozpocznij w trybie DAO nie jest możliwe!".

DMA mam powłączane, instalowałem na nowo kontrolery IDE, reinstalowałem nero, próbowałem nagrać programem ashampoo, zaktualizowałem też firmware do wersji 2.C8 - nic to nie dało.

Używając google znalazłem z 30 takich samych topiców z moim problemem, wszystkie przeczytałem lecz nie znalazłem w nich rozwiązania mojego problemu. Może Wy coś pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś nie tak z ustawieniem w programie do nagrywania? - sprawdź SAO jak możesz - jak też nie przejdzie to sprawdź na płytach cd...

gdy problem się powtórzy to wal z nia do serwisu - jakośc obecnych nagrywarek jest skandaliczna - dobrze działaja przez góra rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać że cd-r nagrywa normalnie i odczytuje tez wszystkie płyte od cd do dvd wlacznie tylko nie nagrywa dvd-r.

Gdzie sie ustawia to SAO.Próbowałem w TAO nic z tego a to drugie to nie wiem gdzie tego szukać.Mam nero9.

Do serwisu mi sie nie oplaca bo nagrywarka ma jakieś ponad 4 lata wiec nie jest to ta tych ostatnich ktore dzialaja przez rok. Wtedy to byla najlepsza wypalara kosztowala mnie 350zl;)

EDIT:

Akurat tak sie złożyło że wszystkie płyty które testowałem to były dvd-r a znalazłem ostatnią płyte dvd+r i okazuje sie że jednak działa!

Ale problem mam nadal bo nie chce mi nagrywać płyt dvd+r DL(dwuwarstwowych) a powinien bo nagrywarka je obsługuje. Co z tym może być nie tak?

Edytowane przez Włodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blacklio napisał(a):

zrób flash firmware, może coś pomoże jeśli nowszy jest

Flasha zmienilem zanim zalozylem ten temat. Teraz wlasnie sprawdzalem dvd+r DL i dziala! Jednak ten firmware nowy pomógł. Czyli wszystko chodzi jak należy dzieki za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi