Skocz do zawartości
kicur

Z-10 - Czy Mogę Podłączyć Zwykłym Kablem Audio?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - jak w temacie.

Wyrzucam Creativy 5.1 (T6100 czy jakoś tak) i chcę PORZĄDNY zestaw stereo. Najlepiej, żeby jeszcze jak najmniej prądu zużywał w stanie SPOCZYNKU (tzn. np. jak komputer jest w stanie wstrzymania): ww. głośniki Creativa żrą wtedy jakieś 40W, nic nie robiąc :(

No i generalnie, aby grały przyzwoicie - w gry nie gram. Ale muzy lubię posłuchać.

Poza tym - przez USB to co on robi ten Z-10: ma jakąś własną kartę dźwiękową? Czy przesyła do jakiejś swojej "wirtualnej" dźwięk z posiadanej karty? Pytam, bo kartę mam nie jakąś szajsowną integrę tylko Audigy2 (wiem: są lepsze) i nie chcę z niej rezygnować?

Generalnie wolę spytać kogoś znającego temat (produkt), bo parę stówek uwalić też nie chcę... :blink: :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, łykasz podłączasz przez USB sprzedajesz Audigy, cieszysz się fajnymi głośniczkami o świetnym wyglądzie i wbrew pozorom nie są takie malutkie jak się na zdjęciach wydają :) no i gra to naprawdę nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, czy da się jednocześnie puścić same dane do wyświetlacza przez USB, a dźwięk analogowo z karty...

Nie sprzedawaj Audigy póki nie kupisz Logów, zawsze będziesz mógł przetestować jaki sposób połączenia jest dla Ciebie lepszy.

Anyway - gdzieś czytałem, że Z-10 jednak grają lepiej przez USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, czy da się jednocześnie puścić same dane do wyświetlacza przez USB, a dźwięk analogowo z karty...

Nie sprzedawaj Audigy póki nie kupisz Logów, zawsze będziesz mógł przetestować jaki sposób połączenia jest dla Ciebie lepszy.

Anyway - gdzieś czytałem, że Z-10 jednak grają lepiej przez USB.

Ale grają lepiej na USB w porównaniu Z CZYM? Bo z integrą, to wiem i wierzę.

Ale czy grają lepiej - lub RÓWNIE dobrze - jak Audigy2? Czy z taką kartą (lub analogiczną) ktoś porównywał?

Bo jak grają lepiej, to wywalę Audigy2, ale jakoś ciężko mi uwierzyć, sam nie wiem...

P.S. T6060 a nie T6100 mam/miałem :)

Edytowane przez kicur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale grają lepiej na USB w porównaniu Z CZYM? Bo z integrą, to wiem i wierzę.

Ale czy grają lepiej - lub RÓWNIE dobrze - jak Audigy2? Czy z taką kartą (lub analogiczną) ktoś porównywał?

Bo jak grają lepiej, to wywalę Audigy2, ale jakoś ciężko mi uwierzyć, sam nie wiem...

P.S. T6060 a nie T6100 mam/miałem :)

Padło tylko stwierdzenie, że po USB grają lepiej niż przy połączeniu analogowym, nie był podany konkretny model karty, ale myślę, że najlepiej sprawdzić na własne uszy, a przecież póki trzymasz te Audigy2 to masz taką możliwość :wink: Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak... głośniki dojechały :rolleyes:

Na pewno NIE grają gorzej od Audigy2, moim zdaniem, odsłuchowo - LEPIEJ! Nie ma jakiejś przepaści, ale czuć od razu, że dźwięk jest lepszy :)

Z minusów głośników (i karty):

- nie ma mikrofonu ani wejścia dla niego (jak ktoś rozmawia przez Skype, to odpada!): dla mnie to bez znaczenia, no ale dziwne za tą kasę... :blink:

- wybieranie np. stacji radiowych zaprogramowanych pod guzikami 1-4 jest... dziwne: tzn. aby działało, to muszę uruchomić WMP. Potem już same przyciski uruchamiają WMP, ale za pierwszy razem nie da rady... albo ja nie umiem? :unsure:

- nie da rady włączyć je (jak klasyczne głośniki) na listwie: pozostaje albo ich nie wyłączać, albo za każdym razem wyłączać/włączać.

Głośniki pobierają ok. 8 lub 9 lub 10 W w stanie włączonym (ale jak nie grają) - wartości odpowiednio dla różnych stopni jasności LCD. W stanie wyłączonym (stanby) pobierają 3,6 W.

Generalnie wrażenia pozytywne. Głośniki zostają. :rolleyes: Muszę jeszcze obadać czy - dopasowana do przodu - jest na nich folia czy nie, bo się nie przyglądałem jeszcze a nie chcę odrapać.

Wracając do wejścia audio i USB: nie wiem czy to kwestia innego poprowadzenia sygnału, czy może przesterowania z Audigy2, ale im dłużej słucham, to tym większą widzę różnicę na korzyść USB :)

Za 600 zł tych głośników bym nie kupił, ale za niewiele ponad połowę: w pewnym sensie warto - w sensie takim, że to głośniki komputerowe. Do kina domowego, samodzielnie stojących, dobrych kolumn głośnikowych oczywiście nie ma co porównywać.

Ale też do zestawu T6060 Creativa mają się trochę jak... Mercedes do Fiata: na korzyść Logitecha :)

Trochę mnie denerwuje, że nie mogę ich wyłączać na listwie, bo się potem nie włączą - ma ktoś pomysł jak to rozwiązać? Nie chce mi się ciągle ich włączać, z drugiej strony nie lubię włączonego urządzenia jak nie używam, tym bardziej, że wali po oczach "Z-10"?

Aha! Jak podłączymi przez wejście audio, to na LCD właśnie Z-10 widać, działa regulacja głośności, basów i sopranów. I tyle. No i - mute.

Jak ktoś ma pytania odnośnie produktu - zapraszam :)

P.S. Audigy2 wyrzucam - jak też z T6060 zrobiłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi