Skocz do zawartości
fuxmen

test nagrzewnicy jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Starsznie komplikujesze sobie zycie. Sprawdz jak testowali sprzety na Radiator Heat Dissipation. Moim zdaniem jesli chcesz porownac pare modeli chlodnic, ktore bedziesz mial u siebie w domu to po prostu podlacz je do swojego sprzetu i zmierz temp. wody oraz powietrza na wlocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Najlepsza bylaby z miedzi.

:arrow: Pojemnosc takiej (dobrze jakby bylo ok. 200-300 ml)

:arrow: konstrukcja o rownolegle ulozone plaskowniki

:arrow: wloty zawsze da sie zmienic :)

:arrow: male opory dla wody

:arrow: male opory dla powietrza

:arrow: wymiary takie, jakie ci pasuja

Ja dorwalem ostatnio model od Zuka (39x13.5x7 cm :twisted: ) i teraz poluje jesczcze na cos nieduzego. Znalazlem fajna kadetopodobna.

BTW mozesz polowac na kadeta. Fotki byly na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za tą listę napewno skorzystam, bałem się że po tym pytaniu wpadnie reed albo ko i zamknie ale widzę że są tutaj jeszcze tacu użytkownicy jak ja tzn lubią odpowiadać na coś co już gdzieś może było

dzięki

jak coś znajdę i kupię to się podzielę wrażeniami

a ta od żuka dobra by była licząc mojego proca i grafikę albo jakaś od poloneza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zuk jest EXTREME. Gosc ma taka z sklepie - uzywana - ale chce za nia 120 PLN :( Zastanawiam sie. Na to daj shrouda i 2 wiatraki 120.

Na oko trudno powiedziec, ale powinna styknac.

Mam obecnie miedziana duza i mam ponizej 3C powyzej otocznia na 70W procesorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukas20:

Ja znalazłem w sklepie nagrzewnice od NYSY. Około 40x14x8. Płaskowniki, miedź, dosyć rzadkie ma finy, nie pamiętam dokładnie ale rozmieszczenie ich to coś około 5mm (nie dam głowy). Lekko przyśniedziała ale nie używana. Nówka za 85zł. Myślisz że się opłaca :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by chyba było z jakiegoś rozbitego auta gdzieś na szrocie (chyba najtaniej). Na złomie może się trafić jakaś nieszczelana :( . A w sklepie nówka jest cycuś glancuś tylko że to wychodzi najdrożej. A możesz też jeszcze popytać o nagrzewnice w punktach naprawywymiany chłodnic, czasami można trafić ładną sztuke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dokładnie ale na chłopski rozum to na szrocie masz jakieś w miare możliwe jeszcze do użycia części, a na złomieno to wiadomo- mają złom :)

A co do cen na szrocie z tego co wyczytałem na forum to 15-40zł za nagrzewnice. w sklepach ceny są naprawde rózne. Np słynna KADETÓWKA 220zł i wypas 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tzn obgulac czy z miedzi a jak rozpoznać czy "konstrikcja z równolegle ułożonych płaskowników" wiesz nie chcę kichy kuupić bo mi to wcale nie potrzebne a wc to nowy temat dla mnie

widzę ze ty masz kupną chłodnicę by mate ale mi szkoda tyle kasy na chłodnicę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja za swoją kadetówke zapłaciłem 60zł na giełdzie jako że była niemiecka jak to koleś ttłumaczył a niemcy nei jeśżdża na wodzie.. wiec nie miała syfu.. płukałem ją 5 minut i po wszystkim... czystą wodą...

a jeśli chodzi o pompowanie wrzątku to nie polecam pompka może sie zbuntować :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam troszke inne pytanie czy sa nagrzewnice zrbobine z mosiądzu.? Bo mój starszy powiedzial mi dzisaj ze w pracy ma nagrzewnice która jest z mosadzu. Kurcze troche pozno sie dowiedzialem bo sie okazalo ze mieli kupe nagrzewnic z miedzi ale razem z kumplami gdzies je sprzedali jak bym wiedzial wczesniej to bym mial nagrzewnice za friko, no a tej jednej nie sprzedali bo koles powiedział ze jest mosięzna a takich nie biora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi