Skocz do zawartości
piecornik

Alternatywa Dla Notebook Hardware Controler I Info Na Temat Insyde H2o

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posidam subnotebooka sygnowanego przez Optimusa a producent to Compal jft00 (ift00). Procek to dual core t2370 wiec zainstalowałem viste business x64, po ówczesnym wypróbowaniu windowsa 7 (build 7057) który chodził bardzo fajnie, ale miał problemy z dynamiczną zmianą taktowania procka. Wszystko fajnie (poza problemami z dźwiękiem, ale będe instalował nowsze sterowniki to powinno się uspokoić), niestety Notebook Hardware Controler się nie ładuje (komunikat o problemie z załadowaniem sterowników) a zależało mi na tym, ponieważ chciałem ograniczyć napiecie procesora dla poszczególnych częstotliwości i miałem nadzieje, ze będzie możliwosć sterowania pracą wentylatora. W związku z tym szukam alternatywnego oprogramowania. W przypadku windowsa 7 miałem zakładke cpu cooling policy, w viście tego nie ma, speedfan również nie współpracuje. Tak więc czy spotkał się ktoś z alternatywnym oprogramowaniem, pochodnym do NHC które umożliwiałoby regulacje predkości wentylatora i napięcia rdzenia?

Druga sprawa to zainstalowany bios w moim notebooku, oznaczony jest jako Insyde H2O. Nie oferuje żadnych opcji, nic nie moge zmienić z poziomuy biosu (a chciałbym np. wyłączyc na stałe wbudowany modem, tak, zeby nawet system go nie wykrywał) itp a tu nic. Przeszukujac sieć natrafiłem na strone producenta i tam jest podany jakiś program któy miałby to "coś" obsługiwać (1st wave) ale nigdzie nie ma możliwości pobrania go/zakupienia...nic poprostu. Czy powstał jakiś soft pozwalacjący na obsługę tego ukłądu z poziomu windowsa?

Pozdr

Edytowane przez piecornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi