Skocz do zawartości
Jordi23

Co lepiej ustawic (pytanie o pamieci)

Rekomendowane odpowiedzi

Co lepiej ustawic dla pamieci wiecej MHz czy nizsze timingi , mam taki problem :

Posiadam Hyper-X PC-333 idealnie stabilnie chodza max 190Mhz syncho z prockiem timingi 5/2/2/cl2 jednak gdy podkrecam je na 200 tez syncho z prockiem timingi takie same to mem test wywala sie na 4 % (nap 2.9volt) ale najdziwniejsze jest to ze wszystkie benchmarki przechodza bez problemu 3dmark2001/2003 PC-mark , sandra itp wszystko dziala idealnie windows tez biega cale dnie , jedyne co to gierki mi sie wywalaja (raz chodza pare godzin raz sie zatrzymuja po paru minutach) , i ten mem-test wiec jednak nie jest 100% stable

Macie jakis pomysl jak zrobic stable przy 200MHz , czy obnizenie timingow cos da , jak je ustawiac???? (bo tam zakres jest do 15)

i pytanie ostatnie w sumie najwazniejsze co da lepsze wyniki 200MHz z wyzszymi timingami czy 190MHz ale z super niskimi ???? (wszystko syncho z prockiem) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze to nie wina pamieci, tylko plyty?

Masz VDD moda? Lepsze chlodzenie na NB, jakiekolwiek na SB, radiatory na mosfetach czy cos z tego ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze to nie wina pamieci, tylko plyty? 

Masz VDD moda? Lepsze chlodzenie na NB, jakiekolwiek na SB, radiatory na mosfetach czy cos z tego ? :)

hmmm mozliwe tzn mam aktywne chlodzenie i polnocnego i poludniowego mostka nie mam radiatorow na mosfetach (bardzo potrzebne??? ) no i nie mam V-moda plyty (jak to zrobic) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj powinienes znaleznc odpowiedz :

http://www.xbitlabs.com/articles/memory/di...lay/ddr400.html

dzieki za tego linka z tego co przeczytalem problem tkwi w plycie , tzn wedlug tego serwisu plyty glwone oparte na nforcie2 (msi.asus.epox) maja problem z praca pamieci synchronicznie ustawionych na wiecej niz 180-190MHz i to by sie w moim przypadku zgadzalo , jedyna plyta bez tego problemu to ABIT-NF7 , gdzioe bez problemu chodza pamieci syncho do 224MHz pozdrawiam (HEJ JAK ZROBIC V-MODA PLYTY)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...