Miczq Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Hm ciekawe czy dalo by rade podlaczyc pod taki zwykly zasilacz uniwersalny, ma fajna regulacje, (3 - 4,5 - 6 - 7,5 - 9 - 12 Volt) tylko torche strach jak takie zasilacze sa po 5-10zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 ta i mają 300-800 mA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 (edytowane) W końcu naprawiłem Sunbeam Rheobus i dzisiaj dzielnie zasila lainga :) Pod wtyczką 12v ma 3750-3900RPM a pod kontrolerem 3200-3300RPM, by uruchamiał się bez przeszkód wymaga około 2600RPM. I rodzą sie dwa pytania: 1. Czy istnieje program dzięki któremu po sporym spadku RPM albo całkowitym zaniku wyłączył by się komp.? 2. Czy Laing+ będzie miał tyle samo RPM pod 7v co zwykła wersja? (tak wiem głupie pytanie :wink: ) ________________________________________________________________________________ Edyta: eureka, odkryłem B-) Może się komuś przyda męczyłem się z tym 1h. Dzięki temu trikowi poniżej określonej wartości RPM lub temperatury natychmiast zamyka się system. W speedfanie wchodzimy do konfiguracji, wybieramy zakładkę "Events" i wpisujemy tak jak na screenie poniżej. (z ta różnicą że wybieramy FAN pod którym mamy rpm lainga, oraz ustawiamy rpm poniżej którego nastąpi zamknięcie systemu) Kończymy przyciskiem "Add" Ps. W przypadku braku pola "ok" klikamy "clear" Ps2. Nie zapomnijcie dodać speedfana do autostartu ;) Ps3. Poza RPM jest możliwość ustawienia przy jakiej temperaturze nastąpi power off (temp dowolnie wybrana) Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez Miczq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 2. Czy Laing+ będzie miał tyle samo RPM pod 7v co zwykła wersja? (tak wiem głupie pytanie icon_wink3.gif )będzie miał więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Panowie jest jakiś sposób żeby powiązać t-balancera bigNG z temperaturą rdzeni w odczycie z core-temp czy tam everesta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RavenMT Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Panowie jest jakiś sposób żeby powiązać t-balancera bigNG z temperaturą rdzeni w odczycie z core-temp czy tam everesta? Z tego co wiem niestety nie da się, też zamierzam kupić ten kontroler i powiązać go z LCD pod USB. Wydaje mi się że można by zasugerować producentowi aby dodał taką funkcję o ile jest możliwa do swojego oprogramowania, nawet nie jako użytkownik indywidualny ale jako społeczność moderow/użytkowników ich produktów. Jeśli byłby ktoś chętny do napisania zgrabnego maila do nich to proszę się wypowiedzieć w tym temacie. Można też ich zbombardować mailami z prośbą o tą funkcje :rolleyes: Tak czy inaczej dowiedzielibyśmy się czy jest to możliwe od strony technicznej. Tak naprawdę nie wiadomo jaka temperatura ma sterować prędkościami wentylatorów na chłodnicy (woda z chłodnicy albo powietrze z chłodnicy tylko zostaje, ale to są imo za małe amplitudy, a wciskanie czujnika gdzieś miedzy blok ... pff) Pobieranie temp GPU też byłoby przydatne, oraz możliwość sterowania obrotami poprzez operacje matematyczne na czujnikach np: H20 out - H20 in = mamy współczynnik chłodzenia przez chłodnice i to niezależny od temperatury otoczenia Ale to już takie moje fantazje :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 No kurde bardzo by się to przydało - ale tak bardzo bardzo. Jak ktoś może nabazgrać takiego maila to ja się podpisuje - niestety mój angielski jest za słaby na taki laborat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smurv Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 sami wezcie sie za robote bo nikt za was tego nie zrobi ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RavenMT Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 W końcu dotarł do mnie kontroler (T-Balancer bigNG), okazało się że bardzo ładnie można przechwytywać wartości temperatur z programu SpeedFan. Także bez problemów przypisałem wartości 4 rdzeni (kontroler wybiera najwyższą wartość) do prędkości wentylatorów na chłodnicy. Zabawka czadowa, następny krok: dokończenie wyświetlacza LCD i wyświetlenie na nim parametrów z balancera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) Mam pytanie odnośnie miniNG , Podłączam Lainga za pomocą przejściówki molex>3pin do kontrolera , wsadzam zworkę w channel B TYLKO na pin nr. 8 i dalej sobie tylko skręcam ten potencjometr by dostosować prędkość do własnych potrzeb , zgadza się ? I tylko tak ? Nie ma opcji robić to programowo na miniNG ? Edytowane 13 Września 2009 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 A można Lainga podłączyć przejściówką molex>3pin bezpośrednio do płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 A można Lainga podłączyć przejściówką molex>3pin bezpośrednio do płyty?nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Mam pytanie odnośnie miniNG , Podłączam Lainga za pomocą przejściówki molex>3pin do kontrolera , wsadzam zworkę w channel B TYLKO na pin nr. 8 i dalej sobie tylko skręcam ten potencjometr by dostosować prędkość do własnych potrzeb , zgadza się ? I tylko tak ? Nie ma opcji robić to programowo na miniNG ? [imge]http://img233.imageshack.us/img233/7569/beztytuuom.jpg[/img] tylko wersja bigng ma kontrole programowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...