Skocz do zawartości
Malik

Problem Z Tpm

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauwazylem ze podczas uruchomiania lapka w poscie biosu wyskakuje mi cos takiego: can't find TPM device

Dołączona grafika

Wersja biosu najnowsza:

Dołączona grafika

Zdziwilo mnie co mi powiedzial koles z forum asusa, ze on ma opcje TPM u siebie w biosie w lapku asus z serii m51va

Dołączona grafika

bo ja tego nie mam:

Dołączona grafika

W systemie wylaczylem TPM ( porada z innego forum ):

Dołączona grafika

Ale mimo to w biosie dalej wyskakuje ze nie moze znalezc TPM. Wie ktos o co chodzi ?

lapek: ASUS M51VA-AP079C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież na innych forach uzyskałeś odpowiedź, że TPM jest opcjonalnie implementowane w zależnośći od modelu lapka i jeżeli w twoim biosie tej funkcji nie ma to widocznie twój model jej nie obsługuje. Więc w czym problem? Czyżby sen z powiek spędzało tobie owe "Can't detect TPM device!" pojawiające się przy starcie laptopa?

Edytowane przez hill70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli fabrycznie w tym lapku był montowany moduł TPM http://pl.wikipedia.org/wiki/Trusted_Platform_Module

a teraz pojawia się ten komunikat a wcześniej go nie było to oznacza że moduł TPM się rozłączył z płytą laptopa i dlatego zginęła opcja w biosie i jest ten komunikat. A jest to taka płytka z pamięcią w której przechowywane są hasła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi