Skocz do zawartości
quaczor

Co Na To Powiecie !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie jakoś około miesiąca temu zaczołem swoją przygodę z WC, siedzę całe dnie przed kompem ostatnio i czytam to co wy piszecie i to co sie dzieje na innych forach na ten temat.

Doszedłem do wniosku że czas najwyższy na moje pierwsze WC, tak sie to akurat zbiegło w czasie z kupnem nowego kompa, a jest to:

KOMP:

PROCESOR - Core2quad Q9550 (E0) - 1100PLN

PŁYTA - Dfi LP DK X38-T2RB - 530PLN

PAMIĘCI - OCZ DDR II 1150 FLEX CL5 2x2 GB Chłodzone Cieczą - 430PLN

GRAFIKA - PALIT 9800GTX+ - 680PLN

WC:

POMPKA - Laing DDC-1RT - 265

CHŁODNICA - Chłodnica o wymiarach 24x24x4.5 - naprawde wygląda solidnie a jak będzie za mało to kupimy coś nowego :P

REZ - Thermaltake AquaBay M3 W0031 - 100PLN

CPU - D-Tek Fuzion v1 + ProMount + Nozzle Kit - około 210PLN

NB/SB -2razy XC1 - 130PLN

GPU - XG1 + ZM-RWB1 - ok 170PLN

MOSFET - 2razy EK MB Mosfet DFI DK - Acetal - 300PLN

Napiszcie co o tym sądzicie i może coś powinnem zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie robisz CrossFire to płytę proponuję DFI ale na chipsecie p35/p45.

Tych pamięci nie warto brać - chłodzenie cieczą i tak nie ma sensu, a są strasznie drogie.

Kup lepiej OCZ SLI READY 2x2gb albo A-daty.

Co do wc:

Pompa dobra.

Chłodnicę bierz Black Ice GT Stealth LITE 360 - 154 zł

Rez jest strasznie stały, ma malutkie, niestandardowe i niewygodne gwinty i beznadziejnie się napełnia oraz odpowietrza.

Bierz Swiftech MCRES-MICRO rev.2 115 zł albo Black Water O-Tank 250 - 100 zł

Gdzie masz tak taniego D-teka?

Bloków od zalmana unikaj.

Na mostki polecam Swiftech MCW30 - blok NB - 110 zł

Na grafikę Swiftech MCW60-R Rev.2 - 160 zł

Mosftey od EK są w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do d-teka to miesiac temu znajomy kupil v2 i v1 ma na sprzedaż i właśnie go biore

sli robić też nie będe, wolę jakieś x2 niż 2 grafy które nie dają z siebie 100%

OCZ SLI READY 2x2gb wystepują tylko w wersji 800MHZ a ja poszukuje czegoś szybszego poczytam coś o tych A-datach

co do WC dzięki za opinie napewno sie przyda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dlatego Ci polecam chipset p35 lub p45 w oprawie DFI. Do kręcenia najlepsze ;)

800Mhz Ci wystarczy, korzyść z 1066 lub wyższych jest minimalna.

I odczytaj prywatną wiadomość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dorzucę coś na temat rezu bo takowy posiadałem w 1 rewizji (zresztą mam go do dzisiaj na półce B-) ).

Może fajnie wygląda ale robi niezłą pianę. Poza tym otwory wlotu i wylotu są obok siebie, toteż licz się z zasysaniem piany! Ta ostatnia będzie się zbierać na blokach i co gorsza w chłodnicy. Jak dasz chłodnicę pionowo z króćcami w górze to jeszcze pół biedy. Jeżeli chcesz koniecznie używać Aquabay M3 to musisz wypełnić ten rez płynem po sam korek! (co króćców to aż takiej biedy nie ma, ale Thermaltake mógł to rozwiązać lepiej).

Moja rada posłuchaj poprzedników i zmień rez.

Wkładkę do D-Teka też sobie daruj. moim zdaniem aż tak wielkiej różnicy nie robi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Apogee z ddr2.pl?

Mam modele 800MHz 2x2GB które śmigają 1080MHz skalując się do 2,0 albo 2,1V.

Na co dzień śmigają jednak 940MHz 1.9V, bo albo 940 albo 11298, których nie uciągną.

PS: Jak ktoś ma pamiątki 2x2GB śmigające 1130MHz, a wystarczą mu takie co robią 1080, to się zamienię za dopłatą (z mojej strony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Apogee z ddr2.pl?

Mam modele 800MHz 2x2GB które śmigają 1080MHz skalując się do 2,0 albo 2,1V.

Na co dzień śmigają jednak 940MHz 1.9V, bo albo 940 albo 11298, których nie uciągną.

PS: Jak ktoś ma pamiątki 2x2GB śmigające 1130MHz, a wystarczą mu takie co robią 1080, to się zamienię za dopłatą (z mojej strony).

Nie uważasz że to jest dział o wc a autor pytał o chłodzenie, którym będzie chłodził swój sprzęt a nie szuka pomocy w jego doborze? ;) Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci OCZ nie polecam przereklamowane obecnie ja sobie zamówiłem kolejna parę DDR2 ze sklepu który podobnie się nazywa ja bym polecał Gskill w/g mnie powinieneś poświecić większą uwagę na pamięci jeśli chcesz sobie popodkręcać ja bym celował na 800 cl4 przynajmniej do tych płyt co celujesz jeśli będziesz celował w coś Hi end z 38X ale nie okrojona gdzie obsługiwanie pamięci DDR2 jest już pełna aż do 1200MHz to jakieś 1066Mhz Gskill albo TeamGroup(takie obecnie zamówiłem ale 800 cl4)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi