maci3j Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam! Mam problem z ustawieniem zworek aby oba dyski były widoczne w biosie. Jeden dysk to Maxtor 40gb a drugi Samsung 20gb.. niezaleznie od siebie oba dyski dzialaja bez problemu. Podpinam wiec oba pod taśmę "PRI_IDE".. Maxtor ma byc systemowy więc ustawiłem zworki na Master.. a w Samsungu na Slave.. nie działało więc doszło do tego że próbowałem wszystkie ustawienia po kolei.. metodą prób i błędów.. nawet z przestawieniem kolejności dysków na taśmie. W sumie wyszło kilkadziesiąt kombinacjji. Efekt taki że na niektórych ustawieniach nie wykrywało dysków wcale.. na innych wykrywało tylko jeden.. bardzo często z jakimiś literówkami w nazwie dysku, ale najbliżej sukcesu byłem gdy wykrywał Maxtora jako Master a Samsunga jako Slave - z tym że zamiast nazwy Samsung miałem jakieś krzaczki. Tak czy inaczej system się nie uruchamiał. Może mam jakieś złe ustawienia w biosie, a dokładniej w "IDE Configuration"? Są tam 2 opcje w których nie wiem o co dokładnie chodzi, a mianowicie: "IDE Controller" mam na "Both" (do wyboru poza tym jest: Disabled, Priomary, Secondary) "PCI IDE Bus Master" mam "Enabled" (druga opcja to oczywiscie Disabled) Czy ktoś ma jakieś rady dla mnie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Może tak być w przypadku starych dysków, że nię będą razem działać. Spróbuj podpiąć jeden z dysków do drugiej taśmy (drugiego kanału ide) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maci3j Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 ok zadzialalo i system sie odpalil :) A teraz czy to jakos sie odbije na jakosci uzytkowania? wolniejsze kopiowanie miedzy dyskami itp? Czy powinienem postarac sie aby ten drugi dysk rowniez byl na Master a dvd na Slave? czy nie ma to juz wiekszego znaczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasek21 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Dysk z systemem zostaw na pierwszym kanale IDE jako Mater - sam na taśmie. Drugi zostaw tak jak jest (nie ma różnicy czy master czy slave) - prędkość będzie taka jak najwolniejszego urządzenia więc pewnie zwolni (nie wiem jaką masz nagrywarkę) ale przy Twoim sprzęcie różnica i tak będzie mała :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maci3j Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 ok dzieki za rady. temat do zamkniecia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Na moje to kopiowanie z dysku na dysk jest szybsze jak właśnie są na osobnej taśmie niż na jednej. Sprawdzone. Jeżeli w nagrywarce nie bedzie płyty i nie bedzie czytać z płyty to dysk, z którym bedzie na jednej taśmie bedzie pracował z maksymalną dla siebie prędkością ;) Oczywiście taśmy muszą być 80-żyłowe... Edytowane 14 Kwietnia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...