pio Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Mam sobie coolermastera z termistorem, przez który to termistor strasznie skacze mi napięcie 12V (zmiana prędkości obrotów wentyla), z tego co czytałem na forum to trochę szkodliwe dla mojego „sprzenta”, więc pogrzebałem trochę w domu i znalazłem w starym przesterze (fuzie) do gitary elektrycznej, kilka potencjometrów jeden nawet 10 kohm (coolermaster ma termistor 12 kohm, więc chyba się „nada”), ale nie wiem do czego są tam 3 wyjścia. Bo ja na chłopski rozum dałbym go w szereg (podstawy elektroniki znam z książki Słodowego ‘Zrób to sam’) , a tu taki bonus mi się trafił. Więc konduklując: do czego jest to trzecie wyjście i czy termistor rzeczywiście szkodzi mojemu kompowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzuby Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Co do potencjometru to uzywa sie go jako dzielnika napiec. Znaczy sie skrajne 'wyjscia' podpina sie do +12 V i do masy a ze srodkowego odczepu pobiera sie napiecie ktore jest regulowane od +12 do 0. Tylko jest kwestia tego czy ten potencjometr wytrzyma takie obciazenie. Ja dla pewnosci daje zawsze tranzystor. A co do tego termistora to nie mam pojecia w jaki sposob moze on zle wplywac na reszte sprzetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Jezeli masz takiego coolermastera jak ja to tam jest potencjometr tylko, a jezeli ci cos sie dzieje z kompem nie tak to moze ci zasilka nie wyrabia jak walniesz na max obroty to wtedy jedzie 12v. A co do wlaczania potencjometru w uklad to gdzies mialem schemat jak go znajde i podasz maila to ci przesle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Więc po kolei: mam Cooler Mastera DAF-B82 z 4maxa.com.pl i ten wentyl ma termistor, który to termistor prawdopodobnie żle odczytuje temp. bo obroty wentyla skaczą mi od ok. 1000 do ok. 2200 co kilkadziesiąt sekund, powoduje to zmiany obciążenia zasilacza, przez co i skoki napięcia 12V, bo jak go odłączę to napięcie nie skacze. Taka jest moja teoria na ten temat ale mogę się mylić. Jednak wracając do sedna sprawy: mój wentyl ma 2 wyjścia do termistora, a potencjometr ma 3. Więc prosiłbym o wytłumaczenie jak chłop krowie na rowie co do czego podpiąć. A może ktoś wie także jak sparwdzić jakie obciążenia wytrzymuje potencjometr, bo na moim nie ma podanych wattów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Więc po kolei: mam Cooler Mastera DAF-B82 z 4maxa.com.pl i ten wentyl ma termistor, który to termistor prawdopodobnie żle odczytuje temp. bo obroty wentyla skaczą mi od ok. 1000 do ok. 2200 co kilkadziesiąt sekund, powoduje to zmiany obciążenia zasilacza, przez co i skoki napięcia 12V, bo jak go odłączę to napięcie nie skacze. Taka jest moja teoria na ten temat ale mogę się mylić. Jednak wracając do sedna sprawy: mój wentyl ma 2 wyjścia do termistora, a potencjometr ma 3. Więc prosiłbym o wytłumaczenie jak chłop krowie na rowie co do czego podpiąć. A może ktoś wie także jak sparwdzić jakie obciążenia wytrzymuje potencjometr, bo na moim nie ma podanych wattów. Nie sprawdzisz ile ma W jezeli nie pisze, chyba ze organoleptycznie (sfajczysz jak bedzie za slaby) Podlaczyc go mozesz bardzo prosto : - mostkujesz srodkowa i skrajan nozka potencjometru i wpinasz go w szereg - nie mostkujesz tylko wpinasz w szereg jedna skrajna nozka i srodkowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Krótko, zwięźle i na temat... Dzięks. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...