Skocz do zawartości
ajaxica

GA-6Vx7-4X - problem z napięciem

Rekomendowane odpowiedzi

HM pokazuje mi że napięcie 2,5 V wynosi 1,12 V. Komp pracuje niestabilnie (częste zwisy i niebieskie ekrany bez powodu) mam proca PIII 700 Vcore pokazuje 1,75 to chyba OK. Do czego jest napięcie 2,5 V (to płyta na SDR) Czy może to być powodem niestabilności systemu, czy oznacza to że zasilacz na płycie pada? Help, hilfe, pomoszczi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale która zasiłka, bo chyba ta na płycie, bo z zasiłki zwykłej to tylko 5 i 12 V idzie a te napięcia są OK, Vcore jest też OK tylko to nieszczęsne 2,5 V które jest 1,12. Startuje całkiem szybko szczerze mówiąc tylko robi różne zwisy po jakimś czasie pracy :) nie mam pomysłów co mogło paść i do czego jest to nieszczęsne 2,5 V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak która zasiłka ?? :o Zasilacz takie coś w obudowie co zamienia prąd z 220V na inne napięcia 12V 5V... A z tego co mi wiadomo to 2,5V odpowiada prawdopodobnie za pamięć ram. Sprawdz z innym zasilaczem jak komp działa. Może płyta Ci świruje i pokazuje niskie napiecie bo nie sądze aby wogule komputer się uruchomił z takim napięcem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech widzę że muszę się bardziej rozpisać:) Ten zasilacz to chyba raczej jest OK bo na mój gust to zasilacz zasadniczy to generuje tylko napięcia 12 i 5V, inne (3,3 2,5 itp.) pochodzą z układów przetwarzających napięcie na płycie głównej. Jeśli z napięciem 12 i 5V nie ma żadnego problemu, to chyba nie jest to wina głównego zasilacza (300W a specjalnie przeciążony nie jest PIII 700, dysk twardy 20GB, CD-ROM, grafa TNT2) tak więc mój główny problem to do czego jest napięcie 2,5V (pamięci mam SDR czyli chyba 3,3V - nie?) Być może pomiar szwankuje i tak na prawdę nie jest 1,12 zamiast 2,5 ale znów z drugiej strony inne napięcia pokazuje OK i jeśli OK to skąd te zwisy praktycznie bez żadnych szczególnych powodów. Poza tym po awarii wiatraka na procu (proc zagrzał się do ok 65 stopni więc chyba nic mu się nie stało) i wymianie na identyczny mam okolo 8-12 stopni więcej niż przed awarią wiatraka od tamtej pory też właśnie zaczęły się te dziwne zwisy. Co do tego napięcia to nie wiem czy wcześniej (przed awarią) też było takie małe, bo nie zwracałam na to uwagi, wszystko chodziło OK. W zasadzie problem nie jest palący, bo zwisy można przeżyć :) ich ;liczba specjalnie nie rośnie, komp jakoś tam śmiga, ale z góry dzięki za wszelkie propozycje i pomysły :) Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...