Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Ostatnio nosze sie z zamiarem kupna budy Chieftec'a z serii Dragon, a jako ze mam kilka wolnych wentylow 80x80 na zbyciu to chcialbym je wcisnac tam gdzie jest miejsce w Chieftec'ach. I teraz pytanie, jak wsadze wentyl (albo dwa) z przodu to czy powietrze przy przelatywaniu przez te szpary nie bedzie swiszczalo (wentyl na 5 lub 7V)? I jak ma sie chlodzenie, gdy naraz chodza ten wentyl ktory jest standardowo w kolorowych budach + 1 wciagajacy z przodu + 1 (lub 2) wyciagajacy z tylu. Teoretycznie wydaje mi sie ze bedzie lekko zaklocony obieg powietrza, bo powietrze wciagane z przodu i te nawiewane z boku beda sie "zderzac". Jednak w jednej recenzji Chieftec'a bylo napisane, ze wszystkie 3 wentyle naraz (w takim ulozeniu jak podalem) daja najlepszy skutek. Czyzby wiec ta teoria ze zderzaniem nie byla prawdziwa? :) I na jakiej dokladnie wysokosci jest ten wentylator z boku? Bo tak ciezko troche osadzic, ale wydaje mi sie ze lekko pod karta grafiki. Ja mam u siebie idealnie na wysokosci proca i dalo to ok 4-6 stopni mniej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 No cóż ja mam 3 wentyle z przodu i na 12V (2300rpm) jest normalnie niezły szum ale już na 5V są praktycznie niesłyszalne. A co do tego obiegu powietrza to faktycznie jest zakłócony jednak i tak temp będzie mniejsza bo na procesor wieje świerze powietrze z otoczenia. Mi się wydaje że ten wentyl jest gdzieś tak w połowie między grafą a prockiem ale może niech lepiej wypowie się ktoś kto ma taką budę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 27 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2003 ten standardowy wentyl jest praktycznie idealni nad agp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...