Skocz do zawartości
Krootki

8RDA+, 2xTwinMos 400, 1700+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Już nie mam siły. Chyba to wszystko pieprznę w cholerę... Ale po kolei...

Wiedziony ostatnimi wspaniałymi testami TwinMosów DDR 400 (mają niby chodzić na 225 5-2-2-2.0) zakupiłem sobie dwie takie kostki po 256MB. Wkładam je (oczywiście Dual) ustawiam 400/6-3-3-2.5 i start. No działają. Po jakimś czasie zacząłem się bawić.

1. Zaczynam podwyższać FSB - najpierw 208 - zwiechy. 205 zwiechy. 202 zwiechy!!! 200/5-2-2-2.0 komp nie startuje!!!!!!!! 200/5-3-3-2.0 startuje ale wywala się. Nic nie daje zwiększanie napięcia na pamięciach.

2. Wyciągam jedną kostkę i biorę sie za memtest. 205/6-3-3-2,5 bez błędów. 205/5-3-3-2.0 bez błędów. 205/4-3-3-2.0 BŁĘDY. 205/3-3-3-2.0 BEZ BŁĘDÓW.

3. Druga kostka identycznie.

4. Myślę sobie może trzeba tak ustawić??? Wkładam obie (ale BEZ DUALA) i ustawiam 204/3-3-3-2.0. Memtest na pół nocy - BEZ BŁĘDÓW.

5. W nocy obudziłem się i zrobiłem 8x204 i prime95. Po paruset przebiegach bez błędów.

6. Rano wstaję i robię 12x200 (3-3-3-2.0) i vcore 2.0 !!! Tylko uruchamiam prime i zwis 8O . Procek wcześniej śmigał aż miło.

Co jest z tymi pamięciami?????? Może ktoś ma podobne doświadczenia??? Ja już nie wiem... To moje Kingstony 333 prawie tak chodziły.... Chyba kupię HyperX. Czemu pomimo tego, że pamięci wytrzymują to teraz procek wysiada??? Co to <span style="color:red;">[ciach!]</span>a jest ??? 8O

Potem w Dualu nie chciały nawet chodzić na 400/6-3-3-2.5 8O 8O 8O

Aha, na razie nie próbowałem powyżej 210FSB, ale po co skoro teraz procek nie daje rady powyżej 2,3GHz... BEZNADZIEJA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tez zasilke Chieftec'a 360W DF akt PFC, wodne chlodzenie CPU i GPU (bloczek na NB mam miec na dniach) i najnowszy bios

Do Duala przy tak wysokim FSB IMHO potrzebne jest wyzse napiecie dla NB - trzeba VDD moda robic...

Ja mam TwinMOSa (1x512MB) DDR400 (Mtec 5ns) i synchro na FSB200 smigaja spoko na ustawieniach: 4-3-2-2CL 2,6V

Wszystko powyzej 200FSB nie jest do konca stabilne (ale nie bawilem sie tym za bardzo - zrobie to po weekendzie - jak zrobie VDD moda :twisted: )

Mialem pozyczone HyperXy i jaja sie dzialy zeby bylo stabilnie w Dualu (doslownie 1 raz - za pierwszym razem - udalo mi sie wejsc do Windowsa w Dualu przy FSB200 i zrobic test pamieci w Sandrze - pozniej zwis i juz nie udawalo sie uruchomic w takim configu kompa), wiec na razie zostalem z single chanell i FSB200.

Jak zrobie VDD moda, to sie bedzie mozna na powaznnie pobawic :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz pecha stary bo ja na DDR333 jade bez problemu na tym co w podpisie, a na 210 startuja bez problemu i wieciej bym pojechal tylko dzwiek mi siada bo nie mam radiatora na SB.

Testowales przy tych ustawieniach MemTest'em i Prime'm :?: Cos ciezko mi uwiezyc zeby bylo to full stable...

Ja mam chlodzenie zrobione spoko - NB i SB ale rev chipow A2 tylko... jaka masz u siebie wersje NB i SB :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam A2 tak przynajmniej pisze Cpu-Z, a w WCPUid pisze ze nie obsluguje tego chipsetu po czym pisze ze tez jest A2 ale SB juz nie pokazuje rev. A co do testow to testuje cpu stable i memtestem i wszystko gra jak trzeba, komp chodzi 3 dzien bez wylaczania w miedzy czasie gram oprocz sciagania czegos w q3arena i cs`a, wiec nie sadze zeby bylo cos zle :) A jak kolega chce zobaczyc jak to smiga to moze wpasc bo mieszkam na Przymorzu (mowie o tym ktory zalozyl ten temat). Moze tez wpasc do mnie z swoimi twinmosami i zobaczymy czy chodzi dobrze u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki jakie masz chlodzenie na NB i SB? Poza tym u mnie tez jest tak samo przy 204 mhz fsb plytka wysiada. Takze nie przejmuj sie, potrzebujesz vdd mod albo duzo lepsze chlodzenie (ja mam blok wodny na nb), cos ponad zwykle chlodzenie powietrzne/wodne ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...