Paladin79 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Czy ktoś miał do czynienia z tym modelem? Ciekaw jestem jaka jest faktyczna wydajność tego procesora 1,2 GHz? Czy wystarczy do zastosowań biurowych i multimedialnych (amatorska obróbka zdjęć, odtwarzanie DivX, przeglądanie stron, Office)? Próbowałem wybrać coś sensownego w cenie do 4300 i Dell XPS M1330 odpadł z uwagi na niewygodną klawiaturę, MSI za hałas pracy, Toshiba U400-15O w sumie była ok, a także Lenovo U330. Z tym że ten X300 jakoś przekonuje mnie matową matrycą, szybkim dyskiem SSD oraz lekką wagą. Co sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 X300 to maszyna do pisania, której głównym zadaniem jest bycie możliwie mobilnym i energooszczędnym, zdecydowanie nie jest to komputer do multimediów, ale do pracy w terenie (vide matowa matryca) U330 praktycznie nie ma wad o ile nie przeszkadza Ci błyszcząca pokrywa. Jest szybki, lekki, a dzięki mozliwości wyboru grafy (radek vs integra) sam decydujesz czy priorytetowa jest wydajność czy czas pracy na baterii. Jeśli komputer ma być do internetu czy prostych zadań typu word/excel, a jednocześnie bedziesz na nim pracował w tewrenie to X300 sie sprawdzi. Jeśli wymagasz od laptopa więcej szedłbym w stronę U330 pomimo, że w słoneczne dni będzie to raczej lusterko za 4k pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paladin79 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 Trudno powiedzieć jednoznacznie że potrzebuję tylko maszyny do pisania w terenie. Dużo czasu siedzę na lapku w biurze, a na słońcu praktycznie mało co pracuję. Chcę się przesiąść z wysłużonej Tecry na coś mniejszego ale z tak samo wygodną klawiaturą (dużo piszę), więc zostaje mi wybór między marką Toshiba a Lenovo. U330 jest prawie idealny bowiem gumowe zabezpieczenia ekranu są dokładnie pod nadgarstkiem a nie jak w innych lapkach na obrzeżach matrycy. Ale nobody's perfect :) Trochę mnie natomiast martwi w U330 Windows Vista Premium, X300 ma Business z możliwością downgrade'u do XP. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 XP sie przydaje kiedy używasz portów szeregowych w lapku wraz ze specjalistycznym softem czy rozmaitymi kontrolerami. Przy bardziej przyziemnych zastosowaniach Vista radzi sobie analogicznie. Tymbardziej, że MS już oficjalnie kończy ze wspieraniem XP (aktualizacje itd.) co jednak jest problemem. kwestia klawiatury jest bardzo delikatnym tematem, bo jednak każdy z nas ma nieco inne łapki i przyzwyczajenia. Musiałbyś namacalnie porównac, który klawikort Ci bardziej odpowiada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paladin79 Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2009 No właśnie w Toshibach i Lenovo pasuje jak najbardziej. W Dellu XPS M1330 odrzuciło mnie na kilometr, a szkoda bo fajny laptop. U330 wydaje się również ciekawym modelem, ale rzadko spotykanym na forach i w recenzjach. Chyba mało popularny sprzęt, co może dziwić skoro ma tak świetne wyposażenie. Generalnie szukam czegoś lekkiego, wydajnego, najlepiej LEDowego i długopracującego na baterii. Gdyby nie ten dziwny procek w X300 (SL7100 1,2 GHz) to nie zastanawiałbym się ani sekundy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Hmm... zdumiałes mnie okrutnie tą niechęcią do klawiatury w XPS 1330 - mam Inspirona 1318 = (praktycznie ta sama obudowa, tylko że klawiatura jest czarna) i uważam ją za wręcz idealną... cóż, zdecydowanie każdy ma swój gust :) Co do innych modeli : ten U330 faktycznie ciekawie wygląda. Jeśli się na niego zdecydujesz, to może skrobniesz jakąś recenzję? Jeśli chciałbyś iść w mobilność ponad wszystko, to zawsze jest jeszcze X200 - ale tu procesor też jest słabszy Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 U330 - http://chato.pl/2008/10/13/lenovo-ideapad-u330/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paladin79 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2009 Hmm... zdumiałes mnie okrutnie tą niechęcią do klawiatury w XPS 1330 - mam Inspirona 1318 = (praktycznie ta sama obudowa, tylko że klawiatura jest czarna) i uważam ją za wręcz idealną... cóż, zdecydowanie każdy ma swój gust :) Co do innych modeli : ten U330 faktycznie ciekawie wygląda. Jeśli się na niego zdecydujesz, to może skrobniesz jakąś recenzję? Jeśli chciałbyś iść w mobilność ponad wszystko, to zawsze jest jeszcze X200 - ale tu procesor też jest słabszy Pozdrawiam Próbowałem coś napisać sobie na XPS M1330 i paluchy mi zahaczały o sąsiednie klawisze. Poza tym nie mogłem się przyzwyczaić do tej metalicznej powłoki na klawiszach. Tak więc Della sobie odpuściłem (a miałem go przez tydzień). Co do X200 - super, ale jest droższy. Recenzję na chato.pl o U3330 czytałem i własnie w komentarzach jest post autora, że znalazł kilka mankamentów i niedługo będzie aktualizował tekst recenzji. Mam nadzieję że na dniach :)!!!! Mnie w U330 drażni ta lakierowana obudowa, bo podatna na zadrapania i rysy. No ale albo albo, bo jak widzę nie robi się już normalnych notebooków tylko cuda na kiju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...