Sebaa Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 (edytowane) Witam! Mam mały problem z podkręceniem mojego zestawu. Konfiguracja jak w podpisie z tym, ze właśnie zmieniłem RAMy na Corsair CM3X 1024-1800C7DIN które są na liście QVL dla tej płyty, zasilacz mocniejszy i kilka dysków więcej. Wcześniej byłem prawie przekonany, że te Kingstony produkują problem. Ale teraz nie mam już przekonania. Obecna pamięć obsługuje standard X.M.P. i niby udaje się ją odpalić na 1800 MHz. Ale... Komp wydaje się stabilny, przechodzi SPi 1M, 8M i 16M, przechodzi Orhosa jakieś 30 minut (więcej nie miałem czasu czekać), ale np. kiedy uruchamiam program dołączony do płyty AI Suite to wyskakuje komunikat o błędzie i program jest zamykany, tak samo po dłuższym czasie wyskakuje ten sam komunikat przy CPU-Z. Test w 3D mark 06 też przechodzi. Załączam screeny z BIOSu. Może macie pomysły co i jak ustawić, żeby było lepiej. Bios mam najnowszy dostępny do tej płyty czyli 0802. Trochę poszukałem, ale nic konkretnego nie udało mi się znaleźć oprócz tego, że ten procek i płyta spokojnie powinny robić 4 GHz i 500 FSB. Teraz FSB mam 450 ( przy włączonym profilu XMP), mnożnik proca obniżyłem, bo myślałem, że się kończy proc- ale to chyba nie to. Screeny z BIOSu: Bedę wdzięczny za jakiekolwiek zainteresowanie. Pozdrawiam Edytowane 31 Maja 2009 przez Sebaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaa Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 Witam! Echh, na razie sam sobie odpowiadam, ale może ktoś rozwinie jeszcze temat... Pozmieniałem trochę ustawienia w biosie i wydaje się, że jest stabilniej... Bios wygląda obecnie tak jak screen'ach: Robiłem różne testy.. .Co myślicie o tym Stability test z Everest Ultimate Edition? Na wsześniejszych ustawieniach z poprzedniego posta wyglądało to tak: Niestety w momencie zakończenia testu reset... Na obecnych ustawieniach biosu ten test przechodzi i daje się go zatrzymać bez resetu. Test pamieci: I na koniec Orthos i temperatury z RealTemp: W nocy zrobiłem jeszcze test OCCT trwający 8 godzin i też bez błędów... Niby wszystko wygląda OK, ale przed chwilą miałem BSOD tak z niczego, kiedy przeglądałem WWW... Wydaje mi się, ze mój proc lubi Volty, czy takie napięcie nie jest jednak dla niego za wysokie? Wiem, że płyta i procek mało popularne, ale liczę na jakieś wskazówki, głównie od użytkowników platform na układzie X48, bo w sumie powinno to być podobnie... Może ktoś miał jednak lub ma tę płytę, będę wdzięczny za podpowiedzi... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...