Skocz do zawartości
domban214

Dell C640 Nie Startuje

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z Dellem c640 (p4m 1,8ghz, 512ram, radeon 7500)... problem o tyle wiekszy ze on nie jest moj :unsure:

Przed chwila zawiesil mi sie przy logowaniu do windowsa to go wylaczylem ale drugi raz juz sie nie wlaczyl:/

Przy probie wlaczenia mruga srodkowa dioda nad klawiatura (chyba od caps locka), slychac ze dysk startuje ale po chwili sie wylacza

Co moze byc przyczyna?

Dodam tylko ze to moj pierwszy kontakt z laptopem dluzszy niz 2 godziny wiec prosze o wyrozumialosc ;)

edit: wczesniej dzialal normalnie i nic nie wskazywalo zadnych problemow

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj go rozkrecilem (nie calego ale niewiele zostalo) tylko nie wiem czego szukac bo na oko to wyglada ok :D

Zauwazylem cos ciekawego. Dzis rano pprobuje go wlaczyc i sie udalo... znaczy prawie udalo bo juz prawie widzialem pulpit az tu nagle restart i znowu to samo co wczesniej (caps lock mruga i po chwili sie wylacza)

edit: Szukalem w kodach della ale tam nie ma takiego - jest ze jak caps lock mruga a dwie pozostale swieca to chyba cos z ramem tyle ze u mnie te dwie sie nie swieca :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo jest przy baterii i zasilaniu z kabla? Może zasilacz padł i podaje za niskie napięcia, ale wtedy na baterii byłoby ok.

To zachowanie może mieć bardzo wiele źródeł. Przegrzany chipset, coś z RAMem, wywalony moduł zasilania na płycie, cokolwiek. Obejrzyj dokładnie całą elektronikę, czy żaden układ nie jest upalony albo w inny sposób podejrzany. Łatwo nie będzie to zdiagnozować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarowno na zasilaczu jak i na baterii (sam zasilacz, sama bateria, zasilacz+bateria, 2x bateria) wiec to chyba nie to

Elektronika wyglada raczej normalnie...

Po dluzszym 'postoju' wlacza sie ale po chwili sie zawiesza (nie pozniej niz przy logowaniu do windowsa - czasami nawet w biosie) poprostu nie reaguje na nic. Po ponownym wlaczeniu juz tylko czarny ekran i ta dioda od caps locka...

Zauwazylem przed chwila ze na bateriach jest jeszcze inaczej - przy probie wlaczenia mruga kilka razy na zielono i raz dluzej na pomaranczowo ta dioda ktora swieci gdy podlaczony jest zasilacz (slaba bateria raczej nie wchodzi w gre bo mam dwie z czego przynajmniej jedna powinna byc naladowana do pelna)

edit: z ta dioda ladowania to tylko czasami

edit2: duzo moga sobie policzyc za naprawe/diagnoze jak go do jakiegos serwisu zaniose ?;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi