Busik Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) Siema mam pytanie do expertów :D Otóż mam problem z pc mojego brata który włącza się na około 8s i się resetuje. Na monitorze nic się nie wyświetla. Komputer raz się włączył ale zawiesił się w pulpicie. W środku komputera na karcie grafiki świecą się dwie czerwone diody. Config to CPU: AMD X2 6000+ 65nm Mobo: ASUS M2N-sli Deluxe RAM:A-data Viesta Extreme edition 800Mhz CL4 GPU: ASUS 4850 GLACIATOR: HDD: to jedyna część oprócz cd która pozostała ze starego pc jest to segate 80GB ATA i jest on podpięty na jednej taśmie z cd zworki są ustawione na master i slave. PSU: OCZ 500W StealthXStream. Dodam ze to na pewno nie zasilacz bo był sprawdzany na innym PC i wszystko było ok ramy też sprawdzałem pojedynczo i w innych slotach itp. Gdy składałem kompa wystąpił właśnie taki problem lecz za którymś razem komputer się włączył i chodził bez problemu przez dwa tygodnie w tym czasie porobiłem testy grafiki (FurMark, przeszedłem całego crysisa i stalkera oraz kilka innych gier) cpu testowałem orthosem przez kilka dobrych godzin i temperatury były ok. W ciągu tych 2 tygodni 2 razy zgasł mi monitor ale wystarczał reset i wszystko działało. Podcza grania w NFS MW komp nagle się wyłączył. Teraz komputer wogóle nie chce się włączyć. PROSZĘ o pomoc wręcz błagam bo nie wiem co już mam robić. Ja obstawiam HDD lecz gdyby to był HDD coś wyświetliło by się na monitorze. Z góry dzięki za pomoc :)) EDIT: Wszystkie kondensatory na płycie są jak nówki o to prawie nowa płyta:)) :D Next EDIT: Sprawdziłem na nowym dysku SATA i komp dalej się nie włącza POMOŻE mi ktoś?? Edytowane 21 Lutego 2009 przez Busik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 A bios resetowales?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Na forach asusa grzmi od postów że ta płyta z X2 sobie totalnie nie radzi. Tyle wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 bios resetowałem i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Na forach asusa grzmi od postów że ta płyta z X2 sobie totalnie nie radzi. Tyle wiem. Co ty za bzdury wypisujesz??? Wracajac do tematu,patrzyles na innym procku?? Odlaczaj po kolei,grafe,ram i odpalaj. Moze masz ten felerny bios,nie pamietam ktory,ale wyszedl taki ktory mial problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-....html&st=30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 (edytowane) Tu chodzi o ostatnie beta biosy.U mnie siedzial: 3600+,4000+.4200+,6000+,teraz 7750+ nie zauwazylem zadnych problemow z obsluga tych procow,a co do ostatniego biosu,no coz oc nie ma,ale nie jakis problemow zwiazanych z obsluga.Wiec jak cos masz pisac,to pisz cos madrego,bo do tematu nic nie wniosles,a walisz tylko bzdury. Wyszlo poprostu kilka kiepskich biosow po Phenoma,ale nic poza oc sie nie zmienilo. Edytowane 22 Lutego 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Rzeczowo. Piszesz ,że komputer nie chce się włączyć. Napisz dokładnie co to znaczy. Czyli: 1. Całkowity brak napięcia, czy 2. Włączają się wentylatorki i nic więcej się nie dzieje, czy 3. Widzisz na ekranie info z biosu i dalej nic się nie dzieje. Jeśli przypadek pierwszy to radzę wyłaczyć zasilacz przyciskiem sieciowym (tym z tyłu peceta). Wyłączyć całkowicie z sieci. Włączyć do sieci , włączyć zasilacz, włączyć komputer). Jeśli przypadek drugi to najprawdopodobniej padła płyta główna , ewentualnie procesor. Jest też inna możliwość: karta graficzna, jeśli masz starą kartę podeponij ją i sprawdź czy chodzi. Jednak wcześniejsze zachowanie peceta wskazuje na płytę główną. Asus M32N-sli to płyta pierwotnie przystosowana do jednordzeniowych Athlonów 64. Obecnie zamontowałeś X2 6000+ to mocny procesor, do tego solidna grafika i prawdopodobnie twój egzemplarz płyty tego nie wytrzymał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Jest to przypadek nr2 czyli kręcą się wiatraczki a na ekranie No signal. Płyta nie wygląda zeby była uszkodzona kondensatory nie są napuchnięte ale może to coś wewnątrz :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teneo Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Najprawdopodobniej płyta. W takim przypadku może być też procesor lub grafika. Ale z racji że procesor i grafika są nowe, oraz biorąc pod uwagę wcześniejsze zachowanie peceta, typuję płytę. Wypadałoby mimo wszystko sprawdzić grafikę na innym pececie. Jeśli chodzi, to na 99 % płyta główna. Być może inni forumowicze mają inne opinie. Czekamy. Miałem taki sam przypadek na płycie z tym samym chipsetem ( nvidia 570 ale z MSI) i to była płyta. Chodziła dobrze na Athlonie 64 3500+ a zaczęła niedomagać ma X2 5000+ BE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 zmieniłem ramy slotami i komp działał przez 3 dni w pewnym monecie gdy siedziałem na necie zawiesił się i znowu się nie chce włączyć :o Co to może być?/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Najszybciej płyta. Miałem taką samą sytuację z moim M2N32....kupiłem jeden egzemplarz, któremu parę razy udało się przejść POSTa po czym się zawieszał...odłączałem różne elementy po kolei, nic to nie dawało, na drugi dzień zaniosłem mobasa do sklepu, powiedziałem, że gniot, dali mi inny egzemplarz i wszystko działało. Więc jestem bardziej niż pewien, że to mobas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Jesteście na pewno pewni ze to płyta a może ramy ?? A może flash biosu pomoże proszę o jakieś rady bo płyta nie ma gwary a teraz ceny z kosmosu. Jeżeli nie to to na jaką płytę wymienić?? co polecacie w zestawach na luty widzę ze polecany jest AsRock A780GXE będzie dobry?? Edytowane 24 Lutego 2009 przez Busik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudl4ty Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Jeżeli nie masz gwary to kombinuj dalej, może poszukaj kogoś z komputerem opartym o podobną platformę i próbuj przekładać elementy z tamtego kompa do tego, po kolei wykluczając każdą ewentualność. W kwestii flash'u BIOS, to raczej trudno byłoby to zrobić, skoro płyta ma problemy z przejściem POSTa :) (poza tym jeśli nawet by się udało rozpocząć flash, nie będzie miłym zwiecha podczas takiej operacji ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Chyba w Anglii nikogo takiego nie znajde :D :D [EDIT] Teraz wam powiem że zdarzył ie cud <lol2> Po kilku dniach stania i nic nie robienia przy kompie i zamówieniu nowej płyty postanowiłem wcisnąć power a tu co :o :o komp się włącza. No to dobra włączyłem NFS Undercover i zaczęły się dziać dziwne żeczy samochód sam jechał ,jechał gdzie indziej itp. no i podczas grania komp się kilka razy zawiesił albo zresetował. Postanowiłem włączyć Dead Space ta gra chodziła nolmalnie przez kilka godzin :D To włączyczyłem jeszcze raz NFS i wszystko działa komp działa dobrze juz 2 dzień :) A pewnie niedługo się wyłączy (choć nie jestem pewien) Powiedzcie mi jakimi programami posprawdzać częśći. FurMarkiem sprawdziłem GPU i wszystko było ok nie przekroczyło 72 stopni i żadnych artefaktów. ORTHOSEM sprawdziłem CPU i tesz wszystko ok :) To najdziwniejszy przypadek w moim życiu :)) Edytowane 28 Lutego 2009 przez Busik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...