Skocz do zawartości
xslimakx

korepetycje z dosu potrzebne :(

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

Potrzebuje korepetycji z dosu bo mi sie polecen zapomnialo... na jednym dysku sa dwie partycje na pierwszej jest win 98 na drugiej jakies pliki po wlaczeniu kompa pisze INSERT BOOT DISC .... na moj gust "cos" rozpieprzylo tablice partycji jakim poleceniem to odzyskac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Lol ze mnie, ale jak ja mam takie gupie komunikaty to:

probuje wejsc do menu wyboru (wciskajac F8) i tam wybrac rozruch minimalny

glebiej sie w cos takiego nie zapetlam tylko ide do kumpla podlanczam dysior i zgrywam co jest format install i jest Ok :D. Po co sie z dosem jebac przeciez to Billa Geya wiec nie moze dzialac poprawnie :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy wyglada to tak ze jest tylko win 98 po instalacji jakiegos programu (nie wiem jakiego) komp sie zwiesil i po uruchomieniu go ponownie juz nie chcial wejsc do windocha pisze ze invalid disk ogolnie ze nie ma systemu operacyjnego itp po wejsciu do fdiska nie ma partycji wogole!! wyglada to dosc dziwnie jak usunieto partycje... jak przywrocic info o partycjach?? ogolnie to musial byc jakis wir ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Partition Magic, ale on działa z poziomu Windy, więc albo pójdziesz do kumpla i u niego sobie dysk "zreperujesz", albo... zainstalujesz ponownie system i stracisz dane z tej partycjii... :(

Aha, polecenia dosu mało ci tu dadzą, chyba, że FDISK, albo checkdiskiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze polecenia do DOSu w takich sytuacjach to (ja z takich korzystam):

- odpal kompa z dyskietki z obslugą CDROMu

- wpisz FROMAT C: /Q/S (q - szybkie formatowanie, s - tworzy dysk systemowy)

- f: (litera cdromu)

- setup.exe

I sztaluje sie windows :)

A jeśli już tak o formaciku myślisz, to spróboj zainstalować winde bez formatowania - nie stracisz programów zainstalowanych już

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dropsik nie wymadzaj sie!! po 1-sze naucz sie czytac (on NIE ma partycji), po 2-gie Format c: /q/s nic tu nie da (format nie dziala, jezeli nie ma partycji + /q nie dziala, jezeli jest na nowo zrobiona partycja).

jak nie wiesz, to sie nie odzywaj, prosze cie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[cut] po wejsciu do fdiska nie ma partycji wogole!! wyglada to dosc dziwnie jak usunieto partycje... jak przywrocic info o partycjach?? ogolnie to musial byc jakis wir ...

a przypadkiem nie masz windy 98 OSR2 ?

bo całkiem możliwe, że nie widzi partycji tylko dlatego, że odpaliłeś system z dyskietki z FAT16 a na dysku masz FAT32 (nie pamiętam, czy wtedy pod FDISK'iem je widać, ale znając cudowną jego 'funkcjonalność' śmiem wątpić) - najlepiej to podejdź z dyskiem do kogoś i zerknij na dysk spod PQMAGICa albo czegoś pokrewnego...

jeśli partycja jest to sys a:, jeśli ni ma to przychylę się do rady ^Garth^'a i spróbuj z 'Easy Recovery'

aha - jak już total kaszana wyjdzie, to już raczej u tego znajomego załóż nowe spod PQMAGIC'a bo FDISK IMO to się nadaje tylko do ich usuwania :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod fdiskiem powinien widziec partycje, jezeli ma win98se i dyskietke od niego.... chociaz ja widze fat32 z dyskietki w98 1edition :)

tak jak mowi poprzednik.... idz do kogos i tam sprawdz czy sa partycje. jezeli nie to kaszana.... najlepiej idz do goscia z w2k/xp bo moze jakims magicznym sposobem zamieniles fat32=> ntfs :P ale w to watpie..... na wszelki wypadek idz do kogos z tymi systemami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi