Skocz do zawartości
f-lexa

Postulat o zmiane sposobu nadawania "gwiazdek"

Rekomendowane odpowiedzi

Że się wtrącę odnośnie krótkich wpisów typu "Zgadzam się".

Moim skromnym zdaniem nie powinno się takich wypowiedzi tk bardzo szkalować ponieważ nieraz w dyskusji uczestniczą dwie osoby, a trzecia nie chcąc za bardzo się mieszać, bądź nie mając nic rzeczowego do dodania :wink: może jednak wyrazić chęc opowiedzenia się po którejś ze stron, ewentualnie tak samo pomyślał - ale ktoś go uprzedził w wypowiedzi - wtedy napisze: "Zgadzam się z tym". Ponadto jeżeli druga strona dyskusji zauważy że np. pięć osób myśli podobnie jak pierwsza strona to może być dla niego sygnał że być może jednak nie ma racji, itp. itd.

Przykład drugi - fragment wymyślonej dyskusji:

1 - w środę będę miał w końcu tego procka z nowym laminatem

2 - jaki batch?

1 - jeszcze nie wiem

2 - jak będziesz wiedział to daj znać i napisz jak się kręci

1 - OK

Normalna ludzka dyskusja, a nie jakieś tam nabijanie postów - po prostu jeżeli się rozmawia - czasami trzeba użyć krótkich zwrotów czy pojedyń czych słów. Chyba bez sensu byłoby gdyby 1 w ogóle nie odpowiedział 2 lub odpowiedział "Dobra dam znać jak tylko sprawdzę, włożę do kompa, zakręcę... " ...itp, itd... bo kasowarka krótkiego postu by się na forum włączyła

Temat emotikonek

Po to są ażeby je używać. Jeżeli ktoś może pisać eeeeeeeeehh lub kuuuuurde lub o reeeeeety to dlaczego nie można przedstawić graficznie np. jak bardzo ktoś jest zdziwiony 8O 8O 8O 8O 8O albo dać MEGALOLA :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim skromnym zdanie hirarhia jakas powinna byc moze zrobic nie od ilosci postow a od czasu ktorego ktos sie zalogowal i jest uczestnikiem na forum ?? np. rok na forum  6 miechow itp itd co wy na to  ???

Według mnie to najmniej kontrowersyjny sposób ustalania rang. Tylko zastanawiam się po co? Czy dla was naprawde ma takie duże znaczenie, napis pod nickiem (czy jakieś gwiazdki) u osoby która udziela wam pomocy na forum. Dla mnie osobiście nie jest ważne kto jaką ma range, ilość postów, jak długo jest na forum. Istotne jest czy udziela mi pomocy w jakiejś konkretnej sprawie i sposób w jaki to robi.

Mnie taki licznik dodaje animuszu :)

Mnie też

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA!!! Post powyżej to kolejny przykład na to iż mimo tego że nie powiedziałem zbyt dużo to jednak zupełnie zgadzam się z tą opinią i takie jest moje zdanie

Ponadto staję po stronie kolegi yogurcika

Jednak dla innych było by to nabicie licznika

Co innego gdybym napisał:

"W zupełności zgadzam się z kolegą yogurcikiem że mnie też taki licznik dodaje animuszu i werwy i wtedy chce mi się żyć jak mam 1999 postów bo jeszcze jedna moja fachowa wypowiedź i juź będę miał postów 2000. Serce mi wtedy bije radośnie i czuję się jakiś takiś podniecony i lekcje wtedy szybciej odrabiam i w ogóle świat jest taki kolorowy"

To dopiero była by fachowa wypowiedź nie nabijająca licznika :D :D :D

A jaki jest przekaz - porównując obydwie wypowiedzi? TAKI SAM

Więc czasami należy się trochę zastanowić nad tym, iż niekiedy pozory mylą a rzeczy nie są takimi jakimi nam się wydają. Zresztą to wszystko to i tak MATRIX :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

2 - jaki batch?

1 - jeszcze nie wiem

1 - OK

Normalna ludzka dyskusja, a nie jakieś tam nabijanie postów - po prostu jeżeli się rozmawia - czasami trzeba użyć krótkich zwrotów czy pojedyń czych słów. Chyba bez sensu byłoby gdyby 1 w ogóle nie odpowiedział 2 lub odpowiedział "Dobra dam znać jak tylko sprawdzę, włożę do kompa, zakręcę... " ...itp, itd... bo kasowarka krótkiego postu by się na forum włączyła

[...]

OK, ale takie "dyskusje" to naprawde na GG czy inny wynalazek sie nadaje.

Tutaj powinnismy zamieszczac bardziej zwarte i tresciwe info.

Nie denerwuje Cie takie cos ?

Ze trzeba przebrnac przez 3 str (np.) zeby dowiedziec sie ze gostek kupil zamiast T-Breda Palomino i ma z nim problem ?

Mi to przypomina wenezuelski serial , "W krzemowym kregu" czy inny podobny. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie najbardziej wku.....wia jak gostek odpowiada "szukaj już było". Pisze w pierwszym poście jaki mam problem i że szukałem i nie znalazłem, siedzisz człowieku pare godzin i przekopujesz się przez posty, nic nie znajdziesz to w końcu dajesz posta na grupę a tu taki gnom ci pisze "szukaj już było" bo kiedyś był temat podobny i myśli że jak było coś o tym to już tam napisali wszystko.

wg mnie jak ktoś ma napisać SZUKAJ to niech lepiej nic nie pisze a autor takiego pytania domyśli się że jak nikt nie chce mu odpowiedzieć to pewnie było i poszuka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja Ci powiem, ze wcale nie :P bo taki delikwent od razu zarzuci "co jest :?: nikt nie wie :?: ", wiem, bo sam tak robie :] jak napisza, ze bylo to poszukam dokladniej, albo sie na priv zglsoze

Może i masz racje ale i tak mnie to denerwuje, a jak było i gostek chce pomóc to niech poda linka do tego posta jeśli autor postu pisał że szukał i nie znalazł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja Ci powiem, ze wcale nie :P bo taki delikwent od razu zarzuci "co jest :?: nikt nie wie :?: ", wiem, bo sam tak robie :] jak napisza, ze bylo to poszukam dokladniej, albo sie na priv zglsoze

Może i masz racje ale i tak mnie to denerwuje, a jak było i gostek chce pomóc to niech poda linka do tego posta jeśli autor postu pisał że szukał i nie znalazł.

Masz calkowita racje, tylko nie wymagaj tego ode mnie , naprawde nia mam czasu na to wszystko.

Zdaza sie ze pamietam gdzie jest dany temat i zarzuce linkiem, ale to raczej rzadko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady. A wiesz jak denerwuje jak widzisz jak ktos pyta o cos po raz 10 w tym tygodniu albo 3 raz w ten sam dzien? Co z tego ze uzyl wyszukiwarki. Jaka ona jest kazdy wie. Przejrzec ze 2, 3 strony wstecz i sprawdzic czy cos bylo podobne, a nie od razu walic nowy temat i sciemniac ze sie juz szukalo. Bo sa tacy madrale co pisza ze szukali a kurde podobny topic jest na tej samej stronie lub wczesniejszej.

Poza tym nikt nie mowi Ci "juz bylo" jak widzi temat 2 czy 3 raz w przeciagu paru miesiecy. Chyba ze to jest "jak podkrecic, czy lepszy 1700+ czy 2000+" itd itp. przeciez to juz rece opadaja....

Kazdy kufa na latwizne idzie. A wykazac sie to nie ma kto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

2 - jaki batch?

1 - jeszcze nie wiem

1 - OK

[...]

Ze trzeba przebrnac przez 3 str (np.) zeby dowiedziec sie ze gostek kupil zamiast T-Breda Palomino i ma z nim problem ?

Nie sposób się nie zgodzić aczkolwiek to tylko wymyślony i może niezbyt przemyślany fragment rozmowy. Jednakże wiele razy spotykałem podobne wypowiedzi i to nie tylko początkujących uczestników. Poza tym nie przeszkadza mi to bardziej aniżeli wspominane już w kilku topikach przyklejone tematy o tysiącach wypowiedzi na temat i nie na temat. Ja osobiście zrobiłbym tak i rozumiem niektórych userów którzy miast brnąć przez 40 stron np. o 8RDA nie mają pewności czy coś tam znajdą i zakładają nowy topic mając nadzieję że ktoś cierpliwy rzeczowo odpowie im jednym postem.

Druga strona medalu to ta, że na forum przybywa userów i od razu chcą zakładać nowe topiki często bezsensowne a zaawansowanym częstym długotrwałym uczestnikom może to brzydnąć jeżeli po raz setny zobaczą topik: "Hurra kupiłem 8RDAE",a za chwilę "Pomocy, ciągłe zwiechy". Dlatego piszą: "Szukaj, to już było". Lecz są i tacy którzy rzeczowo potrafią jeszcze odpowiedzieć i chwałaim za to że jeszcze cierpliwości im zostało :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wlasnei po to taki temat zostal zalozony i przyklejony zeby delikwent nie zakladal kolejnego! Poswieci na przecztanie godzine i bedzie wszystko wiedzial o tej plycie! Wiecej niz chcial sie dowiedziec zakladajac nowy temat! Przeciez nei musi czytac dokladnie wszystkich odpowiedzi. Lecac pobierznie tez znajdzie sie to czego sie szuka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzoza: 1h to optymistyczne ;) ja jak sobie kupilem radka 9k pro to przez topic o jego podkrecaniu brnalem 2,5h :? a i tak sie musialem pytac....

That's right. Ponadto forum chyba nie jest po to by pisać podręczniki na dany temat. Masz problem - pytaj! Może ktoś ci odpowie, może nie - próbować jednak warto i temat odchodzi w zapomnienie ale nic nie stoi na przeszkodzie ażeby do niego powrócić, prawda? Poza tym tak jak już wspominałem różna jest zasobność wiedzy userów i nie każdy początkujący będzie się orientował np. w temacie drutmoda lub vmoda i nic mu ten cały przyklejony nie da. Moje zdanie jest takie, że łatwiej jest (oczywiście wpierw użuć opcji SZUKAJ) założyć zielony temat "Co to jest drutmod?" niż zapytać o to na 40stej stronie topicu o 8rda. To oczywiście taki tylko przykład. To moje zdanie, ale jestem otwarty na argumenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

2 - jaki batch?

1 - jeszcze nie wiem

1 - OK

[...]

A co powiesz reed o długościach postów w tym temacie już nie wymyślonym:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=41029

a takich jest wiele. Co prawda to Ośla łączka ale to pełnoprawny dział forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad systemem sogow. Juz to widzialem na praru forach i w sumie fajnie to dziala :) odpowiesz gosciowi na problem, a on Ci wystawia soga....

Ta.

Jak mowilem glosowania itp sa bezsensu - nie dosc ze b. trudne technicznie to bylo by jeszcze gorzej czyli cos a la wystaw mi pozytywa za to ze Ci pomoglem ;)

A tak w ogóle to jak: worek sogów do rozrzucania na prawo i lewo czy zaledwie kilka oszczędzanych na "poradę miesiąca"?

Przecież do tego odnosi się to wszystko, co zostało wcześniej w tym topiku napisane. Ktoś na przykład dostawałby soga za poradę, jak zmienić w IE rozmiar czcionki na stronach -- bo przecież lata studiów są potrzebne na rozwikłanie tego zagadnienia. Przy innych problemach z kolei sogi dostawałyby te osoby, które spędzają na forum najwięcej czasu (bo to one zdążyłyby pierwsze odpowiedzieć w jakimś topiku), lub te, które miałyby szczęście trafić z rozwiązaniem (bo może być kilka przyczyn jakiegoś stanu rzeczy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odniosę się do tego co napisali Unix i Yogurcik. Rzeczywiście IMHO jedynym realnym sposobem weryfikacji "jakiejś tam" wiedzy może czas pobytu na forum. Czy myślicie, że ktoś kto jest tu załóżmy 1 czy 1,5 roku pisze dla kaprysu <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły. Owszem są gagatki walące 10 postów na dzień wiadomego typu, ale jest to raczej mniejszość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odniosę się do tego co napisali Unix i Yogurcik. Rzeczywiście IMHO jedynym realnym sposobem weryfikacji "jakiejś tam" wiedzy może czas pobytu na forum. Czy myślicie, że ktoś kto jest tu załóżmy 1 czy 1,5 roku pisze dla kaprysu <font color="#FF0000">[ciach!]</font>ły. Owszem są gagatki walące 10 postów na dzień wiadomego typu, ale jest to raczej mniejszość.

Widuję osoby, które zarejestrowały się rok temu i nadal mają status "początkujący". A co z tymi, które nigdy żadnego posta nie napisały? Część z nich niewątpliwie czyta forum, ale duża liczba zapewne zajrzała tylko parę razy. Więc o jakich rangach tu mowa?

O tym samym pisał ostatnio tanaka. Nie rozumiem Was. :D Przecież ta informacja jest w dacie rejestracji pod awatarem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązanie tego problemu tak czy inaczej bedzie kontrowersyjne, napewno nie zadowoli wszystkich userów, a pisać na temat rozwiązań mozna w nieskończonośc. Napewno po zlikwidowaniu licznika bedzie duży problem z awansami

(myslałem że nie doczytam do końca)

<peace>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno po zlikwidowaniu licznika bedzie duży problem z awansami

XwA, ech, trochę nie na czasie jesteś, bo licznik, o którym tu mowa, został dawno zlikwidowany. W wątku była mowa o randze, która dawniej była widoczna pod nickiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi