Skocz do zawartości
GeMtin

Intel Pentium Dualcore+ 8800 Gts 512

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauważyłem, że w czasie gry w Bioshock mimo duzej ilości fps (Fraps) gra czasami chodzi wolniej. Czy jest to spowodowane przez procesor? (np. mała ilość pamięci cache?)

Intel Pentium Dual Core E2140 1.6 GHz @ 3.2 GHz, 1mb L2

Gigabyte GeForce 8800GTS 512 MB

Asus P5W DH Deluxe

3 GB ram 800MHz

Chieftec 400W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej procek powinien dawać radę. Generalnie z doświadczenia wiem, że gdy jest mało fpsów ale gra żwawo reaguje na ruchy myszką i nie "pływa" to znaczy, że grafa radzi sobie natomiast procek niedomaga. W wypadku gdy obraz "pływa" i reaguje z opóźnieniem na ruchy myszki to znaczy, że grafika nie daje rady...

Ja na moim sprzęcie w GTA4 miałem średnio 30fps, momentami ok 23- 25, ale żwawo reagował na moje sterowanie myszką, natomiast we Far Cry'u 2 na max detali z wygładzaniem, gdy troche nie działo na ekranie to mimo, że miałem 40fps to minimalnie było czuć spóźnione reakcje. Wtedy wiedziałem, że grafa pracuje na skraju swych możliwości ;)

Jeżeli jest dużo fps a mimo to gra zwalnia to raczej nie chodzi o procesor. Grafika też dobra więc może faktycznie gra wykonuje zapis czy coś doczytuje...

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewny że nie, w tle działającą aplikacją jest tylko antywirus (avast)

Zrobiłem mały test: wyniki 3Dmark06 basic

Karta podkręcona z 650 na 780 MHz (rdzen) wynik: 12026 pkt

Karta nie podkręcona 650 MHz (rdzeń) wynik: 11802 pkt

Chyba udało mi się samemu odpowiedzieć na pytanie, przyrost 200 pkt na podkręconej karcie to jednak mało, zdaje mi sie że procesor może mieć za mało cache'u

@DejwiT11

Patrząc na twój wynik w 3dmark06 coraz bardziej skłaniam sie to tego by uznać że moj procesor nie wyrabia.

Posiadasz gigabyte 8800GT 512 podkręconego (i jak sądze z odblokowanymi jednostkami), ja natomiast mam gigabyte 8800GTS 512 (również podkręcony) mimo iż karty w tym wypadku będą identyczne moj wynik jest o 2000 pkt mniejszy.

Edytowane przez GeMtin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z odblokowanymi jednostkami?? :blink: :blink: :blink: A jest coś takiego możliwe?? to daj namiar :D Mój wynik jest z procka podkręconego na 3800 i max dla karty. Na codzień wynik mam ok. 13400, z 112 jednostkami bo tyle ma 8800GT.

Fakt, że procek może troche słaby do takiej karty ale napewno aż tak bardzo go nie hamuje. Mój szwagier ma Athlona X2 5600+ do 8800GTS 512 i żyje :D

To jak z tymi odblokowanymi jednostkami? Gdzies czytałeś o tym, że sie da?? Rozwiń jak możesz... ;)

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkręci się ten proc na 4,5ghz?? zaraz sprawdzę he he. nie bede przekraczał v1,4500

c2de8200 @ 4ghz + nie podkręcony 8800gts512 = 13998pkt w 3dmark06

c2de8200 @ 4ghz + podkręcony 8800gts512 = 15142pkt w 3dmark06

tak że warto podkręcić grafikę tą:)

teraz tak moje 4,66ghz na c2d e8200:)

post-171107-1243793648_thumb.jpg

temp tak jak widać na dole orthos razy jeden (50% obciążenia) 45C-51C

orthos razy dwa (100% obciążenia dwa rdzenie) 61C-67C to już dużo ciekawe jak by było na chłodzeniu wodnym:)

podkręć swoją kartę takim programem gputool. dobry jest:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak procesor za słaby : )

Różnica pkt w 3dmark06 jest śmiesznie mała... podkręcając karte z 650/1994 na 810/2100 uzyskałem 400pkt więcej, natomiast @up na mniej podkręconej karcie uzyskales wynik o ponad 1000 pkt większy.

Przydało by sie jeszcze z 3mb L2 ;p

Edytowane przez GeMtin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

nie rozumiem dlaczego z tym tematem nie poszedles do odpowiedniego dzialu? powinny byc % za to ,a reszta jeszcze to toleruje echh..

temat powinnien zostac zamkniety

ps.

GeMtin - a ty jestes tak leniwy ze nie mozesz nie tylko zadac pytania w odpowiednim dziale to nawet nie po googlowales zeby sprawdzic wydajnosc swojej karty w testach, wtedy nie musialbym raportowac tego topica

ps.wpisz test gt 8800 gts i zaraz cos znajdziesz - odkryjesz wtedy w magiczny sposob ze podane przez ciebie winiki sa poprawne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...