Skocz do zawartości
grandzu

VCore

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko, napięcie na moim procku jest zawsze wyższe o jakieś 0,04-0,05V niż ustawione. Mam na default (1,75) a czujniki wypisują 1,79 lub 1,80. Zwiększam na 1,8 dostaje 1,85. Czy to nie jest za dużo jak na margines błędu? Winny pewnie zasilacz?(codegen a jakże...) Pozatym to mam problemy z wysoką temperaturą procka co pewnie jest tego winą. Czy ustawienie napięcia o 0,05 mniej niż default jest w takim razie dobrym rozwiązaniem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko, napięcie na moim procku jest zawsze wyższe o jakieś 0,04-0,05V niż ustawione. Mam na default (1,75) a czujniki wypisują 1,79 lub 1,80. Zwiększam na 1,8 dostaje 1,85. Czy to nie jest za dużo jak na margines błędu? Winny pewnie zasilacz?(codegen a jakże...) Pozatym to mam problemy z wysoką temperaturą procka co pewnie jest tego winą. Czy ustawienie napięcia o 0,05 mniej niż default jest w takim razie dobrym rozwiązaniem?

Moim zdaniem możesz spokojnie ustawić niższe napięcie (skoro płyta ci zawyża). :P A jeśli chodzi o zasilacz to głowe daje że to nie jego wina tylko układu zasilającego procesor który znajduje się na płycie.

Co do temperatury to niewydaje mi się żeby 0,05V miało taki wpływ na Athlona i do w dodatku Thunderbirda w 0,18um 8O

Tak więc nie przejmuj się te procesory zawsze się baaaaardzo grzały. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obniżenie napięcia spowodowało niestabilność więc zastanawiam się czy to nie tylko błąd pomiaru a nie zawyżanie przez mobo. Obniżyłem do 1,7 (czujnik wykrył 1,75 czyli tyle co ma być normalnie) i lipa chociaż powinno być ok. Podniosłem na 1,725 i też lipa więc to chyba jednak błąd pomiaru. No i pracuje na 1,75 (czyli 1,8).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...