Skocz do zawartości
remi83

Problem Z Zasilaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj normalnie wyłączyłem komputer (guzikiem na obudowie) u poszedłem spać. Dziś rano komputer nie daje się włączyć. Nie daje żadnych oznak... myślę sobie na pewno problem z zasilaniem. Otworzyłem bude sprawdziłem wszystkie kable i niby wszystko OK. Podłączyłem na chwile stary zasilacz chieftec komp startuje.

Zasilacz to Be quaiet 500W właśnie skończyła sie gwarancja :(

Co ciekawe mam płytę Asus P5B-e i na zasulaczu Be quaiet dioda koło baterii miga cały czas a po podłączeniu starego chieftec dioda pali sie ciągłym światłem.

Z ciekawości rozkręciłem zasilacz i na pierwszy rzut oka jest wszystko OK

Macie jakieś pomysły co sie mogło stać z tym zasilaczem? Chodził i nagle zdechł ? Kurde to nie było byle co dałem 2 lata temu 400zł za nie go :(

Możliwe żeby zasilacz tak po prostu zdechł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczoraj normalnie wyłączyłem komputer (guzikiem na obudowie)

Eee, a myślałem że w obecnych czasach komputer wyłącza się poleceniem z poziomu systemu operacyjnego?

Noo w każdym razie zasilacz poległ. Jeśli nie jesteś elektronikiem to nie wyczaisz raczej co jest uszkodzone. Optycznie możesz zajrzeć czy nic nie jest okopcone/nie wydziela dziwnego zapachu... np rezystory, czy wszystkie kondensatory są ok i nie wywaliło elektrolitu, czy płytka nie jest nigdzie przypalona... mogło wywalić też bezpiecznik. Zasilacz daje jakiekolwiek napiecia po power on? Odpal go na sucho obciążając czymkolwiek i sprawdź woltaż na +12, +5 i +3,3.... tak to trudno coś powiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz nie daje żadnych oznak życia (sprawdzałem go na 2 innych komputerach) po podłączeniu go do płyty głównej zaczyna migać lampka na płycie a powinna sie palić ciągłym światłem

zasilacz w środku wygląda jak nowy nic nie jest przypalone ani osmolone

jeśli wyskoczył bezpiecznik można go wymienić?

pilnie potrzebuję kompa a żal mi trochę wydawać 400zł na nowy :( chyba kupie zasiłke tej samej firmy bo byłem bardzo zadowolony ale mialem pecha chyba ze wy cos polecicie? zależy mi na ciszy moc min 500W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz nie daje żadnych oznak życia (sprawdzałem go na 2 innych komputerach) po podłączeniu go do płyty głównej zaczyna migać lampka na płycie a powinna sie palić ciągłym światłem

zasilacz w środku wygląda jak nowy nic nie jest przypalone ani osmolone

jeśli wyskoczył bezpiecznik można go wymienić?

pilnie potrzebuję kompa a żal mi trochę wydawać 400zł na nowy :( chyba kupie zasiłke tej samej firmy bo byłem bardzo zadowolony ale mialem pecha chyba ze wy cos polecicie? zależy mi na ciszy moc min 500W

Sprawdź miernikiem napięcia na poszczególnych liniach po uruchomieniu, czy są jakiekolwiek

Bezpiecznik hmmm to trzeba by przelutować, normalnie nie są wymienialne

Zresztą elektronikiem nie jestem i zasilacza nigdy nie naprawiałem, pytaj na elektroda.pl to może coś ogarniesz

Ale nie są to standardowe elementy które można kupić w sklepie, nie ma też pewnosci że zasilator naprawisz, mogło się ujarać wiele rzeczy, nawet jeśli tego nie widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, to ten z podpisu? Do niego to 350W starczy...

Sprzęt już dawno jest inny :P

CoreDuo e4300 (3000MHz)

Asus P5B-e

Ge force 8800gts 320

Geil 2x 1GB

2x HDD

X-fi Creative

Dvd

O BQ staram się już zapomnieć ( myślę aby spróbować go dać do naprawy wiecie może gdzie w Poznaniu jest jakiś serwis?)

Chciałem kupić znowu BQ ale w Poznaniu jest problem z dostępnością a mi zależy na czasie i wybrałem Corsair CMPSU-550VXEU - 550W ewentualnie Tagan TG600-U33II SuperRock który według was będzie lepszym wyborem? jak z ciszą w tych zasilaczach myślicie ze będzie porównywalna do BQ ?

aha możliwe że pod koniec roku będę zmieniał sprzęt na coś lepszego np core I7 + jedna kata graficzna (najbardziej opłacalną w tym czasie ) myślicie ze moc tych zasilaczy wystarczy aby uciągnąć taki zestaw? nie chciał bym za pół roku zmieniać znowu zasilacza

Edytowane przez remi83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi