Skocz do zawartości
saleen

Nec Versa Problem Z Dyskami I Napędami Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, posiadam laptopa NEC Versa VXi w proszku (Pentium III 650MHz & 192MB RAM), jest to ten model:

http://support.necam.com/mobilesolutions/h...s/versavxi/800/

Problem jest tego typu iż niepoprawnie wykrywa dyski twarde oraz napędy CD / DVD, szczególnie gdy podłączone są równocześnie.

1. Gdy podłączam dysk IBM Travelstar 20GB (sprawny sprawdzony), czasem wykrywa go jako 8GB, czasem jako 27GB, a czasem poprawnie jako 20GB (np po kilku restartach - zworki itp nieruszane)

Tak wygląda oryginalny CD-ROM (nie czyta płyt) + dysk IBM 20GB:

Dołączona grafika

Teraz rewelacja - gdy przejadę klawiaturą na ustawienia daty (1996), dysk zmienia się na 80GB! Nie mam pojęcia skąd takie anomalie:

Dołączona grafika

2. Wyjąłem CD-ROM, pozostawiając sam dysk. No i wykryło go jako 8GB:

Dołączona grafika

3. Włożyłem DVD-ROM z Compaq i wykrywa go w ten sposób (napis DVD/CD jest w złym miejscu a Internal i Slave pozostają puste). Mimo to da się odpalić Linuxa z płyty. Jednak kiedy włożony jest owy DVD, nie wykrywa żadnego dysku twardego i DVD jest zawsze jako Master (a dysku nie widzi wcale) - niezależnie jak ustawię zworki na dysku:

Dołączona grafika Dołączona grafika

4. Postanowiłem więc wyjąć napęd DVD i włożyć dysk twardy IBM z zainstalowanym Windowsem (pochodzi z normalnie działającego laptopa). Wykryło go poprawnie, jako 30GB, ale zamiast Windows XP wystartować (na innym kompie startuje normalnie z tego dysku), wywala "NTLDR is missing"

Dołączona grafika Dołączona grafika

5. Kiedy ponownie założę DVD lub CD, dysk przestaje być wykrywany mimo iż jest założony, DVD widzi jako Master i wywala ATAPI Incobatible. Zmiana zworek nic nie daje:

Dołączona grafika

Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać ten problem i czego jest to wina. Niestety podejrzewam upier..ony kontroler na mobo. A szkoda mi wyrzucać/sprzedawać za 10zł tego lapka ponieważ bateria trzyma 1 godz i mam oryginalny zasilacz.

PS. Dostałem tego laptopa w takim stanie jak opisuję, nie miałem kontaktu z nim kiedy działał OK, nie wiem jak doszło do awarii.

Proszę o pomoc w ogarnięciu tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobne anomalie miałem w amilo k7600 jak wkładałem 6gb ibm to wykrywało go jako 20 gb jak wkładałem 60 gb wd to wykrywał go jako 27gb albo 80gb w zależności od rodzaju napędu czy był to dvd-rw czy cd okazało się że padł kontroler dysku

w twoim wypadku może być to samo wtedy jedynie wymiana lub naprawa płyty głównej

a co do błędu NTLDR is missing" to weż na dysk dograj recovery console i gdy wywali ci znowu ten błąd to napraw go w konsoli i system powinie się uruchomić

Edytowane przez kubolin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi