Malik Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Ostatnio zauwazylem ze podczas uruchomiania lapka w poscie biosu wyskakuje mi cos takiego: can't find TPM device Wersja biosu najnowsza: Zdziwilo mnie co mi powiedzial koles z forum asusa, ze on ma opcje TPM u siebie w biosie w lapku asus z serii m51va bo ja tego nie mam: W systemie wylaczylem TPM ( porada z innego forum ): Ale mimo to w biosie dalej wyskakuje ze nie moze znalezc TPM. Wie ktos o co chodzi ? lapek: ASUS M51VA-AP079C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 (edytowane) Ale przecież na innych forach uzyskałeś odpowiedź, że TPM jest opcjonalnie implementowane w zależnośći od modelu lapka i jeżeli w twoim biosie tej funkcji nie ma to widocznie twój model jej nie obsługuje. Więc w czym problem? Czyżby sen z powiek spędzało tobie owe "Can't detect TPM device!" pojawiające się przy starcie laptopa? Edytowane 22 Lutego 2009 przez hill70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Czy jest jakis limit na fora gdzie mozna zadac pytanie ? Uzyskalem po czesci odpowiedz na ten problem na innych forach, ale chcialem sie dowiedziec czy ktos z ppc spotkal sie rownież z nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turion64 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Jeżeli fabrycznie w tym lapku był montowany moduł TPM http://pl.wikipedia.org/wiki/Trusted_Platform_Module a teraz pojawia się ten komunikat a wcześniej go nie było to oznacza że moduł TPM się rozłączył z płytą laptopa i dlatego zginęła opcja w biosie i jest ten komunikat. A jest to taka płytka z pamięcią w której przechowywane są hasła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...