borryz Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Witam, mam problem z komputerem - wiesza się lub wywala do Windowsa przy niektórych grach/programach. Wiedźmin, Oblivion - wywala do Windowsa, FarCry 2 - zrzut pamięci już na filmiku przy starcie I misji, 3dmark06 zwis na pierwszym teście. Konfiguracja: Pentagram Silent Force CAV-500-A12S 500W Kingston HyperX DDR2 2x1024MB 1066MHz CL5 5-5-5-15) Intel Core 2 Duo E7300 2.66 GHz BOX Gigabyte GA-P31-ES3G WD Caviar SE16 WD5000AAKS (500GB, 16MB, SATA/300) GeForce 8800 GTS (Asus, 320MB) Co sprawdziłem: sprawdzałem na innym zasilaczu sprawdzałem z inną grafiką na dwóch kościach, na jednej kości, w różnych slotach to nie kwestia temperatury - podgrzewałem podzespoły różnymi benchmarkami, np. k.g. do 85 stopni i komp dalej działał aż miło pamięci męczyłem ze 2 godziny programem memtest86 butowalnym z plyty - zero błędów. windows był reinstalowany kilka krotnie nie ma żadnych błędów w systemie, ani podczas uruchamiania się systemu wgrałem nowego biosa wszystkie sterowniki nowe, aktualizacje windowsa łącznie z SP3 komp nie jest podkręcony - zresztą na różnych konfiguracjach FSB, mnożnika procesora, taktowania pamięci - to samo. W załączniku wrzuciłem dodatkowo wynik analizy zrzutu pamięci przeprowadzonej WinDbg. Niestety nie mam możliwości pożyczenia pamięci ani płyty głównej. Podejrzewam płytę, która była już raz wymieniana na gwarancji gdyż się spaliła. Wcześniej było OK. Jeżeli ktoś może polecić jakiś dobry, uczciwy serwis komputerowy na terenie Warszawy będę wdzięczny. We wtorek się poddałem i zawiozłem komputer do sklepu Znak na ul. Poznańskiej (korzystałem już kiedyś z ich serwisu i byłem bardzo zadowolony) to się okazało, że kryzys ich dopadł i zamykają sklep - ten komp jest jakiś przeklęty :mur: Jak macie jakieś pomysły, sugestie to zapraszam. Pozdr. Dump.txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 A spróbuj dxdiag uruchomić. No i czy masz normalnego Windowsa, czy jakieś "Galaxy Turbo Haksior Edition"? Wygląda na to że masz DirectX uwalonego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2009 Mi się nie wydaje aby to była wina directa - kolega pisał, że kilkakrotnie reinstalowal system. Niestety muszę się przychylić do płyty. Zasugeruje jednak opcje abyś podbił napięcia na poszczególne elementy - może się okazać, że o dziwo pomoże. Spotkałem się kiedyś z przypadkiem, że nie dovoltowany procek robił problem - był jakiś błąd na płycie i na auto podawała za niskie napięcie - no ale to tylko sugestia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Hmm też przychylam się do mobo fail... ale spróbowałbym na innych pamięciach (mimo że memtest ok) - np takich, wydaj 20zł i będziesz miał na zapas na przyszłość ;) http://www.allegro.pl/item573395733_samsun...12mb_tanio.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borryz Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Hej, sorki, że nic nie pisałem, ale nie miałem netu przez weekend.... kakadu: DxDiag uruchamiałem, porobiłem te testy, które tam są i wszystko było OK. Windowsa mam normalnego, XP professional, ta sama kopia hula już na kilku maszynach, również u mnie. TiGeR5: Z tymi napięciami to ciekawa sugestia, na bank testowałem wyższe napięcie na pamięciach i chyba, nie jestem pewien ale na procku być może też... saleen: No o tym nie pomyślałem, nie przypuszczałem, że można znaleźć jakieś kości tak tanio. Z drugiej strony nie wiem czy taki sprzęt był by dla mnie wiarygodny...:) Generalnie, byłem teraz przez weekend w domu, zadzwoniłem do kumpla, który mógłby mieć pamięci do pożyczenia - nie miał, ale za to odesłał mnie do swojego kolegi który prowadzi sklep komputerowy i może mi to przetestować... Ok, wyniki badań mają być we wtorek. To pewnie znów ta płyta, no ale zobaczymy, dam znać jak już będę wiedział na pewno. Dzięki za pomoc, Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Generalnie to jest tak, że jak płyta walnięta to czasem się uda ją ustabilizować dzięki wyższemu napięciu. Jeśli jednak nawet by było to możliwe a masz gware to ślij france na serwis. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...