tomekbr82 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 (edytowane) Cześć składam po raz pierwszy komputer i mam kilka problemów . Nie do końca wiem co z czym połączyć . Zestaw składa się z : Procesor - Intel C2D E8400 Płyta główna - MSI P45 Neo3 FR Pamięci - OCZ 4GB Reaper hpc cl5 Dysk tawardy - WD 320GB 16MB AAKS Karta graficzna - Gainward HD 4850 GS Zasilacz - Corsair 550W Proszę o wyrozumiałość i nie pisanie tekstów w stylu jak można tego niewiedzieć ( po to jest to forum by pomagać ) :rolleyes: Z góry wielkie dzięki Zamieściłem trzy skany z instrukcji od płyty i jeden schemat podłączenia panelu przedniego jaki znalazłem w książce "ABC...." ( czy według niego można to podłączyć ) Może ktoś ma doświadczenie z tą płytą i wie co sie z czym "je" . Problemy to : 1. Podłączenie kabli panelu przedniego : W opisie płyty nie ma zaznaczone gdzie ma być plus a gdzie minus , jest tylko zaznaczone do czego przynależą piny ( po dwa) np. dwa do Power led , Power switch , Hdd led , Reset switch . Pytanie do którego podłączyć plus a do którego minus. Dodatkowo na samej płycie piny są oznaczone kolorami . Dla Power led zielone z czego jeden tak jakby oznaczony krzyżykiem , dla Power switch ciemny granat też jeden z krzyżykiem , Hdd led zielone też jeden z krzyzykiem , Reset switch niebieskie oba takie same pełny kolor bez krzyżyka . Pewnie te oznaczone krzyżykami to plusy tylko co z Resetem . 2. Zworki - obie od zwiększania FSB procesora są teraz ustawione na default , zworki od clear Cmos są ustawione na keep data ( jest jeszcze możliwe ustawienie clear data) . Na Fsb zostawić te ustawienia które są czy trzeba cos zmienić dla tego procesora ? Do czego służy opcja clear Cmos , kiedy jej sie używa i jak? 3.Do czego są gniazda Sysfan1 i sysfan2 4. Chassis intrusion connector - Co to jest , czy trzeba do tego coś podlączyć , jak tak to co i gdzie . 5. Karta graficzna - łącze ją tylko z zasilaczem przy pomocy 6 pinowej wtyczki PCI z zasilacza ?.( do karty był dołączony kabel długości 10cm zakończony wtyczką 6 pin i z drugiej strony 8 pin , czy może trzeba wykorzystać ten kabel) 6. Z panelu przedniego obudowy idą dwie połączone ze sobą wtyczki AC97(czarna) i HD Audio(żółta) obie ośmio pinowe małe. Problem to którą podłączyć do płyty głównej . Na płycie jest coś takiego jak front panel audio connector Od czego zależy to którą należy podlączyć? 7.Mam napęd optyczny który łączy się z płytą przy pomocy taśmy . Na płycie mam obok złącza atx24 złącze IDE1. Rozumiem że z napędu taśme należy podłączyć właśnie do tego gniazda IDE1 .Dodatkowo z zasilacza przy pomocy gniazda molex trzeba podłączyć zasilanie. Czy trzeba jeszcze łączyć napęd z płytą główną tak by był połączony z kartą dzwiękową? w starym kompie do karty dzwiękowej szedł kabel właśnie od napędu . Na płycie jest gniazdo Cd -in connector . Czy to z nim należy połączyć napęd optyczny 8. Na dysku twardym jest miejce na podłączenie zasilania i połączenie dysku z płytą . Dodatkowo są jeszcze jakieś piny ( sztuk osiem) czy tu sie cos podłącza czy zostawia . 9. Kable od zasilacza - Tak dla upewnienia się z zasilacza podłączam wtyczkę ATX 24 do płyty , 4 pinową do zasilania procesora , sata z zasilacza do dysku , molex do napędu optycznego , 6 pinową opisaną pci-e do karty graficznej.Czy cos jeszcze jest podpinane pod zasilacz? 10. A mam pytanko bo do jednej z 6 pinowych wtyczek pci-e (z zasilacza) połączona jest taka mała wtyczka 2 pinowa Czy ją też gdzieś trzeba podłączyć . Dodatkowo z wtyczkami typu molex są polączone takie małe płaskie 4 pinowe wtyczki , do czego one służą? 11. W obudowie jest dodatkowy wentylator z dwiema złaczkami molex ( żeńska i męska) . Gdzie należy podłączyć ten wentylator , czy bezpośrednio do zasilacza? czy nie będzie wtedy chodził cały czas? A i jeszcze w zestawie śrubek do obudowy mam jakiś krążek " Magnetic ring" i opis "used for combine with the cables against interference". Do czego to służy ? Dzięki za wszystko komp odpalił i jak narazie działa bez zarzutów :-D Edytowane 20 Lutego 2009 przez tomekbr82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGREK! Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) ad2 clear cmos,to jest zresetowanie ustawien cmosu jesli cos podkrecisz i komp nie bedzie chcial wstac, wtedy robisz Clear cmos, czyli czyszcisz ustawienia i wszystko jest takie jak po pierwszym wlaczeniu kompa. zworki od fsb procesora to podkrecanie, zostaw na default. a jak juz bedziesz chcial podkrecac, to robisz to przez bios, oczywscie po uprzednim przeczytaniu tematów temu poswieconych aha a clear cmos robisz tak ze ustawiasz zworki z keep data na clear data na okolo 10 sek (?) i potem zas dajesz na keep data ad3 sysfan to sa zlacze 3 pinowe do wentylatorów zewnetrznych, które np sobie kupisz w sklepie i chcesz podpiac zeby zmniejszyc temp ad5 jak w zasilaczu masz juz złaczke na dodatkowe zasilanie karty graficznej, to wpinasz to w te miejsce w karcie graficznej, i nic wiecej juz do niej nie podpinasz ad9 wszytsko. procek, atx24pin, potem dysk, napedy, i grafa jak cos zle to prosze o poprawienie :) Edytowane 15 Lutego 2009 przez IGREK! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 ad.1 Plus podłącz do tego z krzyżykiem, minus do tego drugiego, , jeżeli się pomylisz nic się nie stanie, jedynie diody nie będą świeciły, czyli ten z krzyżykiem do plus, Reset swich, jakbyś nie podłączył tak bedzie działać, nie ma to w tym wypadku żadnego znaczenia, ad2.Tymi zworkami zwiększasz taktowanie FSB, u mnie mam ustawione sztywno na 333, możesz sobie przestawić, ale to może dopiero potem się baw w to, narazie uruchom komputer., Cmos, jak cos zmienisz w biosie i komp nie wstanie, wtedy wyłączasz go z prądu, przestawiasz zworkę na clear data na kilka sekund, potem ponownie przestawiasz tak jak było i wyłączasz komp. Uruchomi się z delfaultowymi ustawieniami, to jest ta sama opcja co załadowanie z biosu ustawień domyślnych, tylko czasem w ekstramalnych sytuacjach nie można wiejść do biosu! ad3. to wtyczki do dodatkowych wentylatorów, zapewne masz możliwość sterowania nimi spod systemu, np programem SpeedFan 4.33 ad4.Chassis intrusion connector, nie musisz tego podłączać, to jest zabezpieczenie przed otwarciem obudowy ad5. jeżeli masz w zasilaczu wtyczkę 6 pin, podpinasz ją do karty, w innym wypadku stosujesz przejściówkę, ad6. Zależy jakie masz wejscie w płycie, obudowa ma dwa wyjścia, czyli na zwykłe ac97 i HD, z tego co widzę podłączyć pownieneś tą czarną z ac97 ad7. Tak naped Pata łączysz z IDE1, do tego podpinasz molex z zasilacza, nie musisz łączyć napędu z cd-indicator, to było potrzebne w starych komputerach żeby odtwarzać muzykę na głośńikach z napędu po wciśnieciu przycisku play! ad8. Zapewne to jest dysk sata, nic nie ruszasz! ad9. tak, podłączasz jak pisałeś ad10. nie bardzo rozumiem, pewnie to jakieś przejśćiowki! ad11. bezpośredni, i będzie chodził wtedy cały czas, dodatkowo ma w sobie przejściówkę do podłączenia innego urządzenia, możesz podłączyć go na 7 lub 5v, wtedy bedzie dużo ciszej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 ad.6 Jeśli używasz XP'ka to podpinasz AC97,a jeśli z Visty to HDAudio. Ten ferromagnetyczny krążek o którym piszesz że jest w zestawie,służy do założenia na wiązkę kabli w celu usunięcia ew. interferenci magnetycznych (ogólnie możesz go olać :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...