fikuss Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam, chcę stworzyć wykres funkcji w scilabie i nie wiem czy to dobrzę robię. Funkcja jest następująca y=x+1/x-5 dla x należy <-3,3> w konsoli pisze tak: x=-3:3 y=(x+1)/(x-5) plot(x,y) Dodam jeszcze, że wykres ma być dla 30 punktów. Nie wiem właśnie gdzie mam zadeklarować, żeby scilab tworzył wykres dla 30 punktów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Zapewne w x sobie wpisujesz x=-3:y:3 gdzie y to jest co ile ci się zmienia zmienna. Przynajmniej tak w matlab było o ile pamietam, w scilab powinno być podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikuss Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 czyli mam wpisać np tam 30punktów? x=-3:30:3 tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 z tego co napisal hary to tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Z tego co ja napisałem, to nie. Dając krok co 0.2 będziesz miał 30 punktów. A dając x=-3:30:3 będziesz miał jeden punkt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 x=-3:6/30:3 bardziej obrazowe ujęcie tego co napisał hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...