Skocz do zawartości
Tubal Kain

Antec Earthwatts 380 Da Rade?

Rekomendowane odpowiedzi

Witka. NA oficialnej stronce antka ten model występuje z napięciami na lini 12V 17/17A.

W komputroniku podają ze na pierwszej lini jest 17A a na drugiej 15A.

Może są dwie rewizje tych zasilaczy czy jakiś błąd w kopiowaniu specyfikacji?

Sporo osób mi odradza ten zasilacz dla hd4870 512. Na kalkulatorze watowym obliczalem i sprawa pzredstawia się następująco:

bez OC

chipset p45

psu e8200

gpu hd4870 512.

ram 2x2Gb ddr2@1066

hdd wd3200aaks

dvd typical sata

pci x2

usb x4

fan x4

Max sustained total power consumption while gaming (watts) 201w

3.3V / 5V / 12V combined amps while gaming 6.2A/ 3.1A/14.2A

File Server full backup watts 102w

File Server backup 12V combined amps 6.2A

Recommended Watts UPS rating (Watts / VA) 294 W / 490 VA

ecommended PSU wattage 316 w

Recommended 12V combined amps / watts 21.3 A / 256 W

Recommended 3.3V Amps 8.1 A

Recommended 5V Amps 4.6 A

Recommended 3.3V/5V Combined Watts 43 W

Recommended 5VSB Amps 0.3 A

Typical Gaming 12V1 draw 11.7 A

Startup 12V1 draw 2.5 A

Peak CPU (12V2) draw 2.8 A

Po OC

chipset p45

psu e8200 v core 1.35/ MHz 3600

gpu hd4870 512. core 830 MHz/ memory speed 4Ghz (nie wiem czemu kalkulator

podaje na stocku 1.8 GHz, przeciez w defauldzie hd4870 ma 3,6Ghz)

ram 2x2Gb ddr2@1066 v 2,3/ 1200 MHz

hdd wd3200aaks

dvd typical sata

pci x2

usb x4

fan x4

Max sustained total power consumption while gaming (watts) 233w

3.3V / 5V / 12V combined amps while gaming 8A/ 3.1A/16.9A

File Server full backup watts 126w

File Server backup 12V combined amps 8.2A

Recommended Watts UPS rating (Watts / VA) 342 W / 569 VA

ecommended PSU wattage 355 w

Recommended 12V combined amps / watts 24.4 A / 293 W

Recommended 3.3V Amps 10.2 A

Recommended 5V Amps 4.6 A

Recommended 3.3V/5V Combined Watts 50 W

Recommended 5VSB Amps 0.3 A

Typical Gaming 12V1 draw 12.8 A

Startup 12V1 draw 2.5 A

Peak CPU (12V2) draw 4.5 A

kożystaklem z tego calca http://web.aanet.com.au/SnooP/psucalc.php

a tu tezt tej zasilki wynika z neigo ze ma sprawność powyżej 80%, szczytowa moc 414W msax obciazenei lini 12V 355W, http://nvision.pl/art-157-52/45_zasilaczy_...Stabilnosc.html

Więc czemu odradzacie ten zasilacz do konfigu z 4870 a o ocerce juz nei wspomnę. troche słąbo wygląda tu linia 12V . a gdyby sie okazalo ze faktycznei tam jest 15A to za słaba. po oc ten konfig zbeirał 16.9 A an lini 12V . Proszę o wasze wypowiedzi. dzieki :)

Aha raczej nie bede kompa kręcil. moze tylko procka dotych 3.3Ghz bez zmian napięcia co by grafy nei spowalniac. radka nei bede krecil narazie starczy za rok kupei sobei cos w 40nm zeby nie lypalo za wiela wet i looz. Mi sie wydaje ze do takiej konfiguracji zasilac zpowinien byc malinka:)

Edytowane przez Tubal Kain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim i najważniejsze. Nie ważne ile jest 1 i 2 , ważne ile jest 1+2 ;) A tutaj masz razem z tego co wiem 27A. A to wystarczy do tego CFG, ale będzie to na styk. Dlatego ci ludzie to odradzają:) Ten zasilacz jest naprawdę niezły, ale każdy pracujący na prawie max. swoich możliwości za długo nie pożyje.

Jak masz szanse to jednak dołóż i wymień. Jak nie masz, to działaj na tym, ale raczej bym się już w OC nie bawił.

Co do różnic w opisie to były 2 rewizje tego zasilacza;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) dziękuje ślicznie COOLINGpl. Odpowiedz w pełni mnie satysfakcjonuje. Konkretnie i na temat. faktycznei jak ma pracowac cały czas pod prawie pełnym obciążeniem to dłucho nie po chula. A o tym nie pomyślałem :mur: Pytałem tylko,ponieważ byłą okazja za 80 złotych i to ta starsza wersja earthwatta 380ki

Zastanowie sie nad tym szefem 450. Odrzuciłem go na początku z racji jego głośnej (subiektywnie) pracy, ale zawsze można zrobic fan swapa:).

Temat uważam za zamknięty. THX raz jeszcze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jesteście pro.

Odradzacie 360W na linii 12V, a polecacie coś niewiele mocniejszego, a nawet i słabszego. :lol2:

:) dziękuje ślicznie COOLINGpl. Odpowiedz w pełni mnie satysfakcjonuje. Konkretnie i na temat. faktycznei jak ma pracowac cały czas pod prawie pełnym obciążeniem to dłucho nie po chula. A o tym nie pomyślałem :mur: Pytałem tylko,ponieważ byłą okazja za 80 złotych i to ta starsza wersja earthwatta 380ki

No to było brać, bo za zasilacz o takiej wydajności przyjdzie ci zapłacić patrz post #3

ps na moim zasilaczu 360W na linii 12V-30A śmiga 2900XT i procek, który żre tyle prądu co Twój.

Padnie to padnie, ale narazie działa i sie nie zanosi, żeby coś miało się popsuć.

ps2. żeby była jasność to jestem daleki od poglądów ostatnio modnych na forum, że 450-500 "starczy do wszystkiego"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi