Skocz do zawartości
Kyoju

Problem Z Lg W1934s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedawno zmuszony zostałem do szybkiego zakupu monitora, zdecydowałem się na promocyjny W1934S, wiem, że nie jest to monitor najwyższej klasy, jednak w porównaniu z 17" crt zajmującym pół biurka jest dużym upgadem.

Nie znam się za bardzo na technologii LCD, jednak sposób w jaki monitor je wyświetla zwrócił moją uwagę.

Mianowicie, przy wyświetlaniu pełnej palety kolorów, pojawiają się miejsca, w których kolory nie przechodzą gładko z jednego w drugi, lecz widoczna jest wyraźna linia podziału. Najczęściej jest to zauważalne przy jasnych kolorach (w filmach na ludziej skórze).

Stąd moje pytanie, czy jest to spowodowane klasą monitora i nie mam co po nim zbyt wiele oczekiwać, czy może jednak jest to jakaś wada, konfiguracji lub sprzętowa?

Rozdzielczość i odświeżanie ustawione są na optymalne, sterowniki do karty graficznej zainstalowane najnowsze. Dzieje się tak bez względu na ustawienia jasności, gamma itd.

Zamieszczam zdjęcia, na których powinno być pokazane, o co dokładnie mi chodzi (czarne ramki dodane aby łatwiej było znaleźć problem).

post-150725-1235225447_thumb.jpg

post-150725-1235225453_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zupełnie normalne w monitorach zbudowanych na matrycy TN, pociesz się że gdybyś kupił monitor nawet dwa razy droższy na TN również miał byś te niedostatki.

Spróbuj różnych kombinacji ustawień monitora - jasności kontrastu i przede wszystkim Gamma. Potem jeszcze spróbuj korekty w sterownikach karty grafiki, całkowicie tego nie wyeliminujesz ale możesz znaleźć kompromis pomiedzy nasyceniem kolorów a płynnym przejściem barw.

Bierz też pod uwagę, że te zdjecia które pokazales kazdy uzytkownik i tak oglada na swoim monitorze ktory rowniez znieksztalca barwy, tzn kazdy widzi cos innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się za bardzo na technologii LCD, jednak sposób w jaki monitor je wyświetla zwrócił moją uwagę.

to normalne , takie monitory tylko przy jednych ustawieniach jasności kontrastu RGB koloru mają płynny równy gradient bez przebarwień i odskoków w inny odcień

zresetuj monitor do fabrycznych ustawień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak u innych.. Ale u mnie na F700P w rozdziałce 1280*1024x90hz te screeny wyglądają tragicznie O_O. Tak jak kolega pisze, zresetuj monitor i zobacz czy dalej to będzie. Może matryca jest walnięta? U mnie to wygląda jak obraz ze starego telewizora i to jeszcze namagnesowanego O_O.

P.S

Aż zaczynam wątpić w sens przechodzenia z CRT na LCD...

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Zresetowałem ustawienia do fabrycznych, nadal niekiedy pojawiają się takie przejścia, ale da się żyć.

Nie wyglądają na żywo, aż tak tragicznie jak twierdzi david11, teraz nauczę się nie zwracać na nie uwagi :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi