Skocz do zawartości
ichbinich

Nowa Kość Ramu Nie Chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Moim problemem są RAMki. w kompie mam 512mb DDR pc-3200. Dokupiłam identyczne, ten sam model, żeby zrobić dual-channel i okazało się, że po włożeniu nowych komputer uruchamia się tylko do momentu włączenia pulpitu i się wiesza, lub wcale nie chodzi. Gdy nowa kość RAMu włożona jest sama dzieje się podobnie. Przez moment komputer się wcale nie włączał, a nawet na starej kości resetował się po sprawdzaniu poprawności dysków. Podejrzewam, że może to być coś z napięciem. Czy wymiana zasilacza pomoże? Mam teraz Megabajt MGB-2505 ATX ale nie wiem co może być nie tak.

Edytowane przez ichbinich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi bo nie ma nog ;)

a tak na powaznie: przetestuj pamiec programem memtest

Zasilacz to napewno bomba zegarowa i bal bym sie wlaczac komputer gdybym mial go w obudowie

Podaj jeszcze reszte kompa (a przynajmniej model plyty glownej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi bo nie ma nog ;)

a tak na powaznie: przetestuj pamiec programem memtest

Zasilacz to napewno bomba zegarowa i bal bym sie wlaczac komputer gdybym mial go w obudowie

Podaj jeszcze reszte kompa (a przynajmniej model plyty glownej)

Typ procesora Unknown, 1583 MHz (9.5 x 167) 2300+

Nazwa płyty głównej MSI KT6-V (MS-7021 v2.0) (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)

na szczęście bomba zegarowa już kilka lat nie wybucha:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, komputer tylko z nowym RAMem się wyłącza :) tak to chodzi stabilnie.

nowa kostka w sklepie działa poprawnie.

W sklepie dziala bo sprzedawca tak mowi czy na wlasne oczy widziales... Dziala bo windows sie wlaczyl czy jakis test widziales?

Bo jak tylko tyle ze windows sie wlaczyl to nie znaczy ze pamiec jest ok

Sprawdz kostke w innym kompie - jak bedzie wygladalo ze dziala normalnie to wlacz dla pewnosci memtesta z dosowej dyskietki. Jak nie bedzie chciala dzialac albo pokaze bledy w memtescie to znaczy ze jednak jest uwalona. Zdarza sie ze sprzet prosto z pudelka ma wady

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi