Skocz do zawartości
Michuya

Rozwalony Napęd (chyba)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiedziałem w jakim miejscu założyć temat, więc dodałem go tu. Problem polega na ty, że od wczoraj mój napęd nie odtwarza mi płyt. Tzn. kupiłem wczoraj Crysisa Warheada i zainstalowałem. gdy wyjąłem płyte i włożyłem to już mi jej nie odtworzyło. Próbowałem także zainstalować drugą płyte, żebym grał na Multiplayerze i też nie pokazywało jej w Moim komputerze. Nawet płyty od Gta mi nie pokazuje (a do tej pory cały czas działała). Dodam, że gdy włoże płyte do napędu to w dodatku mi wyje jakby co sekunde albo troche dłużej. Nie jest to taki pisk tylko takim niższym tonem. Nie wiem jak to opisać, ale prosze o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Nie ten dział - temat powinien być tu

Co do problemu: zobacz czy odpala instalka windy lub jakiekolwiek inne bootowalne CD/DVD - jeśli nie to napęd "się uszkodził" - gwara, śmietnik, ewentualnie mało opłacalna naprawa. W bardzo optymistycznej wersji - czyszczenie lasera.

Jeśli płyty bootowalne normalnie startują, to sądząc po "historii choroby" winny będzie safe disk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbowałem odtworzyć inna płyte i też nie czyta. Ale jedno mnie zaciekawiło. Żadnej płyty mi nie czyta oprócz czystej Dvd-rw. Może mi tylko czyste płyty odtwarza? Może być coś takiego? Odinstalowałem gre, bo myslalem ze to wina gry, bo od tamtego czasu mam cos rozwalone i dalej ten sam problem.

edit: Prosze o przeniesienie tematu.

Edytowane przez Michuya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

ehh, stracę trochę czasu:

płytę do czyszczenia lasera możesz sobie wsadzić ... do pudełka i odłożyć na półkę (a w ogóle najlepiej ją opchnąć)

Chodziło o płytę bootowalną, ponieważ podczas jej rozruchu nie działa żaden soft związany z systemem operacyjnym. Fakt że system widzi czyste płyty RW może świadczyć że to nie jest wina napędu.

Masz gwarę na całego kompa? - fajnie, jesteś uratowany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Sorki, że zapytam, ale jaka to płyta bootowalna?

Ke? podejrzewam, że niestety to pytanie jest na poważnie... :lol:

...ehmmm, więc jest to taka płyta która potrafi odpalić kompa nawet gdy nie ma dysku twardego -> płyta instalacyjna systemu operacyjnego, wszelkiej maści LiveCD, Hiren's Boot CD itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi