pgrom Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Już od jakiegoś czasu walczyłem z moim pierwszym LC i w końcu jest! Od razu podziękowania dla użytkowników SaVkA i GIZIU za dostarczenie części których inni nie mieli :D Konfiguracja: CPU: Intel QX9770 Mobo: Asus Rampage Extreme Pamięć: OCZ Reaper HPC 2x2GB DDR3 1600MHz Grafika: MSI GTX280 Super OC Zasiłka: Chieftex 750W CFT-750-14C Dyski: Seagate 500GB SATA II 32MB, 250GB SATA II 16MB Klocki: Blok na CPU - Swiftech Apogee GTZ Chłodnica - Swiftech MCW320 Quiet Power Pompka - Swiftech MCP355 12V Top pompki -EK Water Blocks EK-DDC X-Top v2 Laing Plexi G1/4 Rezerwuar - EK Water Blocks Multioption RES 250 rev 2.0 Blok NB - EK Water Blocks NB S-MAX Acetal Blok GPU - EK Water Blocks EK-FC GTX 280/260 Niklowany Backplate pamięci - EK Water Blocks EK-FC GTX 280 Backplate Blok SB - EK Water Blocks EK-NB/SB ASUS 1 - Acetal Bloki mosfetów - EK Water Blocks Mosfet Asus 3a - Acetal x2 Wentyle - 2x Noiseblocker BlackSilent XL1 120mm - rev.3, Noiseblocker UltraSilent SX1 Wąż - Feser Tube - 10/13 Clear UV Płyn - Feser One 1L UV Blue Backplate CPU - Xigmatek I7363 Adapter KIT Zdjęcia: Temperatury: (AIR) (idle/stress) CPU - 39C/55C (~średnia z 4 rdzeni, Prime2004 bez OC) NB - 50C SB - 46C GPU - 57C/70C Temperatury: (LC) (idle/stress) CPU - 26C/35C (~średnia z 4 rdzeni, Prime2004, lekkie OC 3,6MHz) NB - 32C SB - 32C GPU - 34C/44C Komentarze mile widziane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Fajny klozecik, z tym ze 2 uwagi bym mial. 1. Skroc weze o polowe przynajmniej, zastanow sie czy nie zmienic polaczen w okolicy CPU i mosfetow... 2. Pomysl nad innym mocowaniem DDC, mialem na sruby do spodu przykrecona przez gumowe podkladki dosc grube, chyba przez 2x3 sztuki z zestawu cooltek silencer kit i byla kiszka straszna... moze u Ciebie przy wiekszej budzie nieco mniej to czuc, ale moja malutka HTPC cala drzala od tego potwora :) Buda to HAF 932 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Kurde jak ty to zrobiłeś ,że masz takie niskie tempy. Ja mam tylko proca i grafę "zwodowaną" i temperatury na grafice mam sporo wyższe.Fakt,że u mnie na AIR w stresie było 86 st C, ale jak pisałem nie mam chłodzenia na NB i SB o zasilaniu nie wspomnę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Wszystko fajnie ale te łuki na mosfetach rażą i to dosyć bardzo :wink: a co do temp to chyba takie masz przy dopiero co włączonym kompie i wentylkach na max obr, co? :wink: Edytowane 20 Marca 2009 przez seba84_2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgrom Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Wszystko fajnie ale te łuki na mosfetach rażą i to dosyć bardzo :wink: a co do temp to chyba takie masz przy dopiero co włączonym kompie i wentylkach na max obr, co? :wink: Komp chodzi od 5h :D , w międyczasie FarCry2 przez 2h, screen zrobiłem przed chwilą :D A z łukami muszę powalczyć to fakt, odległości są małe i wąż nie chce się za bardzo poddać ale podgrzeje trochę i powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 A w real temp nie powinno być czasem TJmax ustawione na 100 ;) Ja w sumie w idle na grafie mam 38 st C, ale już w stresie 63 st C. Jak mniemam mnie stopuje słaba pompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Nie no spoko :wink: temperaturki fajne. Wykręcaj proca, bo szkoda go nie podkręcić więcej :D U mnie podobnie się tempy prezentują: łuczki możesz porobić podobnie jak u mnie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Panowie ile macie na ADDC 1,2 i 3? U mnie ta trzecia dochodzi do 111 - coś nie halo chyba mam. Mocno w ogóle podokręcaliście te bloki na kartach.Ja też mam z backplate, ale mocno docisnąłem tylko śruby przy GPU, reszta delikatnie - może dlatego tak wysoko stoją te tempy na zasilaniu? Edytowane 20 Marca 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smurv Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 szkoda ze przy takiej kasie wydanej na wodowanie nie zaiwestowales w lepsze/grubsze weze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgrom Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 szkoda ze przy takiej kasie wydanej na wodowanie nie zaiwestowales w lepsze/grubsze weze... Z czasem je zmienie :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Mocno w ogóle podokręcaliście te bloki na kartach.Ja też mam z backplate, ale mocno docisnąłem tylko śruby przy GPU, reszta delikatnie - może dlatego tak wysoko stoją te tempy na zasilaniu?A moze thermopada brak i wogole blok nie dociska i nie chlodzi ? Jak w takim wypadku za mocno dokrecisz i karte mozna ubic, przy backplate mozna by nieco mocniej caly blok podokrecac, ja jednak zainwestowal bym w ten thermopad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgrom Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 A moze thermopada brak i wogole blok nie dociska i nie chlodzi ? Jak w takim wypadku za mocno dokrecisz i karte mozna ubic, przy backplate mozna by nieco mocniej caly blok podokrecac, ja jednak zainwestowal bym w ten thermopad. Zgadzam się z przedmówcą, ja wszędzie pod backplate'em na pamięciach dałem thermopad, kartę mam mocno skręconą, temperatury w porównaniu z chłodzeniem powietrznym - przepaść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba84_2005 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) Zgadzam się z przedmówcą, ja wszędzie pod backplate'em na pamięciach dałem thermopad, kartę mam mocno skręconą, temperatury w porównaniu z chłodzeniem powietrznym - przepaść. nie daje się termalpadow pod backplate jak i pod sam blok w okolice pamieci co uczynił Blackwhite i dlatego blok mu słabo dociska do rdzenia jak i zasilania :wink: Edytowane 21 Marca 2009 przez seba84_2005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 ale wg. instrukcji EK na zasilaniu thermopad powinien byc :) Na memkach, gpu i nvivo pasta Fakt ze co niektorzy uzywaja bloku bez padow na zasilaniu, ale wydaje mi sie ze biorac pod uwage konstrukcje ukladu zasilania i mosfetow to najlepsze rozwiazanie, je tez da sie pokruszyc i nie zawsze sa rowne. Na przyklad w moim bloczku koolance pasta idzie tylko na GPU, na reszcze, memkach i mofach mam fabryczne pady, ktore byly z blokiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 No to załatwione. Na pamięci dałem tylko pastę a na zasilanie thermal pady 1 mm. Teraz tempy są znacznie lepsze GPU idle 36 st C, Load 49 st C VDDC - idle 36, Load 62-65 C Jak zdjąłem blok to nie było w ogóle kontaktu z GPU (pasta w ogóle nie odciśnięta na bloku) ani z VDDC - czyli padów nie powinno się dawać na pamięci. Ok nie zaśmiecam wątku kolegi i jak co pisać w moim. thx wszystkim za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgrom Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Fajny klozecik, z tym ze 2 uwagi bym mial. 1. Skroc weze o polowe przynajmniej, zastanow sie czy nie zmienic polaczen w okolicy CPU i mosfetow... 2. Pomysl nad innym mocowaniem DDC, mialem na sruby do spodu przykrecona przez gumowe podkladki dosc grube, chyba przez 2x3 sztuki z zestawu cooltek silencer kit i byla kiszka straszna... moze u Ciebie przy wiekszej budzie nieco mniej to czuc, ale moja malutka HTPC cala drzala od tego potwora :) Buda to HAF 932 ? W sumie pompkę słyszę ale jeśli chodzi o budę to nie drży, jedynie w okolicy samej pompki czuć delikatnie ale to normalne w końcu pracuje. Tak, buda to CoolerMaster HAF-932, wydaje mi się że trochę niedoceniana :wink: Pod WC idealnie się nadaję i nie wymaga przeróbek, chłodnice można dać na górze (potrójną), z przodu podwójną (powinna wejść), z tyłu pojedyńczą, ewentualnie dwójka na dole, oczywiście wszystko wewnątrz :D nie daje się termalpadow pod backplate jak i pod sam blok w okolice pamieci co uczynił Blackwhite i dlatego blok mu słabo dociska do rdzenia jak i zasilania. Co do thermalpadów na pamięciach od strony backplate to dałem bo na oryginalnym chłodzeniu tak było, choć fakt faktem pamięci nie mają kontaktu z backplate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 paskudne połączenie między gpu a sb - złączka 90 ewentualnie dwie 45 sprawę załatwią. do poprawy równiez ddc>sb skrócisz weże i malyna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 (edytowane) Tak, buda to CoolerMaster HAF-932, wydaje mi się że trochę niedoceniana :wink: Pod WC idealnie się nadaję i nie wymaga przeróbek, chłodnice można dać na górze (potrójną), z przodu podwójną (powinna wejść), z tyłu pojedyńczą, ewentualnie dwójka na dole, oczywiście wszystko wewnątrz :D Tez myślałem nad jej zakupem, ale brak filtrów zdyskwalifikował ją jak dla mnie.Faktem jest,że miejsca w niej pod dostatkiem. Edytowane 21 Marca 2009 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Tez myślałem nad jej zakupemI ja :) pod WC wydaje sie fajna, wewnatrz, niestety w moim przypadku zdyskwalifikowal ja wyglad zewnetrzny, troche pogmatwana, ja lubie proste nie przebajerowane obudowy, dla mnie jest po prostu paskudna :) Stary STC-01 bardziej mi sie podoba, ale jak na razie ide raczej w kierunku Lian Li. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgrom Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 I ja :) pod WC wydaje sie fajna, wewnatrz, niestety w moim przypadku zdyskwalifikowal ja wyglad zewnetrzny, troche pogmatwana, ja lubie proste nie przebajerowane obudowy, dla mnie jest po prostu paskudna :) Stary STC-01 bardziej mi sie podoba, ale jak na razie ide raczej w kierunku Lian Li. No cóż z gustami się nie dyskutuje :D każdy wybiera co mu pasuje. Węże zgodze się do poprawki :wink: ale złączki kątowe jakoś do mnie nie przemawiają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Mam pytanie ile butelek fesera potrzebowałeś do zwodowania swojego układu? Na zdjęciu widze jedna butelke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgrom Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Mam pytanie ile butelek fesera potrzebowałeś do zwodowania swojego układu? Na zdjęciu widze jedna butelke. Litr w zupełności wystarczył, zostało jeszcze jakieś 200ml. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...