Addeek Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Nie jestem takim lamerem za jakiego mnie uwazacie. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, mianowicie nie do konca wiem co to jest RAID. Wiem, ze jest jakies 0, 0+1, 1, ale o co w tym chodzi to nie mam pojecia. Prosze o pomoc !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Definicja z encyklopedia.onet.pl: "RAID, tablica dysków (angielskie Redundant Array of Independent (Inexpensive) Disks), nadmiarowa tablica niezależnych (tanich) dysków przyśpieszająca działanie dysków i zwiększająca ich niezawodność. Stosuje się różne techniki RAID: odbicie lustrzane (mirroring), inaczej – tworzenie cienia (shadowing), czyli utrzymywanie kopii każdego dysku, co powoduje zmniejszenie o połowę liczby zamówień do każdego dysku i dwukrotne zwiększenie szybkości czytania. Wzrasta też niezawodność za cenę dwukrotnego zapisywania danych. Technika przeplatania bloków parzystości (block interleaved parity) wymaga mniej nadmiarowości, umożliwiając w przypadku uszkodzenia bloku dyskowego obliczenie jego zawartości na podstawie innych bloków danych oraz dodatkowo zapamiętywanego bloku parzystości - awaria jednego dysku nie powoduje utraty danych. Szybkość systemu RAID z kontrolą parzystości wynika z połączenia wielu dysków i ich sterowników, jednak operacje pisania są bardziej złożone, gdyż uaktualnienie dowolnego podbloku wymaga ponownego obliczenia i zapisania bloku parzystości. Technika paskowania dysku jest też odmianą RAID." Inaczej mówiąc to dzięki RAID możesz połączyć 2 dyski w jeden. Można to zrobić w kilku trybach(od tego są te numerki 0, 0+1 ,1) : 0 - naprzemienne zapisywanie danych na dwóch dyskach (zwiększa szybkość)(nazywa się to striping) 1 - zapisywanie danych na obu dyskach(zwiększa bezpieczeństwo -masz wszystko na 2 dyskach)(nazywa się to mirroring) 0 + 1 - stosowany przy 4 dyskach, połączenie 0 i 1, dane zapisywane są szybciej na 2 dyskach, zaś na 2 pozostałych zapisywany jest obraz tych pierwszych(yyyyyyyy jasne co ?? :lol: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Addeek Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Jasne jak słońce Czy można nie używać tej opcji, np mając jeden dysk ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Kontroler RAID ma tę zaletę, że masz dwa dodatkowe miejsca na dyski :), a tryby 0, 1, 0+1 nie muszą być włączone. Czyli możesz mieć podłączony np. CD i DVD do osobnych gniazd + jeden dysk na RAID. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Addeek Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 ok. Ale ja bede mial 2 dyski uruchomione w trybie 0, to jak beda widoczne partycje, jezeli na jedny dysku mam 2 partycje i na drugim tak samo ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Niestety nigdy w życiu nie kożystałem z RAID, bo nie miałem potrzeby. Może ktoś inny wie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Cytat ok. Ale ja bede mial 2 dyski uruchomione w trybie 0, to jak beda widoczne partycje, jezeli na jedny dysku mam 2 partycje i na drugim tak samo ???? W momencie uruchomienia Raid 0, kontroler kasuje wszystkie istniejace partycje. Po czym musisz np. fdsik'iem stworzyc na nowo tyle ile ci potrzeba. Wtedy dwa dyski chodza jako jeden - ale za to szybszy. Oczywiscie najpierw musisz wszystkie dane przeniesc, zanim polaczysz dyski :!: zeby ich nie stracic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Cytat ok. Ale ja bede mial 2 dyski uruchomione w trybie 0, to jak beda widoczne partycje, jezeli na jedny dysku mam 2 partycje i na drugim tak samo ????Z tego co pamiętam to musisz mieć dwa jednakowe dyski. Wtedy w setupie raida tworzysz macież a dyski zostają odpowiednio sformatowane i będzie on widzany jako jeden duży dysk, później możesz taki dysk podzielić na partycje jakimś programem. PS. Nie jestem pewny czy czegoś nie pokręciłem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...