1.pepe Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 (edytowane) Witam. Dokupiłem sobie dysk twardy i skonfigurowałem macierz RAID 0 i zaczęły się problemy z uruchomieniem komputera. FSB miałem ustawione na 400MHz. zmniejszyłem do 380MHz. i już wszystko było dobrze, ale chciałem zapytać dlaczego tak się dzieje? Może już ktoś miał taką sytuacje i doradzi mi co można z tym zrobić? Dodam jeszcze że dyski to: 2 x WD5000AAKS, nawet ta sama seria (00A7B) Edytowane 23 Marca 2009 przez 1.pepe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorek Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Spróbuj zwiększyć napięcie north/south bridge. Powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Podniosłem napięcie na SB do 1,21 a na NB do 1,41 i nic to nie dało, może ma ktoś jakieś inne pomysły? Czyżby RAID wykluczał jakieś większe OC procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Nie dalej jak wczoraj robilem OC proca i w pewnym momencie doslownie rozwalilo mi macierz raid 0. Niestety dla czego tak sie stalo nie mam pojecia. Wszystko stracilem i wrucilem do ustawien opisanych w sygnie. Sam jestem ciekawy czemu tak sie dzieje. Moze intel nie potrafi blokowac fsb dla innych podzespolow jak to robil np. nforce dla amd. p.s widze 1.pepe, ze masz 8800 gts 320/320 od gigusia :). To najpiekniejsza karta jaka w zyciu widzialem i mialem. Nawet podelko jest cudne :). Edytowane 24 Marca 2009 przez Misquamaqus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Ale u mnie nie chce pójść nawet na 400MHz. Wywala BSOD 0x0000008E lub 0x0000007F. Czy jest to wina płyty czy czegoś innego? Może oddać ją na gwarancje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 (edytowane) Może RAMki? http://support.microsoft.com/kb/137539/pl http://support.microsoft.com/kb/315335/pl EDIT: Miałeś pamięci na 470 1:1 bez RAID i było OK? (4234/9=470) Edytowane 25 Marca 2009 przez zzachm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Tak, bez RAID wszystko śmiga elegancko nawet na 500MHz. Ludzie pomóżcie coś bo nie wiem co robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 ostatnio sam kopilem sobie hdd i zastanawiam sie nad zrobieniem tego raid ale nie mam pojecie cot dokladnie czy moglby mi ktos wyjasnic co to i do czego z gory dziekuje za wyrozumialosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzachm Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 (edytowane) Mój kupmel ma 1.45V na NB przy P35, FSB 454 i RAID0, próbowałeś ponad 1.41V? Edytowane 25 Marca 2009 przez zzachm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1.pepe Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Dobra już wszystko jest OK, nie potrzebnie narobiłem tyle hałasu, ale spanikowałem. Aż wstyd się przyznać, wystarczyło trochę podnieść napięcie na procku. Dzięki wszystkim za dobre chęci. ostatnio sam kopilem sobie hdd i zastanawiam sie nad zrobieniem tego raid ale nie mam pojecie cot dokladnie czy moglby mi ktos wyjasnic co to i do czego z gory dziekuje za wyrozumialoscPoczytaj sobie tutaj: Raid 0 A Wydajność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...