Skocz do zawartości
Polonium

Pierwszy Projekt "toxic Mod"

Rekomendowane odpowiedzi

No więc wreszcie się przemogłem :damage_wall: i wziąłem się za przeróbkę mojej budy stylu "A skąd ona się tu wzięła".

No więc z początku miałem kilka pomysłów na mod, ale po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku że ów toksyczny mod będzie najlepszy.

Na początek pokaże mniej więcej jak moja "obudowa" wygląda teraz.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

A to zakupiłem specjalnie do moda.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Bok już zdążyłem wyciąć.

Dołączona grafika (Z okrągłościami nie dało rady przez wywiew na procu :/)

Standardowo dojdzie jeszcze uszczelka na wycięte części, pleksa (o ile uda mi się jakąś zdobyć), neonki i malowanie.

P.S. Proszę o poważną krytykę i przypominam. To mój pierwszy mod więc wiem że nie będzie on taki piękny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Neonki - nie katody lub diody - tak

Sorki. Chodziło mi o katody.

zdradź trochę szczegółów: jaka tematyka itp. itd.

No więc tematyka to będzie jak nazwa wskazuję toksyczność. Po prawej stronie obudowy dojdzie wygrawerowana trupia czaszka ze skrzyżowanymi kośćmi pod nią. Z góry mam zamiar umieścić wentylator, a wlot do niego będzie wyglądał jak kurek od beczki (jeśli mi wyjdzie). Kolorystyka będzie raczej w ciemnych barwach. 'Jadowity" zielony i czarny (lub inny ciemny kolor). Co jeszcze z tego wyjdzie się zobaczy w trakcie prac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Standardowo dojdzie jeszcze uszczelka na wycięte części, pleksa (o ile uda mi się jakąś zdobyć), neonki i malowanie.

Wedlug mnie uszczelka miedzy blache a pleksi wyglada wiejsko :lol: Lepiej dac od tylu i np ladnie przynitowac ;)

Ale to Twoj projekt i zrobisz jak chcesz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też bym wolał bez uszczelki, ale z powodu tego, że to mój pierwszy mod (więc też pierwsze cięcie) to krawędzie wyszły trochę krzywo. Uszczelka by to ukryła. Ostatecznie gadałem z ojcem, i wpadł on na pomysł żeby po postu zakupić małe wężyki/rurki i je ponacinać. Potem będzie je można wsunąć na blachę. A że będą one trochę bardziej mobilne (mam przynajmniej taką nadzieję) to wtedy je też pomaluję na rdzawy kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki pomysł na szybko.

Aby naprawdę jakoś fajnie to wyszło to proponuje kupić farbę UV zieloną i polać nią z góry boki obudowy. Farba słynie na dół tworzą fajne smugi i ciekawy efekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki pomysł na szybko.

Aby naprawdę jakoś fajnie to wyszło to proponuje kupić farbę UV zieloną i polać nią z góry boki obudowy. Farba słynie na dół tworzą fajne smugi i ciekawy efekt

lecz z drugiej strony to bezsensu malować obudowę z zewnątrz farbą UV

bo nie ma jej jak podświetlić, chyba ze będziesz miał skierowaną jakaś lampę UV na nią to spoko

ja popełniłem już taki błąd :lol2: ale co tam

dodam ze farba UV kosztuje troszkę więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw zamierzałem kupić zestaw katod (dwie pod jeden przełącznik) i włożyć to do środka (na bok i z dołu), ale po tym co powiedział mi Ghost doszedłem do wniosku że jedną katodę dam do środka a drugą na bok szafki. Więc nie będzie tam problemu z oświetleniem. Co prawda zastanawiałem się jeszcze nad czymś w stylu zawiasów z tyłu (lub z przodu). Co o tym sądzicie?

Co do kosztów jakoś sobie poradzę. W najgorszym wypadku pójdę i weekendami będę w Carrefourze robił :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doszedłem do wniosku że jedną katodę dam do środka a drugą na bok szafki. Więc nie będzie tam problemu z oświetleniem.

będziesz musiał pomyśleć jak wyprowadzić katodę na zewnątrz

przymocujesz ją na bok szafki a będziesz chciał kompa wyciągnąć i co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc "przymocuję" chodziło mi nie o doklejenie/dokręcenie jej do szafki, ale np umieszczenie jej na haczykach. Dzięki temu nie będzie dużo problemów z umieszczeniem jej na szafce a i przy wyciąganiu kompa też się nie namęczę.

P.S. Mały Update'cik. Kupiłem już wężyki na krawędzie. Jutro, lub dziś wieczorkiem będę je odmierzał i wycinał.

Dołączona grafika

P.S.2 Pytanie natury estetycznej. Jak myślicie? Która katoda będzie najlepsza do środka? Zielona czy czerwona?

Edytowane przez Polonium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie to szukam sklepu gdzie będę mógł pokupować farby UV, katody itp. Poza tym, wężyki już odmierzone i dziś się będę brał za wycinanie koła na górze i będę musiał przeszukać piwnicę. Może znajdę jakieś kolanko czy coś to je ładnie obrobię i przymocuję na górze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi