xslimakx Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Czesc! Potrzebuje korepetycji z dosu bo mi sie polecen zapomnialo... na jednym dysku sa dwie partycje na pierwszej jest win 98 na drugiej jakies pliki po wlaczeniu kompa pisze INSERT BOOT DISC .... na moj gust "cos" rozpieprzylo tablice partycji jakim poleceniem to odzyskac?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Moze Lol ze mnie, ale jak ja mam takie gupie komunikaty to: probuje wejsc do menu wyboru (wciskajac F8) i tam wybrac rozruch minimalny glebiej sie w cos takiego nie zapetlam tylko ide do kumpla podlanczam dysior i zgrywam co jest format install i jest Ok :D. Po co sie z dosem jebac przeciez to Billa Geya wiec nie moze dzialac poprawnie :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 hehe ale ja nie dochodze do tego momentu z F8 :( wczesniej mam komunikat taki jakbys na dysku nic nie mial zadnego systemu operacyjnego i teraz chodzi o to jak to odzyskac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 wrzuc dyskietke startowa od win98 i wpisz sys a: c: powinno zadzialac :D pozdro 4 @ll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro1 Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Odpal kompa z dyskietki, i sprawdź partycje fdisk'iem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 może nie masz partycji ustawionej jako aktywną.. jak instalowałeś kilka systemó na jednym dysku to może sie coś w MBR namieszało ale nie wygląda na to.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 to znaczy wyglada to tak ze jest tylko win 98 po instalacji jakiegos programu (nie wiem jakiego) komp sie zwiesil i po uruchomieniu go ponownie juz nie chcial wejsc do windocha pisze ze invalid disk ogolnie ze nie ma systemu operacyjnego itp po wejsciu do fdiska nie ma partycji wogole!! wyglada to dosc dziwnie jak usunieto partycje... jak przywrocic info o partycjach?? ogolnie to musial byc jakis wir ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 polecam testdisk'a i radzę nic innego z tym dyskiem nie robić jeżeli chcesz odzyskać dane, a do partycjonowania dobry jest ranish Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^Garth^ Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 odzyskac dane z utraconej partycji mozna za pomoca easy disk recovery albo jakos tak to lecialo , czasem norton utility pomaga ale nie zawsze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Partition Magic, ale on działa z poziomu Windy, więc albo pójdziesz do kumpla i u niego sobie dysk "zreperujesz", albo... zainstalujesz ponownie system i stracisz dane z tej partycjii... :( Aha, polecenia dosu mało ci tu dadzą, chyba, że FDISK, albo checkdiskiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dropsik Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Najlepsze polecenia do DOSu w takich sytuacjach to (ja z takich korzystam): - odpal kompa z dyskietki z obslugą CDROMu - wpisz FROMAT C: /Q/S (q - szybkie formatowanie, s - tworzy dysk systemowy) - f: (litera cdromu) - setup.exe I sztaluje sie windows :) A jeśli już tak o formaciku myślisz, to spróboj zainstalować winde bez formatowania - nie stracisz programów zainstalowanych już Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 dropsik nie wymadzaj sie!! po 1-sze naucz sie czytac (on NIE ma partycji), po 2-gie Format c: /q/s nic tu nie da (format nie dziala, jezeli nie ma partycji + /q nie dziala, jezeli jest na nowo zrobiona partycja). jak nie wiesz, to sie nie odzywaj, prosze cie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tawariszcz_gonciarsky Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 [cut] po wejsciu do fdiska nie ma partycji wogole!! wyglada to dosc dziwnie jak usunieto partycje... jak przywrocic info o partycjach?? ogolnie to musial byc jakis wir ... a przypadkiem nie masz windy 98 OSR2 ? bo całkiem możliwe, że nie widzi partycji tylko dlatego, że odpaliłeś system z dyskietki z FAT16 a na dysku masz FAT32 (nie pamiętam, czy wtedy pod FDISK'iem je widać, ale znając cudowną jego 'funkcjonalność' śmiem wątpić) - najlepiej to podejdź z dyskiem do kogoś i zerknij na dysk spod PQMAGICa albo czegoś pokrewnego... jeśli partycja jest to sys a:, jeśli ni ma to przychylę się do rady ^Garth^'a i spróbuj z 'Easy Recovery' aha - jak już total kaszana wyjdzie, to już raczej u tego znajomego załóż nowe spod PQMAGIC'a bo FDISK IMO to się nadaje tylko do ich usuwania :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 pod fdiskiem powinien widziec partycje, jezeli ma win98se i dyskietke od niego.... chociaz ja widze fat32 z dyskietki w98 1edition :) tak jak mowi poprzednik.... idz do kogos i tam sprawdz czy sa partycje. jezeli nie to kaszana.... najlepiej idz do goscia z w2k/xp bo moze jakims magicznym sposobem zamieniles fat32=> ntfs :P ale w to watpie..... na wszelki wypadek idz do kogos z tymi systemami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 dobra chlopaki dzieki za rady ale juz po wszystkim sformatowalem dysk i zalozylem nowe partycje dziewczyna pogodziala sie ze stracila kilka prac z informatyki... na przyszlosc bedzie robic kopie waznych rzeczy na cd lub dyskietkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...