Skocz do zawartości
Gość

Chieftec

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio nosze sie z zamiarem kupna budy Chieftec'a z serii Dragon, a jako ze mam kilka wolnych wentylow 80x80 na zbyciu to chcialbym je wcisnac tam gdzie jest miejsce w Chieftec'ach.

I teraz pytanie, jak wsadze wentyl (albo dwa) z przodu to czy powietrze przy przelatywaniu przez te szpary nie bedzie swiszczalo (wentyl na 5 lub 7V)?

I jak ma sie chlodzenie, gdy naraz chodza ten wentyl ktory jest standardowo w kolorowych budach + 1 wciagajacy z przodu + 1 (lub 2) wyciagajacy z tylu. Teoretycznie wydaje mi sie ze bedzie lekko zaklocony obieg powietrza, bo powietrze wciagane z przodu i te nawiewane z boku beda sie "zderzac". Jednak w jednej recenzji Chieftec'a bylo napisane, ze wszystkie 3 wentyle naraz (w takim ulozeniu jak podalem) daja najlepszy skutek. Czyzby wiec ta teoria ze zderzaniem nie byla prawdziwa? :)

I na jakiej dokladnie wysokosci jest ten wentylator z boku? Bo tak ciezko troche osadzic, ale wydaje mi sie ze lekko pod karta grafiki.

Ja mam u siebie idealnie na wysokosci proca i dalo to ok 4-6 stopni mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż ja mam 3 wentyle z przodu i na 12V (2300rpm) jest normalnie niezły szum ale już na 5V są praktycznie niesłyszalne.

A co do tego obiegu powietrza to faktycznie jest zakłócony jednak i tak temp będzie mniejsza bo na procesor wieje świerze powietrze z otoczenia. Mi się wydaje że ten wentyl jest gdzieś tak w połowie między grafą a prockiem ale może niech lepiej wypowie się ktoś kto ma taką budę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...