Skocz do zawartości
Martinii

Tygon 11,2/15,9 Mm I Zlaczki Skrecane...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam ochote przerobic troche moje WC. Tym razem chcialbym uzyc weza Tygon 11,2/15,9. Problem polega na tym, ze nie wiem gdzie kupic zlaczki skrecane (proste, 45* i ewentualnie 90*)... W cooling.pl sa tylko choinki, a ja takich nie chce. Gdzie kupujecie zlaczki skrecane na taka srednice weza?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złączki Fesera 10/16 mogą być do tego Tygon'a, tylko troche luźno się trzyma, ale po dokręceniu nakrętki na full spokojnie daje radę

Możesz też kupić Bitspower'y 13/16 gdzie do tych jest dedykowany :wink:

Feser szybkozłączka prosta SM10/16 G1/4

http://www.cooling.pl/feser-szybkozlaczka-...ukt,551119.html

Bitspower 16/13mm screw-on fitting straight G1/4" silver nickel plated

http://www.aquatuning.de/product_info.php/...kel-plated.html

kątówki jak i 90 mogą być też od BP.

Edytowane przez seba84_2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, szukaj 13/16, naciagnac sie naciagnie, tylko pewnie bedzie ciezej dokrecic, bo scianki wychodza na okolo 1mm grubsze, siedziec na tym powinien lepiej niz typowy waz 13/16 tylko jak mowilem moze byc zabawy sporo z zakreceniem zlaczki, podejrzewam ze nieco mniej niz przy zakladaniu tygonu 8/11.2 do zlaczek 8/10 co pare razy przerabialem wieki temu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, szukaj 13/16, naciagnac sie naciagnie, tylko pewnie bedzie ciezej dokrecic, bo scianki wychodza na okolo 1mm grubsze, siedziec na tym powinien lepiej niz typowy waz 13/16 tylko jak mowilem moze byc zabawy sporo z zakreceniem zlaczki, podejrzewam ze nieco mniej niz przy zakladaniu tygonu 8/11.2 do zlaczek 8/10 co pare razy przerabialem wieki temu :)

Mam właśnie 13/16 skręcane i tego Tygona. Nakrętki złączek nie da się dokręcić do samego końca ale za to trzyma się tak mocno, że nawet przy użyciu sporej siły nie wciągniesz węża :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak z tygonem 8/11.2 na zwyklych zlaczkach 8/10

Te zwykle da rade poskrecac kluczem, tak tez czasem robilem, ale niestety koncowki weza z czasem sie psuly, wiec odpuscilem i dokrecalem recznie dosc mocno, potem czesc zlaczek rozwiercilem (troche dremlem, potem odpuscilem bo patent z nozyczkami okazal sie lepszy i szybszy, w sumie niewiele trzeba bylo rozszlifowac zeby przyzwoicie wchodzily), czesciowo dokupielm nakretki na 11.2.

Tak ze ja bym polecal to co radzi seba, czyli 13/16

Tylk otrzeba by sprawdzic czy nie bedzie problemow z wkreceniem tego w bloki, bo szerokie strasznie skubance :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi