Skocz do zawartości
Rafal2228

Piska Przy Starcie Systemu ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie mówię, że nie za bardzo wiem gdzie dać ten temat, ale że ten pisk pojawił się po wymianie chłodzenia to zamieszczam go tutaj :wink:. Więc mój problem polega na dziwnym pisku, który występuje przy start upie kompa, dodam że przed wymianą chłodzenia z box`owego na pentagram karaokum nie było go. Zacząłem więc grzebać po instrukcji płyty i doszedłem do tego że cooler box był podłączony do innego gniazda niż ten od pentagrama (na samym początku musiałem wyłączyć wykrywanie box`owego coolera w biosie, dopiero po tym komp się w ogóle włączył). Drugą rzeczą jaką wygrzebałem jest to, że mam 3 wyjścia na wiatraki 1 na box z 4 nóżkami i 2 na normalne z 3 nóżkami z tym, że one są inne ale nie wiem na czym polega różnica (ale pod jednym i drugim piszczy), nie próbowałem podłączać coolera box`owego, aby zobaczyć czy to coś da ... nie wiem czy coś jeszcze potrzeba ale :

Płyta główna : Asus P5K SE

Procek : Pentium Dual Core e2180 podkręcony z 2.0GHz do 3.0GHz

RAM : 2x1 GB Kingston taktowanie zmienione z 667MHz do 800MHz

Jeśli coś jeszcze trzeba to powiedzcie :D , a jeżeli zły dział to prosze moda o przeniesienie

EDIT. Dodam jeszcze, że ten pisk występuje tylko przy włączaniu komputera od zera, gdy robie restart lub uruchamiam komputer ponownie (opcja w windzie) to tego pisku nie ma, tak jakby komputer nie zdążył odczytać z biosu, że ma nie wykrywać czy jest podłączony cooler ?? (to tylko moje spekulacje :P)

Edytowane przez Rafal2228

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej piszczy wentylator bo dostaje zbyt małe napięcie - trzeba albo wyłaczyć regulację wentylatorów w biosie i poslugiwac się dołaczonym regulatorem od chłodzenia (dać na stałe). Albo pogrzebać w ustawieniach na płycie (voltage pwm). Wentyl oczywiście podłaczyc pod cpufan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie coś na styl CPU FAN FAIL WARNING jest włączone w biosie i wentylator od procesora był do złego złącza podłączony i niby wentyl od proca miał 0 obrotów i dlatego piszczenie.

Usuń obrazek z sygnatury.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisk nadal jest, wydawało się, że znikł ale jest . Zacząłem przeglądać instrukcje, sprawdzać czy wszystko jest podłączone jak trzeba, resetowałem ustawienia biosa .... lecz nic nie pomogło ;/.

Ale to co zauważyłem, że pisk jest podwójny to znaczy sa 2 piski. Podczas 1 wszystko się włącza ale nie do końca tak jakby zbyt małe napięcie bo wiatraki zaczynają chodzić, ale ledwo co i nagle dochodzi drugi pisk i wszystko zaczyna znowu chodzić jak trzeba. Dodam, że nie mam żadnych błędów, temperatury mam normalne i wszystko chodzi jak trzeba tylko, że jest ten pisk i fak, że komp się załącza po 2 piśnięciu ... nie wiem już co robić :unsure: (konfig kompa mam w sygnaturce jak coś trzeba to dopisze)

Jakby to coś komuś pomogło to : Link do Instrukcji Mobo (PDF)(ENG)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale te 2 pisk występują tylko przy włączaniu kompa od zera jeśli robie restart to jest normalnie. Nie wiem czy to dual boot bo przy 1 pisku jest tylko rozruch na ekranie nie ma żadnych komunikatów dopiero przy 2 coś się pojawia się logo Asusa z możliwością wejścia do biosu a potem już jest odpalanie windy. Dodam, że te 2 piski różnią się od normalnego ..

Najprawdopodobniej piszczy wentylator bo dostaje zbyt małe napięcie - trzeba albo wyłaczyć regulację wentylatorów w biosie i poslugiwac się dołaczonym regulatorem od chłodzenia (dać na stałe). Albo pogrzebać w ustawieniach na płycie (voltage pwm). Wentyl oczywiście podłaczyc pod cpufan.

Myślę, że to ma związek z napięciami ale nie wiem jak je zmienić żeby były dobrze ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc,

Dołączona grafika

widać na tym zdjęciu te temperatury?? Zmieniłem Everest z darmowego Home na jakiegoś triala Ultimate. A co do napięć to zmierzyć je miernikiem, ale nie za bardzo wiem jak, mogę zmierzyć w dowolnym miejscu procka czy muszę zrobić to w określonym punkcie (a może jest od tego jakiś poradnik??) a NB to chodzi Ci o mostek północny ?? i czy coś jeszcze poza tymi dwoma ?

Edit. Zauważyłem coś dziwnego, w niektórych programach pokazuje mi zły mnożnik procka zamiast 10 pokazuje 6 widać to na zdjęciu Core Temp`a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha czyli nie jest to błąd programów ani mojego OC?? A co do pisku to po sprawdzeniu napięć są one w porządku, a podwójny pisk zmienił się w pojedynczy (nie wiem dlaczego, może prze to że wyłączyłem monitorowanie szybkości wiatraków w biosie albo coś innego) Czyli wnioskując z tego co mówił Andrew777 jeden pisk jest w porządku i tak powinno być??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dziś udało mi się uporać z tym pojedynczym piskiem :D :D Był on spowodowany regulatorem obrotów Pentagram Karakorum, wystarczyło tylko wymontować z niego głośniczek i pisk znikł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi