Sowson Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Witam Postanowiłem trochę uciszyć mój komputerek. W podstawowej wersji jest to: - GeForce 8800 GTS 512 BFG 896MB ale czekam na GeForce GTX 275 OC Galaxy - Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 - Samsung SpinPoint F1 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) - 4 x Kingston DDR2 1GB 533MHz CL4 - AMD Athlon 64 X2 6000+ BOX (Socket AM2, 89W) ale czekam na Noctua NH-U12P - Asus M2N-E - Chieftec (CFT-750-14C) 750W Co do obudowy to niestety zakupiłem ją za granicą, jest to Big Tower. Posiada „saneczki” plastikowe na froncie oraz z tyłu budy na wentylatory 120mm, oprócz tego jest miejsce na boku budy na wentylator 92mm wraz z kominem na wysokości procesora. W kieszeniach znajdują się gumki tłumiące na dyski. Nazwy budy nie ustaliłem. W pierwszym żucie postanowiłem trochę przewietrzyć budę, zainstalowałem 2 NoiseBlocker XL1 na froncie oraz z tyłu (w saneczkach, które były zamontowane już w obudowie). Teraz poszukałem czegoś cichego na procesor, bo ten BOXowy huczy niemiłosiernie, po zmierzeniu miejsca w obudowie wybrałem Noctua NH-U12P. Czekam na przesyłkę z allegro. Zamierzam go ustawić tak, aby powietrze z przodu budy było przepychane w stronę zasiłki i grafiki. Jeszcze nie wiem czy będę miał miejsce, aby zainstalować wentylator 92mm z boku obudowy. Raz na chwile wstawiłem tak wentylator, ale bok zaczął mi wchodzić w drgania i szybko ściągnąłem wentylatorek. Teraz przyszedł czas na grafe, ale z tym poczekam aż się ukaże GeForce GTX 275 OC od Galaxy (Arctic Cooling Accelero XTREME GTX powinien być cichy a zarazem wydajny). No i czas na zasiłke. Kupiłem Chieftec myśląc że będzie mocny i cichy ale się trochę przeliczyłem. Szkoda wymieniać zasiłke, którą kupiłem 4 miesiące temu. Więc chciałbym wymienić wentylator w zasiłce na coś cichszego, w środku jest 140 mm ale trudno takie znaleźć. Jaki wentylator proponujecie oraz co mógł bym jeszcze wykonać aby wyciszyć kompa, nie tracąc mocy oczywiście! W wodę nie chciałbym się pakować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Chłodzenie od proca ustawione żeby ciepłe powietrze wyrzucać na tył obudowy, aby wentylator z tyłu wydmuchał je za obudowę. Nie dawaj wentylatora na bok. Kupiłeś za mocną kartę do tego proca. I poszukaj nazwy tej obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Co Ci sie z tym chiefem dzieje ? Ja kupilem taki ponad rok temu, albo lepiej tylko dla tego ze mniej wiecej na niego wystarczylo mi pieniazkow, a za jakis czas planowalem zmiane, jednak w tej chwili nie widze zadnego sensu bo po prostu pracuje rewelacyjnie, wentylator prawie sie nie kreci, poziom halasu w okolicach Xthermali :) Moze masz uwalony w nim kontroler obrotow, to byla czesta usterka w chiefach, jeszcze za czasow tych 620W (kumpel ze 3 razy odsylal na gwarancje i po miesiacu mu zwykle padalo to od nowa). Ja nie mam nic temu zasilatorowi do zarzucenia, chwilowo mialem do testow kilka "lepszych" i bardziej polecanych zasilaczy, a ze nie zaobserwowalem roznicy dalem sobie spokoj z wymianka. Pracuje z kreconym Q6600, 9800GTX+ i masa innych rupieli wewnatrz. Noctue daj tak zeby wialo do tylu, do tego doloz cichy wentylator 120mm na tyle. Dokup silikonowe kolki pod wentylatorki, nie ma opcji wpadania w drgania. Do tego kupil bym paczke mat spire, albo kawalek bitumicznej i okleil brzegi boczkow obudowy i inne wieksze odkrecane elementy, nie warto calej wyklejac, dla tago starczy niezbyt duzy kawalek, potnij go tylko na paski kolo 1cm i oklej brzegi, tam gdzie boczki stykaja sie z rama, bedzie mniej wibrowac. Dokup do tego jakis fajny panel, ja polecam to: http://allegro.pl/item599670177_cooler_mas...aerogate_3.html fakt stary i brzydki nieco, ale jesli chodzi o regulacje dla mnie rewelka, dosc maly skok, mozna calkowicie wylaczyc alarm i co najwazniejsze da sie wylaczac wentylatorki calkowicie. Wada jest brak kabli, ale ja i tak robie sam przejsciowki, zwlaszcza ze lacze po kilka wentyli w 1 kanal, a do tego dorabiam sobie kabelki na kakretna dlugosc i zakladam na nie oplot czarny. Te panele z aukcji ten sprzedajacy wystawia co jakis czas, oemy bez kabli, ale wyglada na to ze dorwal je z jakiejs wyprzedazy z serwisu sprzetu przeznaczonego na wymianki, moja mialy fabryczna folie na wyswietlaczu, nie ruszana, stan idealny (mam tez taki panel ktory wieki temu kupilem nowy i mnie jwiecej tak wygladal po wyjeciu z pudelka) Samsung F1, nawet ten 500GB jest dosc przyzwoity, za to obawial bym sie o barracude, nie warczy czasem za bardzo ? Daj jakies fotki budy, tak ze szczegolna uwaga na mocowania wentylkow i dyskow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowson Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 (edytowane) Do tego kupil bym paczke mat spire, albo kawalek bitumicznej i okleil brzegi boczkow obudowy i inne wieksze odkrecane elementy, nie warto calej wyklejac, dla tago starczy niezbyt duzy kawalek, potnij go tylko na paski kolo 1cm i oklej brzegi, tam gdzie boczki stykaja sie z rama, bedzie mniej wibrowac.Zastanawiałem się nad matą ale są poronione ceny wysyłki (albo odbiór osobisty). Spróbuje jeszcze poszukać w sklepach ze sprzętem Audio. Co Ci sie z tym chiefem dzieje ? Ja kupilem taki ponad rok temu, albo lepiej tylko dla tego ze mniej wiecej na niego wystarczylo mi pieniazkow, a za jakis czas planowalem zmiane, jednak w tej chwili nie widze zadnego sensu bo po prostu pracuje rewelacyjnie, wentylator prawie sie nie kreci, poziom halasu w okolicach Xthermali :) Moze masz uwalony w nim kontroler obrotow, to byla czesta usterka w chiefach, jeszcze za czasow tych 620W (kumpel ze 3 razy odsylal na gwarancje i po miesiacu mu zwykle padalo to od nowa). Ja nie mam nic temu zasilatorowi do zarzucenia, chwilowo mialem do testow kilka "lepszych" i bardziej polecanych zasilaczy, a ze nie zaobserwowalem roznicy dalem sobie spokoj z wymianka. Pracuje z kreconym Q6600, 9800GTX+ i masa innych rupieli wewnatrz. Jest stabilny (nawet jak skała) ale trochę głośny dla tego zastanawiam się nad wymianą wentylatora. Jeszcze raz sprawdze czy to on rzeczywiście huczy. Co do wentylatorów 120 mm to NoiseBlocker'y wystarczają aby był mały przeciąg w obudowie. W poniedziałek powinien do mnie dojść Noctua więc zobaczę jak będzie sytuacja z miejscem na bocznym panelu obudowy, ale po przeczytaniu lektury na egiełdzie o wentylacji budy chyba zrezygnuje z 92mm. Paneli do sterowania na razie nie mam w planach poniewż nie będe kręcił nic a i tak Noctua ustawiam na 900 obr. Oczywiście wentyl na procku będzie ustawiony tak jak napisaliście (moja pomyłka) Dysk jest słyszalny tylko jak coś intensywnie czyta (Samsung jest do archiwizacji i normalnie jest wyłączony w BIOSie), gumki przy śrubkach zdaja egzamin i nie ma drgań. Natomiast grafa musi być taka poniewż mam chrapke na kilka ciekawych tytułów (Operation Flashpoin 2 itp) PS:Zdjęcie budy umieszcze jutro Edytowane 15 Kwietnia 2009 przez Sowson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 W zasilacz wystarczy Zephyr, możesz do niego dokupić kontroler jednokanałowy http://www.allegro.pl/item611013615_wentyl...40_8_9_dba.html Barracude wrzuć do SQD / boxa własnej roboty, gdyż IMHO będzie zdecydowanie najgłośniejsza w zestawie, zagłuszy wszystkie wentylatory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowson Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2009 (edytowane) Tak wygląda moja obudowa z zewnątrz, oczywiście to nie Big Tower Na to miast w środku wygląda następująco: Na razie jest bałagan w okablowaniu, czekam na chłodzenie na procesor, będę musiał i tak wymontować płytę główną to się zrobi porządek z kabelkami. Dyski specjalnie są tak szeroko założone, aby był dobry przepływ powietrza z przedniego wentylatora. Jak poprzegrywam rzeczy z dysku ATA który leży na podłodze to wywalę kable ATA i od flopa (brzydki ten szary a i tak nie używam). Pod grafiką znajduje się Creative Sound Blaster Audigy, ale ją przeniosę na sam dół aby był lepszy przepływ powietrza do grafiki. Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez Sowson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante0907 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Jeśli chodzi o dlasze wyciszanie to polecam gąbkę akustyczną albo matę korkową do obudowy(tylko zostaw otwory wentylujące) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowson Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 (edytowane) Jeśli chodzi o dlasze wyciszanie to polecam gąbkę akustyczną albo matę korkową do obudowy(tylko zostaw otwory wentylujące)Trochę czasu minęło, kaska się uzbierała na dalsze wyciszanie. Noctua zamontowana, różnica słyszalna, wydałem swoje, ale jestem bardzo zadowolony. Porządek z kablami i dyskami porobiłem. W związku z tym, że mi grafika padła zmieniam płytę na M3A780GXH/128M (780GX VGA 3xPCI-E DDR3) i Athlona II 245. Grafa idzie do serwisu i nie wiem co mi przyślą ale napewno będzie kłaniać się wymiana chłodzenia. Teraz zabieram się za wyciszanie obudowy i mam pytanko (czytałem wiele opinii, komentarzy), który materiał jest najlepszy: mata bitumiczna wygluszajaca mata akustyczna wygluszająca gąbka akustyczna Be quiet! mata wciszająca Edytowane 17 Lipca 2009 przez Sowson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Powiem tak: sam mam kombinację mata bitumiczna i na to gąbka akustyczna. Rozwiązanie naprawdę dobre i przede wszystkim tańsze w porównaniu z matami od BQ. Bo na całą obudowę zużyłem 3 arkusze maty bitumicznej i dwa gąbki akustycznej, czyli jakieś ~30zł. Czy maty bq będę cichsze o te 70zł? Nie wydaję mi się. Natomiast z cała pewnością mogę odradzić matę akustyczną, bo tłumi najgorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...