Bonusso3 Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2009 Witam, Otóż my 'girlfriend' kupiła sobie laptopa (j/w) i teraz jest dylemat który system będzie odpowiedni. Ja się upieram że Vista będzie łatwiejsza (funkcja ECO działa ponoć tylko pod Vistą). Ale z drugiej strony XP będzie szybszy. Proszę o plusy vs minusy wyboru a nie w stylu: Bierz XP bo tak... :) Z góry dzięki Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Dzięki za odpowiedź :) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Zależy od zaawansowania, bym powiedział. Może być to a może być to. Vista ciągle wywala komunikaty pt czy jesteś pewny, czy na pewno, kliknij potwierdź, zaakceptuj itd. Działa mimo wszystko nieco bardziej ospale. Ale zbędne funkcje można powyłączać :) Oba systemy będą odpowiednie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 A czy dla Athlona x2 nie będzie za 'mocna' Vista? Dodam że w laptopie jest 3gb ramu :) UAC oczywiście wyłącze bo za nerwowy jestem ^^ Ok dzięki wielkie :) Może ktoś jeszcze podzieli się ze mną swoją opinią? Dla leniwych to jest ten laptop: Klik! Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Refresh! Someone else could help me? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 A co Ty chcesz jeszcze wiedzieć? Nie wiem co rozumiesz przez "A czy dla Athlona x2 nie będzie za 'mocna' Vista?"? Będzie działać wolniej niż XP, to masz pewne. Ale póki co... na każdym sprzęcie tak jest (C2D 3.33GHz @4,5GHz też) :) Nie powinno być to natomiast "zamulanie" które w widoczny sposób utrudniałoby/uprzykrzało pracę. 3GB wystarczy, no chyba że montujesz tam video w Full HD ;p Nie wiem co by tu jeszcze więcej można dodać. Twój wybór... Vista jako bardziej kolorowa itp może bardziej odpowiadać właścicielce. Ale to już gusty i przyzwyczajenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 (edytowane) Będzie działać wolniej niż XP, to masz pewne. Ale póki co... na każdym sprzęcie tak jest (C2D 3.33GHz @4,5GHz też) :)Tylko teraz co chciałeś powiedzieć przez to, że Vista zawsze będzie działać wolniej? Sam system czy wymagające aplikacje uruchamiane pod nim? Bo sam system czyli otwieranie i przełączanie okien, systemowych narzędzi czy choćby Office'a to Vista jest w ciul szybsza od XP, a do tego nie zamula jej po dłuższym okresie użytkowania tak jak się to dzieje z XP. Jeżeli chodzi o gry to faktycznie, kilka FPS może być mniej ale nie wiem czy w tym wypadku ma to znaczenie. Bonusso3 Laptop o którym piszesz ma całkiem inną konfigurację niż mój komp, zatem nie podpowiem Ci co będzie dla niego lepsze. Najlepiej zainstaluj oba systemy do testów i wybierzesz sobie później właściwy (Vistę można testować za free do 30 dni). Możesz jeszcze betę W7 posadzić jeżeli nie ma kłopotu z angielskim ;) Edytowane 5 Marca 2009 przez Janisław Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Tylko teraz co chciałeś powiedzieć przez to, że Vista zawsze będzie działać wolniej? Sam system czy wymagające aplikacje uruchamiane pod nim? Bo sam system czyli otwieranie i przełączanie okien, systemowych narzędzi czy choćby Office'a to Vista jest w ciul szybsza od XP, a do tego nie zamula jej po dłuższym okresie użytkowania tak jak się to dzieje z XP. Chodziło mi o czas uruchamiania, ilość mielenia dyskiem w trakcie pracy, czas otwierania okien systemowych (Np Mój komputer > Właściwości), Moje Dokumenty Wg. mnie świeżo postawiona Vista działa gorzej, choć nie na tyle aby frustrować albo utrudniać pracę (o czym wspomniałem). Choć... pewnie jest to możliwe do zoptymalizowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Czasu uruchamiania nigdy nie mierzyłem stoperem, ale różnica o ile jest to może rzędu 3-5 sekund. A jak pisałem, czas otwierania okien systemowych jest u mnie sporo szybszy niż na XP, a nie bawię się w żadne optymalizacje - system postawiony i ma działać ;) Świeżo postawiona Vista muli bo indeksuje pliki znajdujące się w komputerze, defragmentuje dyski itp. - po 2 dniach jest spokój a system działa szybko i przyjemnie. Tylko jedna uwaga - potrzebny jest do tego w miarę mocny komputer, u mnie Vista stoi na tym co w podpisie. Próbowałem zainstalować ją też na lapku 1.7GHz / 512MB RAM i bardzo szybko wróciłem do XP ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...