Ghost991 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Witam. Dziś dotarł do mnie długo oczekiwany Athlon X2. Po montażu i sprawdzeniu jego wydajności zostałem bardzo nie miło zaskoczony już wyjaśniam dlaczego. Wszystko co potrzebne znaduje się na screen-ach: CPU : Athlon 4000+ ( 2,4GHz ) GPU : 8600 GT ( 625/900/1375MHz ) RAM : 1 Gb ( 200.9 MHz ) - 3-3-3-8 1T Na takim zestawie sprzęt osiągnął następujący wynik: Wynik : 25018 Natomiast na: CPU : Athlon X2 4200+ ( 2x 3Ghz ) GPU : 8600GT ( 726/1003/1597MHz ) RAM : 1 Gb ( 200.9 MHz ) - 3-3-3-8 1T Osiągnął wynik: Wynik: 24682 Osiągnięcie poniżej krytyki. Czy jest ktoś kto potrafi wytłumaczyć mi dlaczego tak się dzieje??? Sam już nie mam głowy. Niby wyższe taktowania a wynik niższy. Coś robię źle?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Robiłeś formata po wymianie proca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 (edytowane) Prawda jest taka, że kiedy wychodził 3dmark 01 to o dwu-rdzeniówkach się nie mówiło. Także jeden rdzeń się pewnie marnuje. Do tego stary 4k+ miał 1mb kaszy, a x2 ma 2x512 czyli 512mb na jeden rdzeń. Chociaż mogę się mylić. Choć i tak ta pamięć nie jest winna temu że procek nie daje rady. Zainstaluj dual-core optymizer- jednym pomaga drugim szkodzi. Edytowane 2 Czerwca 2009 przez Sopel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Robiłeś formata po wymianie proca?Nie, ale windows znalazłem Dual-core po włożeniu Do tego stary 4k+ miał 1mb kaszy, a x2 ma 2x512 czyli 512mb na jeden rdzeń. Chociaż mogę się mylić. Choć i tak ta pamięć nie jest winna temu że procek nie daje rady. Wiem, wiem - prawdą jest to :) Zainstaluj dual-core optymizer- jednym pomaga drugim szkodzi.Zainstalowane przetestuje na mark-u 03 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Stare gry np. na silniku q3 na dwurdzeniowych prockach chodzą jak krew z nosa, trzeba ustawić koligację na któreś jajko i wszystko wraca na swoje miejsce - może to jest przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghost991 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Sprawdziłem na szybko w Mark-u 03 na CPU Test: koligację 1 rdzeń : 96.6 fps koligację 2 rdzenie : 102.5 fps Myślę, że teraz jest wszystko w porządku. Niby różnica nie wielka ale zawsze jest :) ...trzeba ustawić koligację na któreś jajko i wszystko wraca na swoje miejsce - może to jest przyczyną? ...Niestety u mnie wydajność spadła po przestawieniu na jeden rdzeń, ale wszystko się wyjaśniło - przyczyna był stary sterownik Dual-core - tak mi się chociaż wydaje, ponieważ po instalacji widać różnice w FPS-ach niby tylko 6 ale zawsze coś :) Dziei wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Odpal lepiej gre i dopiero zobaczysz roznice.A jak chcesz w markach sprawdzac,to 3dmark05,on jest czuly na proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...