]MarO[ Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Cześć Mam kilka pytań w związku ze sprzętem: 1) Na karcie graficznej mam pamięci Samsunga 4 ns taktowane na 366Mhz (troche mało - prawda ? :wink: ). Ze wzoru (1000/4) wychodzi troche więcej (250Mhz:sdr//500Mhz:ddr). W związku z tym pytanie: Czy moge sobie spokojnie przestawić te pamiątki na wyższą częstotliwość taktowania, czy powinnienem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage jakieś inne czynniki - chodzi mi głównie o brak radiatora na owych pamięciach. Tak przy okazji to mam jeszcze 1 pyt. z tym związane - czy są jakieś wymierne korzyści z posiadania takowych radiatorów czy są one dodawane tylko dla ozdoby żeby karta wyglądała bardziej solidnie i overlockersko ? :? 2) Po instalce nowej karty zauważyłem że 3 karty w moim kompie dzielą 1 IRQ. Nie mam za bardzo możliwości żąglerki nimi po slotach, ale zauważyłem w biosie opcje która zwie się "SlotX IRQ Priority" (każdy chyba łapie dalszą idee z nią związaną :wink: ). A więc, w związku z tym że w życiu bywa różnie mam pytanie czy wyższa wartość tej opcji=większy czy mniejszy priorytet (większy prawda - ? :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Co do taktowania pamieci to lepoej ich nie puszczaj na 500 mhz bez radiatorów :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 te pamieci powinny nominalnie chodzic wlasnie na 250 Mhz ale pewnie grafa podaje za niskie vmem i tyle raczej nie wycigniesz po vmodzie powinienes dojechac do 550 lekko a skok wydajnosci bedzie napewno zauwazalny PS. co to za grafa ze tak zanizyli pamiec pewnie jakis gf4 mx440se Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
]MarO[ Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Co do taktowania pamieci to lepoej ich nie puszczaj na 500 mhz bez radiatorów :) .Dzięki za szybką odpowiedź :) Czy mógłbyś to jednak jakoś umotywować stwierdzeniem innym niż "bo tak jest" - ewentualnie rzucić linka do jakiejś strony gdzie o tym piszą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
]MarO[ Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 te pamieci powinny nominalnie chodzic wlasnie na 250 Mhz ale pewnie grafa podaje za niskie vmem i tyle raczej nie wycigniesz po vmodzie powinienes dojechac do 550 lekko a skok wydajnosci bedzie napewno zauwazalny PS. co to za grafa ze tak zanizyli pamiec pewnie jakis gf4 mx440se Cześć No więc właśnie fakty świadczą o czym innym :wink: Grafa chodzi full stable na takim taktowaniu i niczym złym to się nie objawia. Tak poza tym przecież z tego co widze po zdjęciach kart w których pamięć chodzi na 500 MHz instalowanie jej bez radiatorów to raczej normalka :wink: ...Ale chciałem się upewnić. Przy okazji pytanie: nadtaktowane pamięci nie przekładają się na jakość obrazu w przeciwieństwie do np. przetaktowanego procka grafy - prawda ? :wink: p.s. :) Grafa to sapphire radek. :wink: pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 a jaki model?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
]MarO[ Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 a jaki model??7500, retail (ciemno zielone pcb, produkcja coś koło stycznia '03, pochodzi z abcdata :wink: ) pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Przetaktowanie jądra grafy powoduje zwisy, przetaktowanie pamięci błędy w wyświetlaniu na ekranie. Jak Ci zacznie wywalać jakiś syf na ekranie to zmniejsz taktowanie pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...