Skocz do zawartości
G73

Pytanie O Vid Core 2 Duo Oraz Temperature

Rekomendowane odpowiedzi

czesc,

mam problemik z temperatura procesora oraz z nieregularnie wlaczajacym sie wentylatorem z chlodzenia procka, wiec tak:

1. Po uruchomieniu procesor ma temp 38-41 stopni, wentyl oczywiscie ledwo co sie kreci, wystarczy ze odpale jakis programik to temp wzrasta do 46, 47, 48 i az do 50 no i na tym sie utrzymuje, wentylator nie przyspiesza, ba nawet jak wejdzie na szybsze obroty to procesor i tak sie nie schladza ale temp tez nie rosnie jakos znaczaco, 54 widzialem max z tym ze mam zainstalowany RMClock (procek ustawiony na najnizszy mnoznik i najnizsze napiecie na jakie pozwala RMClock tj. 1.2GHz) ale o tym w kolejnym podpunkcie, najlepsze jest to ze mam podstawke pod lapa Akasa i wcale nie zbija temp procka, przykladajac rowniez reke do wylotu wcale nie dmucha z niej cieple powietrze tylko chlodne, temp mierze za pomoca core tempa 0994 i everesta, pokrywaja sie ze soba,

2. Wspomniany wyzej RMClock pozwala mi tylko na obnizenie wartosci napiecia na min 1.163V podczas gdy stand napiecie jakie bylo podawane na procesor mialo wartosc 1.362V :blink:

na stronie intela wartosc VID wynosi 1.075V-1.175V, link: http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLB6E

core temp tez pokazuje mi wartosc 1.0500V

stad pytania:

ad 1. czy cos jest fabrycznie uszkodzone z chlodzeniem, czujnikiem procka, kiepska pasta ?

powinienem reklamowac laptopa bo pozniej moga wyjsc jakies cuda czy sie tym nie przejmowac ?

niby z nim wszystko ok bo sie nie wiesza, nie restartuje ale wlaczanie sie wentylatora kiedy mu sie podoba i ktory nie zbija temperatury uwazam za bezsensowne, bios mam wgrany najnowszy, os to vista hp, grafa radek 3470 jezeli to ma znaczenie

ad 2. dlaczego napiecie stand podawane na procesor jest az tak wysokie, byc moze dlatego osiaga takie wysokie temp i dlaczego nie moge zejsc rmclockiem ponizej 1.163V skoro VID procesora jest o wiele mniejszy tj. 1.0500V

dzieki za wszelkie sugestie, do dzisiaj moge oddac lapa na wymiane, jutro juz pojedzie na serwis,

p.s.

jako przyklad w/w: piszac tego posta mam non stop temp 50 stopni, podstawka pod lapa wlaczona, wentyl od chlodzenia proca czasami sie wlaczy ale temp nie spada ani sie nie podnosi, procek ustawiony na najnizsze mozliwe napiecie na ktore pozwala rmclock tj. 1.163V

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że magik z Ciebie i wielbiciel ciszy.

ja tu jednak nie widzę nic co nadawłoby się na gwarancję - 40 przy starcie i 50 podczas pracy ststemu to temperatury normalne

pewnie jakby przesmarować proc to zszedłbyś do 46. Poza tym sam mówisz, że powietrze które dmucha jest chłodne a czy wentyl chłodzi samego procka czy wentyluje wnętrze całego laptopa to już inna bajka. Pamiętej też, że temperarure dla programów podaje dioda termiczna wbudowana gdzieś w bebechy proca, która ma raczej odczyty poglądowe niż obiektywne.

Co do podstawki - zależy od konstrykcji lapka - jeżeli ten nie ma wlotów od spodu tylko tonę plastiku, który nieżle tłumi wiaterek i rozprasza go po obudowie na bokki to też cudów nie zobaczysz.

co do rmclocka - nie bedę się wypowiadał bo z różnymi płytami i prockami współpracuje on różnie i czasem może więcej namieszac niż pomóc - spróbój go odinstalować i wtedy popatrz co się dzieje z tem. procka. Wielu użytkowników miała tak, że zamiast obniżać gotował im proaca. Wolę sprżetowego speedstepa niż ingerencję i poprawianie fabryki.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale to jest przy zimnym starcie, kiedy procesor osiagnie te 50 stopni to po restarcie wchodzi mu 60, pewnie winne jest to stand napiecie podawane na procesor tj. 1.364V

ale dlaczego jest az tak duze, przeciez to sie nie zgadza z tym co podaje intel na stronie oraz z tym co pokazuje coretemp ???

nie jestem wielbicielem ciszy tylko po prostu irytuje mnie to ze ogladam film, czytam net i wentylator zaczyna wyc na max obrotach przy temp 50 stopni,

po kilkunastu sekundach przestaje wyc, a z procka nie ubylo nawet 0,5 stopnia tylko dalej jest 50

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to sam sobie odpowiedziałeś - to nie specyfikacja Intela nie zgadza się, zapewniam Cię, że jest taka jaką podają!!!

Tak jak podejrzewałem: RMClock nie nadaje się do twojego proca i to on jest winny calemu zamieszoaniu - daje efekt odwrotny do zamierzonego - odinstaluj go w cholerę!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rmclock usuniety, jest tak jak przed jego zainstalowaniem:

prosze zrzut z ekranu:

post-137564-1236283717_thumb.jpg

jak widac napiecie jest dalej wysokie i takie same bylo przed zainstalowaniem w/w programu

co powiesz na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

męczysz bułę i przez Ciebie znowu musiałem się dokształcić :twisted2:

a wszystko przez to, że nie czytasz uważnie - Thermal Specification: nie oznacza, że procesor ma taki zakres napięć a że przy takim zakresie zostały dokonane pomiary

natomiast w VID Voltage Range: nie została podana wartość - i to powinno Cię zainteresować - co to jest VID - VID-x feature when in Intel Dynamic Acceleration Technology mode. - Czyli na mój chłopski rozum to co kiedyś zwało się speedstep (i pomyśleć że w tym speedstep była zmiana zarówno mnożnika jak i napięcia)

i gdybyś dalej klikła w to nieszczęsne VID dojdziesz do czegoś takiego: Intel® Core™2 Duo Processors and Intel® Core™2 Extreme Processors for Platforms Based on Mobile Intel® 965 Express Chipset Family Datasheet Specification Update :banana:

http://www.intel.com/design/mobile/datashts/316745.htm (FTP)

a tam już taki ładny pdf, z którego tabeli odczytasz, że procesory te dzielą się na Standard and Low Voltage Processor i że działają one generalnie do napięcia 1.4875

nie pisz mi też, że pomyliłem procki czy chipsety bo wiem, że linków do pdfów z setką wzorów jest kilka ale tabela dla VID jest identyczna - to jest tylko przykład

a teraz idę spać, i Ty zrób to samo - a jak rano znajdę tu jakiegoś posta to stawiasz Wódkę ;)

PS. i pomyśleć, że sam walnąłeś w temacię to rażące VID

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

męczysz bułę i przez Ciebie znowu musiałem się dokształcić :twisted2:

nie pisz mi też, że pomyliłem .... czy chipsety

a teraz idę spać, i Ty zrób to samo - a jak rano znajdę tu jakiegoś posta to stawiasz Wódkę ;)

nie marudz, na dobre Ci to wyszlo, czlowiek cale zycie sie uczy, ;)

pomyliles chipsety, moj jest akurat na sis :D

wodke bardzo chetnie, juz dawno pilem ;)

co do calosci Twojej wypowiedzi:

JA TYLKO CHCIALEM WIEDZIEC CZY Z MOIM LAPTOPEM, za ktorego zaplacilem ciezko zarobione pieniadze, jest wszystko w porzadku, to wszystko,

pozdro

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi