grandzu Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Mam takie pytanko, napięcie na moim procku jest zawsze wyższe o jakieś 0,04-0,05V niż ustawione. Mam na default (1,75) a czujniki wypisują 1,79 lub 1,80. Zwiększam na 1,8 dostaje 1,85. Czy to nie jest za dużo jak na margines błędu? Winny pewnie zasilacz?(codegen a jakże...) Pozatym to mam problemy z wysoką temperaturą procka co pewnie jest tego winą. Czy ustawienie napięcia o 0,05 mniej niż default jest w takim razie dobrym rozwiązaniem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TanneR Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Mam takie pytanko, napięcie na moim procku jest zawsze wyższe o jakieś 0,04-0,05V niż ustawione. Mam na default (1,75) a czujniki wypisują 1,79 lub 1,80. Zwiększam na 1,8 dostaje 1,85. Czy to nie jest za dużo jak na margines błędu? Winny pewnie zasilacz?(codegen a jakże...) Pozatym to mam problemy z wysoką temperaturą procka co pewnie jest tego winą. Czy ustawienie napięcia o 0,05 mniej niż default jest w takim razie dobrym rozwiązaniem? Moim zdaniem możesz spokojnie ustawić niższe napięcie (skoro płyta ci zawyża). :P A jeśli chodzi o zasilacz to głowe daje że to nie jego wina tylko układu zasilającego procesor który znajduje się na płycie. Co do temperatury to niewydaje mi się żeby 0,05V miało taki wpływ na Athlona i do w dodatku Thunderbirda w 0,18um 8O Tak więc nie przejmuj się te procesory zawsze się baaaaardzo grzały. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 To nie jest wina zasilki. Mobo zawyza vcore, u mnie tez zawyza o 0,06v i wcale sie tym nie martwie :) Obnizaj i sprawdzaj czy jest stabilny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Obniżenie napięcia spowodowało niestabilność więc zastanawiam się czy to nie tylko błąd pomiaru a nie zawyżanie przez mobo. Obniżyłem do 1,7 (czujnik wykrył 1,75 czyli tyle co ma być normalnie) i lipa chociaż powinno być ok. Podniosłem na 1,725 i też lipa więc to chyba jednak błąd pomiaru. No i pracuje na 1,75 (czyli 1,8). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Ja u siebie na A2000+ 0,18u obnizalem do 1,7 i wszystko ladnie chulalo. :o z Thunderbirdem nie mialem kontaktu, ale moze one po prostu tak maja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2003 Ja mialem wczesniej thunderbirda i tak nie bylo, ile ustawilem w biosie vcore tyle faktycznie mial, oczywiscie plus wspomniane przezemnie 0,06v :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...