Skocz do zawartości
maci3j

Problem Ze Zworkami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z ustawieniem zworek aby oba dyski były widoczne w biosie. Jeden dysk to Maxtor 40gb a drugi Samsung 20gb.. niezaleznie od siebie oba dyski dzialaja bez problemu. Podpinam wiec oba pod taśmę "PRI_IDE".. Maxtor ma byc systemowy więc ustawiłem zworki na Master.. a w Samsungu na Slave.. nie działało więc doszło do tego że próbowałem wszystkie ustawienia po kolei.. metodą prób i błędów.. nawet z przestawieniem kolejności dysków na taśmie. W sumie wyszło kilkadziesiąt kombinacjji. Efekt taki że na niektórych ustawieniach nie wykrywało dysków wcale.. na innych wykrywało tylko jeden.. bardzo często z jakimiś literówkami w nazwie dysku, ale najbliżej sukcesu byłem gdy wykrywał Maxtora jako Master a Samsunga jako Slave - z tym że zamiast nazwy Samsung miałem jakieś krzaczki. Tak czy inaczej system się nie uruchamiał. Może mam jakieś złe ustawienia w biosie, a dokładniej w "IDE Configuration"? Są tam 2 opcje w których nie wiem o co dokładnie chodzi, a mianowicie:

"IDE Controller" mam na "Both" (do wyboru poza tym jest: Disabled, Priomary, Secondary)

"PCI IDE Bus Master" mam "Enabled" (druga opcja to oczywiscie Disabled)

Czy ktoś ma jakieś rady dla mnie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zadzialalo i system sie odpalil :) A teraz czy to jakos sie odbije na jakosci uzytkowania? wolniejsze kopiowanie miedzy dyskami itp? Czy powinienem postarac sie aby ten drugi dysk rowniez byl na Master a dvd na Slave? czy nie ma to juz wiekszego znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk z systemem zostaw na pierwszym kanale IDE jako Mater - sam na taśmie.

Drugi zostaw tak jak jest (nie ma różnicy czy master czy slave) - prędkość będzie taka jak najwolniejszego urządzenia więc pewnie zwolni (nie wiem jaką masz nagrywarkę) ale przy Twoim sprzęcie różnica i tak będzie mała :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje to kopiowanie z dysku na dysk jest szybsze jak właśnie są na osobnej taśmie niż na jednej. Sprawdzone. Jeżeli w nagrywarce nie bedzie płyty i nie bedzie czytać z płyty to dysk, z którym bedzie na jednej taśmie bedzie pracował z maksymalną dla siebie prędkością ;) Oczywiście taśmy muszą być 80-żyłowe...

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi