Skocz do zawartości
-GIZIU-

Fanswap W Antec Sg-850

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam zasilacz Antec Signature SG-850. Uznawany za jeden z najcichszych jednak dla mnie taki nie jest odkąd zmniejszyłem obroty pompki Postanowiłem więc zrobić fanswap. Zanim go rozbiorę, chciałbym się dowiedzieć czy wystarczy że kupię jakiś cichszy wentyl z PWM i go wepnę w gniazdo 4pin czy trzeba będzie coś jeszcze kombinować ? Ewentualnie czy mogę kupić wentyl bez PWM ?

Oto jak wygląda SG-850 w środku:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym spróbował opcji takiej: zwykły wentyl bez PWM, np. Acutake 80 1600rpm + do tego kontroler obrotów za 5zł. Wtedy obciąż zasilacz i sprawdź jakie minimalne stałe obroty możesz ustawić, żeby za bardzo się nie grzał. Ja mam tak zrobione u siebie w Delcie 300W, i Arctic Cooling 80 chodzi mi na około 1000rpm - jest praktycznie niesłyszalny, a z chłodzeniem nadąża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wentyl masz wpięty do zasilacza czy na zewnątrz do jakiegoś panelu itp. ? Narazie zdecydowałem że we wtorek rozbiore zasiłkę. Podłącze jakiś wentyl bez PWM. Jak wystartuje zasiłka i wentyl, kupuję Noctuę NF-R8 i puszczę w trybie Ultra-Low-Noise. Jeśli się nie uda, kupuję Arctic Cooling AF8025 PWM.

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel od wentyla wychodzi u mnie z zasilacza, i idzie do dokładnie takiego jednokanałowego kontrolera:

http://www.allegro.pl/item591013386_aab_co...entylatora.html

A kontroler mam podpięty do złącza CASE FAN na płycie głownej.

Ale moim zdaniem nie ma problemu, żeby upakować kontroler do wnętrza zasiłki i pociągnąć zasilanie bezpośrednio z jej wnętrza. Tyle, że wtedy gdy będziesz chciał zmienić z różnych powodów prędkość wentylatora, wszystko trzeba rozpruwać. Ja mam kontroler poza zasilaczem.

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi