unkes15 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Witam, mam następujący problem: kupiłem ostatnio nowe chłodzenie na procka (Aerocool Dominator) w celu jakiegoś sensownego podkręcenia, ale temperatury mam chyba 'trochę' nieprawidłowe. Przy taktowaniu 3,33 GHz (12.5 x 266) po około 5 min orthosa mam 75 stopni na rdzeniach. Temperatura właściwie taka sama jak miałem na boxie, który jest chyba z 3 razy mniejszy od tego aerocoola. Przy czym oba radiatory na procku jak i heatpipy są najwyżej lekko ciepłe, znacznie cieplejszy jest już radiator na chipsecie. Wydaje mi sie, że chłodzenie jest dobrze założone, ostatnio nawet poprawiałem - rozsmarowałem pastę kartą kredytową, chłodzenie jest aż przyklejone do proca. Test sensorów w RealTempie pokazuje różnice między rdzeniami na poziomie 2-3 stopni, tyle że w czasie testu temperatura na nich wzrasta aż o 16-18 stopni! Czy to są symptomy uszkodzonych czujników? Czy po prostu coś źle założyłem? Testy robiłem nawet przy otwartej budzie, to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Skoro radiator jest ledwo ciepły to masz źle założone chłodzenie. Nie wiem jaką masz pastę, ale w przypadku większości daje się tylko odrobinkę na środek IHS-a nie rozsmarowując jej po całej czapie. Przykładając radiator należy nim kilka razy pokręcić w lewo-prawo, to spowoduje równomierne rozłożenie pasty. Twój proc może mieć też krzywego IHS-a. Wogóle to powinieneś pisać w temacie o E5200, a nie zakładać nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Skoro radiator jest ledwo ciepły to masz źle założone chłodzenie. Nie wiem jaką masz pastę, ale w przypadku większości daje się tylko odrobinkę na środek IHS-a nie rozsmarowując jej po całej czapie. Przykładając radiator należy nim kilka razy pokręcić w lewo-prawo, to spowoduje równomierne rozłożenie pasty. Twój proc może mieć też krzywego IHS-a. Niekoniecznie,sam mam noctue UP12 której poprostu nie da sie zle zamontowac i radiator tez jest letni a tem po 75 stopni.Paste mozna spokojnie rozsmarowac po całej czapie,jest to prawidłowy sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mako222 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 większośc e5200 ma coś z czujką więc sie nie przejmuj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkes15 Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 ok, sprawdzę jeszcze raz to mocowanie. co do czujek: w jakim stopniu można polegać na czujniku na płycie głównej? czy jest w ogóle jakiś sposób, żeby sprawdzić temp. na procku w inny sposób? jakiś termometr? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 30 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2009 Nic ci to nie da bo istotna jest temperatura rdzeni, jak czujniki zaraportują wartość powyżej 90 to włączy się throttling, 95-100 zostanie odcięte zasilanie, chyba że wyłączysz thermal monitor w BIOS-ie, ale po co kusić los, skoro nie wiesz czy te temperatury są prawdziwe czy nie, a nie da się tego sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...