Skocz do zawartości
pirez

Modyfikacja Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jestem szczęśliwym posiadaczem WC , które chce przebudować (teraz)i rozbudować o chłodzenie NB i GPU (niedługo)

Zakupy zrobię chyba już niedługim czasie(nowa płyta z blokiem i nowe karty i do nich blok)- jeśli waluta będzie spadać

Obecnie moje chłodzenie jest takie jak widać na obrazku poniżej , zaś komputer i obudowa w sygnaturze

generalnie problem jest z pojedynczą chłodnica ( w zatokach 5.25') , ponieważ z powodu pompki nie da się jej idealnie odpowietrzyć, zawsze pompka pracuje z bąbelkiem powietrza. Tą chłodnie muszę stamtąd wyjąc. Cel jest taki żeby pompka była podłączona normalnie- czyli bezpośrednio do rezerwuaru.

myślałem też żeby przesunąć chłodnice na dół, zasilacz na górę - wtedy układ odpowietrzałby się idealnie. Mozna tez zamontowac podwójną chłodnice na górze i na dole (dokupić i przesunąć o 1 w prawo) tylko jaki wtedy rezerwuar ? (musi być na samej górze (CWU) obudowa ma korek wlewu - ale sam korek kupuje się oddzielnie i widziałem taki w cooling.pl za 30zł wiec jest możliwość uzupełniania płynu w ten sposób.

Proszę powiedzieć który pomysł jest najlepszy a który odpada.

wszędzie założyłem że chłodnica z tyłu będzie do góry nogami- nie będzie to problem?

Teraz wygląda tak:(jest cichy naprawdę, tylko tak wygląda)

Dołączona grafika

link do wysokiej rozdzielczości

Takie mam pomysły

typ2 - będzie mały problem z odpowietrzeniem , ale jest realny

Dołączona grafika

typ3 - to zaś wydanie luksusowe , marnuje jedną chłodnice - ale zamian dostaje wygodę montażu i odpowiterzania

Dołączona grafika

typ4 - to na lenia - zasilacz zostaje na miejscu, a problematyczna chłodnica idzie na dół - ale przy tym rezerwuarze i podwójną chłodnicą na miejscu jest problem z napełnianiem układu - nie chciałbym tego znowu powtarzać (stad ta pętla pomiędzy rez a chłodnicą

Dołączona grafika

typ5 - kosztowny i wymaga wymiany rezerwuaru - i nie wiem na jaki , ani gdzie ją zamontować ( a musi być na górze ) dlatego nie wiem czy się zdecyduje , bo potrzebowałbym dużego wsparcia

Dołączona grafika

dołączam taki wzorzec , jakby ktoś miał pomysł i chciał narysować jakby to zrobić, czerwony przesuwanie elementów , niebieski - węże

Dołączona grafika

wiem że ewentualne modyfikacje pociągną za sobą koszty - zapewne dokupienie płynu chłodniczego bo się skończył przy ostatnim montażu (użyłem KULER-a), no co najmniej 1m węża tygon - ale to nie jest problem

pompka, blok i chłodnice mają za sobą już 4 rewizję, ale w tej obudowie to pierwsza (dlatego taka nie dorobiona)- nie znam się na liczeniu tych rewizji , tzn że WC jest rev 1.0 ? :)

Edytowane przez pirez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi