ainaruth Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Sytuacja wygląda tak - mam stary dysk 80GB, na którym wszystko śmiga. Do tego mam 250 z którego czyta i zapisuje bez problemu. Dziś dokupiłem Samsung F2 502HI. Też ładnie działa. Problemy zaczynają się, jak na którymś z tych dużych dysków zainstaluję system. Dość szybko system zawiesza się i restartuje. Rok temu tak się działo na 250-tce, ale przeniosłem system na 80-tke i wszystko działało. Dziś problem wystąpił na nowym dysku i zacząłem się niepokoić. Napięcia - 5V - 5.12-5.13, 12V - 12.12-12.14 temperatury też wykluczyłem. Puściłem superpi aż mostek północny nagrzał się do 63st (co uważam praktycznie za granice przegrzania i restartu). Procek nigdy nie wychodzi ponad 59, grafika ponad 61. Tak czy inaczej po wyłączeniu superpi odczekałem chwilę aż ochłonie.. i nagle zwis przy otworzeniu explorera i próbie kopiowania pliku. Smart jest w porządku, hdtune jeszcze nie sprawdzałem, ale na nowym dysku nadal są zwisy. Już sam nie wiem co zostaje. Mobo? zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 temperatury też wykluczyłem. Puściłem superpi aż mostek północny nagrzał się do 63st (co uważam praktycznie za granice przegrzania i restartu). nForce4 to piec, ja mam w tej chwili 68 stopni na nim a pod obciążeniem dobija do 75 (bo wywaliłem wentylator i czekam aż przyjdzie blue zalman) - i full stable jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 @brisbane zasugerowal, ze to moze wina pamieci i ich ustawien. Po resecie biosa (wiec tez ustawien) problem znowu sie powtorzyl.. przy odpalaniu przegladarki. Zrobilem 2x test hdtune. Raz wyniki byly dosc kosmiczne i w srodku pomiaru mialem bardzo duze skoki (odczyt spadajacy do 6.9MB/s), ale srednia i tak byla ponad 80mb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Pisałeś o zwisie przy kopiowaniu pliku,a to wskazuje na przegrzany chipset lub uwalony ram. Wsadź inną kość pamięci i spróbuj przekopiować na HDD zawartość jakiejś płyty DVD-jeśli się wysra,to padła płyta-jeśli nie,to RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 dziś po resecie biosu resety są znacznie rzadsze.. tylko jak crysis odpalam. Po wejściu do biosa zaraz po resecie chipset ma 65st. Znaczy że to pewnie to, bo ściaganie kilkunastu filmów jednocześnie przy transferze każdego ok 1.5MB/s a do tego równoczesne oglądanie filmu HD, jakoś nie spowodowało żadnego zwisu. Do niedawna miałem wiatraczek dmuchający na chipset, ale przy przewożeniu kompa gdzieś mi się zapodział. A pewnie do tej pory mi życie ratował ;) Ale ram też sprawdzę. Zastanawia mnie tylko że problem występował do tej pory tylko na 250tce i 500tce. Jak system był na 80tce, nigdy takiego problemu nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 80 IDE a większe SATA? Jeśli tak,to chipset-zmiana BIOS'u może...? Kiepskie miałeś transfery kopiowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 wszystkie są i były na sata. z biosem będzie problem, bo mam aktualny, a abit chyba wycofał się z działalności.. mam nadzieję w tym tygodniu zmienić płytę. Zobaczymy czy przejdzie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZielonyTBG Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2009 ainaruth miałem podobne objawy na swoim KN9.Tez nie wiedziałem co się dzieje aż wreszcie oddałem na gware.Nie było jej ponad miesiąc.Okazało się że padł chipset i został on wymieniony.Po tym zabiegu problem zniknął.Oczywiście może to być tylko zbieg okoliczności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...